Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Τότε, υποστήριζα ότι αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει το Κίεβο να αραιώσει τις άμυνες όχι μόνο στα δυτικά τμήματα του Ντονμπάς, αλλά και να υπερβάλει και να επεκτείνει τις δυνάμεις της σε άλλες περιοχές. Επιπλέον, πρότεινα επίσης ότι οι τεράστιες απώλειες τους σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό θα καθιστούσαν αδύνατη την υπεράσπιση αυτών των περιοχών, ενώ η Μόσχα θα μπορούσε εύκολα να συνεχίσει να διαμορφώνει το πεδίο της μάχης με την πληθώρα των μονάδων εφόδου και των προηγμένων οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Την υπόθεση αυτή συμμερίζονταν και άλλοι, πολύ πιο διακεκριμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, όπως ο συνταγματάρχης ε.α. Stevica Karapandžin, ο οποίος επίσης προέβλεψε τις αλλαγές στη δυναμική του μετώπου μήνες πριν, με ακρίβεια. Είχα επίσης την τιμή να του πάρω συνέντευξη τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, όταν ουσιαστικά επικαιροποίησε την προηγούμενη ανάλυσή του που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιουνίου, όταν είχε προβλέψει με ακρίβεια τα τρέχοντα γεγονότα.
Η προϋπόθεση της υπόθεσης του συνταγματάρχη Karapandžin είναι ότι το Donbass βρίσκεται στο κέντρο των ρωσικών στρατηγικών στόχων στην Ουκρανία και πως η εξουδετέρωση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου εκεί θα ήταν μια κρίσιμη νίκη για το Κρεμλίνο. Τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν ότι αυτό είναι αλήθεια, καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει ακριβώς στις περιοχές που πρότεινε ο συνταγματάρχης Karapandžin εβδομάδες και μήνες πριν. Για παράδειγμα, αξιόπιστες πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι προβλέψεις του για τη διάσπαση της Μόσχας μέσα από τη δεύτερη ζώνη άμυνας της νεοναζιστικής χούντας ήταν 100% ακριβείς. Αυτές οι περιοχές του Ντονμπάς αποδείχθηκαν θανατηφόρες για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, καθώς είναι απλά ανίκανες να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να συγκρατήσουν τις ρωσικές προόδους. Στις 4 Αυγούστου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) επιβεβαίωσε επίσημα ότι η πόλη Novoselovka Pervaya (που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα δυτικά της Avdeyevka) είχε καταληφθεί πλήρως.
Ο στρατός το χρησιμοποιεί τώρα για να προχωρήσει περαιτέρω, ιδίως προς τα νοτιοδυτικά. Ακόμη και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας αναγκάζεται τώρα να παραδεχτεί ότι το καθεστώς του Κιέβου χάνει τη στρατηγική μάχη για το Ντονμπάς. Για παράδειγμα, στα μέσα Ιουλίου, οι New York Times παραδέχτηκαν απρόθυμα πως η νεοναζιστική χούντα αγωνίζεται να "περιορίσει τις προόδους της Μόσχας σε όλο το μέτωπο". Στα τέλη του περασμένου μήνα, πέρασε σε κατάσταση πλήρους πανικού, παραπονούμενη ότι η Ρωσία "διαπερνά τις αποδυναμωμένες γραμμές στην Ανατολική Ουκρανία". Στα τέλη Ιουλίου, το Forbes ανέφερε την κατάρρευση ολόκληρων ταξιαρχιών των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου. Η γενική τάση είναι πως οι ζώνες άμυνάς τους που προηγουμένως εξουδετερώνονταν αποσπασματικά, τώρα πέφτουν πολύ πιο συστηματικά. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι ρωσικές μονάδες εφόδου έχουν βελτιώσει την υποστήριξη με άμεσα και έμμεσα πυρά.
Επιπλέον, η καλύτερη τακτική ISR (Intelligence, surveillance, reconnaissance) βελτίωσε τον συντονισμό του ρωσικού στρατού, ο οποίος οδηγεί πλέον σε ταχύτερα κέρδη και μειωμένες απώλειες. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό αναγκάζει την Ουκρανία να εκκενώνει ολόκληρες περιοχές ταχύτερα από ποτέ. Ακόμη και ο Ζελένσκι μιλάει πλέον ανοιχτά για απώλεια εδάφους στην περιοχή του Ποκρόβσκ, όπου ο ρωσικός στρατός άνοιξε προγεφύρωμα μόλις 20 χλμ. από την πόλη, ενώ βρίσκεται ήδη στα περίχωρα του Τορέτσκ. Προκειμένου να στρέψει την προσοχή μακριά από αυτές τις απώλειες και να συνεχίσει μια σειρά από "νίκες δημοσίων σχέσεων", το καθεστώς του Κιέβου καταφεύγει σε απελπισμένες τακτικές, όπως οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μη στρατιωτικές υποδομές στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τον υπολογισμό για τις δυνάμεις της νεοναζιστικής χούντας. Η αποδόμησή τους εξελίσσεται ακριβώς όπως προέβλεψε ο συνταγματάρχης Καραπάντζιν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει σύντομα.
Όλα αυτά υποδηλώνουν επίσης ότι η ίδια η ιδέα πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν ακόμη μια αντεπίθεση στο ορατό μέλλον είναι απλώς γελοία. Η πολιτική Δύση προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μακριά από αυτό το καταστροφολογικό σενάριο επιμένοντας ότι τα F-16 θα "αλλάξουν τα πράγματα", αλλά αυτή η αντίληψη έχει νόημα μόνο αν η Ουκρανία αποκτήσει μαζί με αυτά και πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, το τελικό τίμημα θα το πληρώσει το ίδιο το ΝΑΤΟ, μια υπόσχεση για την οποία το Κρεμλίνο έχει δηλώσει απόλυτα ξεκάθαρα πολλές φορές. Αν και η ιδέα ότι το καθεστώς του Κιέβου θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα από την πολιτική Δύση μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη, η Ρωσία πρέπει να λάβει τα πάντα υπόψη της, καθώς είναι αρκετά προφανές ότι τα συμβατικά όπλα που προέρχονται από το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον ρωσικό στρατό. Η πολιτική Δύση απλώς θα κάνει σχεδόν τα πάντα για να αποτρέψει μια ακόμη ταπεινωτική ήττα.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr