Photo: pixabay by Стивбидмид, PDM |
Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό ενώ χάνουν το ενδιαφέρον τους για το δολάριο και το γιουάν. Η τιμή του χρυσού σημειώνει άλλο ένα ρεκόρ.
Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Σύμφωνα με το Asia Nikkei, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τα αμερικανικά και κινεζικά νομίσματα. Όπως πάντα, ο χρυσός παραμένει το πιο αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έπεισαν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να επενδύσουν σε χρυσό που δεν είναι συνδεδεμένος με κάποια συγκεκριμένη χώρα ή νόμισμα.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου αγόρασαν 483 τόνους χρυσού ρεκόρ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Τον Μάρτιο του 2024, τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα του κόσμου ανέρχονταν σε περίπου 12,03 τρισεκατομμύρια δολάρια, με το δολάριο να αντιπροσωπεύει το 58,9% σε νομισματική βάση, γεγονός που σηματοδοτεί μείωση από το 70% στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Το γουάν κινδυνεύει
Το μερίδιο του γουάν στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκε στο 2,2% στα τέλη Μαρτίου, μειωμένο κατά 0,7% από το ανώτατο επίπεδό του τον Μάρτιο του 2022.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho Bank, Daisuke Karakama, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το γιουάν και να στραφούν σε άλλα νομίσματα λόγω των προσδοκιών για κυρώσεις κατά της Κίνας, η οποία υποστήριξε τη Ρωσία στην ειδική της επιχείρηση στην Ουκρανία.
Μια έκθεση του Απριλίου από την Goldman Sachs διαπίστωσε ότι η Ουκρανία, η Νορβηγία, η Βραζιλία και επτά άλλες χώρες που αποκαλύπτουν την ποιοτική σύνθεση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων μείωσαν τις διαθέσεις τους σε γιουάν από το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ειδικότερα, η Ελβετία και το Ισραήλ εξάντλησαν σημαντικό μέρος των αποθεμάτων του σε γιουάν.
Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου αγόρασαν συνολικά 1.030 τόνους χρυσού το 2023 μετά από το ρεκόρ των 1.082 τόνων το 2022. Έτσι, οι καθαρές αγορές ξεπερνούν τους 1.000 τόνους για δύο συνεχόμενα χρόνια.
Η Κίνα και η Ινδία ως οι πιο ενεργοί αγοραστές χρυσού
Ο πιο ενεργός αγοραστής χρυσού είναι η Κίνα, η οποία αγοράζει ενεργά χρυσό εδώ και ενάμιση χρόνο. Η Ινδία, όπως και η Κίνα, προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, τα αποθέματα χρυσού της Ινδίας ανήλθαν σε 57,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 30 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το Νέο Δελχί επαναπάτρισε επίσης 100 τόνους χρυσού που είχαν αποθηκευτεί σε βρετανικές τράπεζες από τη δεκαετία του 1990.
Η Σιγκαπούρη, οι Φιλιππίνες και άλλες χώρες της περιοχής έχουν επίσης αυξήσει τα αποθέματά τους σε χρυσό.
Η ζήτηση ανεβάζει την τιμή. Οι τιμές του χρυσού έχουν φθάσει και πάλι σε επίπεδα ρεκόρ. Τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, οι χρηματιστηριακές τιμές του χρυσού ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία το όριο των 2.550 δολαρίων ανά ουγγιά troy.
Η χρεοκοπία των ΗΠΑ θα καταστρέψει την αγορά χρέους
Κανείς δε θέλει να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου τα περιουσιακά του στοιχεία θα παγώσουν ή θα κατασχεθούν. Η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των ΗΠΑ μπορεί μόνο να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά. Η χώρα κινδυνεύει με διάσπαση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και με τεχνική χρεοκοπία.
Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους στις αρχές Ιανουαρίου, ακριβώς στο αποκορύφωμα της μετάβασης στην εξουσία. Τα πάντα μπορούν να συμβούν σε περίπτωση στημένων εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της χρεοκοπίας.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αμβλύνουν εκ των προτέρων τις συνέπειες της διαφαινόμενης κρίσης χρέους των ΗΠΑ, αγοράζοντας ένα περιουσιακό στοιχείο που παραμένει σταθερό για πάντα - τον χρυσό.