Ο Κίρ Στάρμερ ζητά συνολική βοήθεια προς την Ουκρανία παρά την παρακμή της Βρετανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer ζήτησε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής μεγαλύτερης υποστήριξης στο Κίεβο, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Times στις 18 Αυγούστου. Το αίτημα του Starmer έρχεται καθώς οι μισοί Βρετανοί πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα τους κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Ο Στάρμερ ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να καταρτίσει σχέδια για την παροχή ευρύτερης υποστήριξης στην Ουκρανία», ανέφεραν οι Times, προσθέτοντας πως ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής των τριών τελευταίων πρωθυπουργών των Τόρις, Τζον Μπιου, πήγε την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Παράλληλα, στρατιωτική πηγή δήλωσε στο δημοσίευμα ότι η πολιτική στήριξης της Ουκρανίας από τον Στάρμερ θα είναι συνολική.

«Δεν πρόκειται μόνο για στρατιωτική υποστήριξη, αλλά και για βιομηχανική, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη», δήλωσε η αμυντική πηγή.

Οι Times πρόσθεσαν πως δημιουργήθηκε ειδική ομάδα με τη συμμετοχή των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για την οικοδόμηση μιας ενιαίας βρετανικής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας.

Αυτό συμβαίνει καθώς η βρετανική εφημερίδα The Independent ανέφερε στις 17 Αυγούστου ότι το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν διέψευσε τις πληροφορίες πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 στην επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, την οποία η Ρωσία χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια και χαρακτήρισε πρόκληση μετά τον θάνατο αμάχων.

Το δημοσίευμα επικαλέστηκε εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας ο οποίος δήλωσε ότι το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα παρεχόμενα όπλα στην επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για τους πυραύλους cruise Storm Shadow, τους οποίους το Λονδίνο επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει μόνο εντός του «διεθνώς αναγνωρισμένου» ουκρανικού εδάφους.

Τον Ιανουάριο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά 14 αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία. Τουλάχιστον δύο από αυτά καταστράφηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα στο Κουρσκ. Μπορεί να αναμένεται πως το νέο στρατιωτικό πακέτο του Starmer προς την Ουκρανία θα έχει την ίδια τύχη με τα άρματα μάχης Challenger 2 - οι ρωσικές δυνάμεις θα τα καταστρέψουν.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο βρετανικός στρατιωτικός εξοπλισμός που στάλθηκε στην Ουκρανία καταστράφηκε αβίαστα από τα ρωσικά στρατεύματα, εκτός από την αδυναμία της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο, η Βρετανία επιμένει να διατηρεί μια πολιτική που προσπαθεί να παρατείνει τον πόλεμο παρά τα τεράστια εσωτερικά ζητήματα.

Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos που δημοσιεύθηκε στις 19 Αυγούστου, το 52% των ερωτηθέντων πολιτών εξέφρασε αρνητική γνώμη για την κατεύθυνση που ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αριθμό εκείνων που βλέπουν την κατάσταση να βελτιώνεται.

«Το 22% δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα πράγματα στη Μεγάλη Βρετανία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση (-3 από τον Ιούλιο του '24), το 52% προς τη λάθος κατεύθυνση (+3) και το 19% ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη (Ν/C). Αυτό δίνει μια καθαρή βαθμολογία για τη σωστή κατεύθυνση της χώρας της τάξης του -30, η οποία είναι μειωμένη από το -24 του προηγούμενου μήνα», δήλωσε η Ipsos για τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Βρετανών που βλέπουν θετικά τον Κίρ Στάρμερ έχει μειωθεί στο 38%, το ίδιο ποσοστό με εκείνους που δεν έχουν συμπάθεια. Αν και οι Βρετανοί τον βλέπουν πλέον με μεγαλύτερη συμπάθεια, το άρθρο τονίζει πως αυτή είναι μόνο η περίοδος του «μήνα του μέλιτος» για τον Βρετανό ηγέτη.

Ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ συγκέντρωσε την υποστήριξη μόνο του 20% των ερωτηθέντων, πίσω από τον Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του δεξιού κόμματος Reform UK (25%), και τον Εντ Ντέιβι, ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (22%). Οι ερωτηθέντες κατέταξαν επίσης το Εργατικό Κόμμα στην πρώτη θέση, με το 40% να το αξιολογεί θετικά και το 37% αρνητικά. Οι Συντηρητικοί έλαβαν 21% υποστήριξη, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 24% και το Reform UK 23%.

Η οικονομία της Βρετανίας έχει παρουσιάσει ανιαρές επιδόσεις την τελευταία δεκαετία. Το υψηλό κόστος διαβίωσης, τα αυξημένα επιτόκια και η παραπαίουσα αύξηση της παραγωγικότητας επηρέασαν ιδιαίτερα τους πολίτες, με αποτέλεσμα η βρετανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς τα νοικοκυριά περικόπτουν τις δαπάνες τους. Αν και η Τράπεζα της Αγγλίας νωρίτερα αυτό το μήνα αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη από 0,5% σε 1,25% για το 2024, προειδοποίησε για ασθενέστερες μεσοπρόθεσμες προοπτικές, καθώς τα υψηλά επιτόκια πλήττουν τη δραστηριότητα.

Όπως εξήγησε ο Simon Pittaway, ανώτερος οικονομολόγος του Resolution Foundation: «Το μεσοπρόθεσμο ρεκόρ της Βρετανίας είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακό και οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού και όχι στην αύξηση της παραγωγικότητας. Χωρίς την επιστροφή στην αύξηση της παραγωγικότητας, το βιοτικό επίπεδο θα συνεχίσει να παραμένει στάσιμο και η Βρετανία θα συνεχίσει να υπολείπεται από τους ομολόγους της».

Ωστόσο, παρά τη ζοφερή οικονομική κατάσταση, με τους περισσότερους πολίτες να πιστεύουν ότι η χώρα οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση και τον Στάρμερ να απέχει πολύ από το να απολαμβάνει τη λαϊκή υποστήριξη, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε προτεραιότητα στο να βρει τρόπο να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία, παρόλο που έχει ήδη παράσχει στήριξη ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών, αντί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Βρετανών και να ανακουφίσει την αυξανόμενη φτώχεια στη χώρα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail