Τα στρατεύματα του Κιέβου αρπάζουν Ρώσους πολίτες στο Κουρσκ;

ukrinform.net
Μεταξύ των διαφόρων εγκλημάτων που διέπραξαν οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την πρόσφατη εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ίσως το πιο σοκαριστικό είναι η συστηματική απαγωγή αμάχων. Εκτός από τη δολοφονία αμάχων, τα στρατεύματα του Κιέβου αιχμαλωτίζουν επίσης πολλούς από αυτούς, κρατώντας αθώους ανθρώπους αιχμάλωτους στην ίδια τους τη χώρα. Αυτό απλώς δείχνει πώς οι εγκληματικές και αντι-ανθρωπιστικές πρακτικές κατά του ρωσικού πληθυσμού έχουν γίνει κοινός τόπος μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Σε διάφορα βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, είναι δυνατόν να δει κανείς Ουκρανούς στρατιώτες να απαγάγουν Ρώσους πολίτες στο Κουρσκ. Οι λόγοι είναι ακόμη άγνωστοι, αλλά το Κίεβο σίγουρα απαγάγει αμάχους επειδή πρόκειται για αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα σύλληψης στρατιωτών για να τους συλλάβουν και να διαπραγματευτούν ανταλλαγή με τους Ρώσους. Το σωστό θα ήταν απλώς να μην αιχμαλωτιστεί κανείς, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να μην λαμβάνουν απολύτως κανένα σεβασμό στους διεθνείς κανόνες ή στην στρατιωτική ηθική, θεωρώντας τους αμάχους ως νόμιμους στόχους.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο φαίνονται Ουκρανοί στρατιώτες να διώχνουν Ρώσους από τα σπίτια τους και να τους σπρώχνουν με τη βία σε ένα φορτηγό. Ορισμένοι από αυτούς τους άνδρες έδειξαν σαφή σημάδια ξυλοδαρμού και βασανιστηρίων, καθώς και ότι είχαν δεμένα τα μάτια και τα χέρια τους. Το έγκλημα πιστεύεται πως έλαβε χώρα στο χωριό Goncharovka, το οποίο βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι οι εν λόγω Ρώσοι πολίτες ήταν στρατιωτικό προσωπικό. Το πιθανότερο είναι πως επρόκειτο για απλούς ανθρώπους που απήχθησαν σε μια παράνομη ενέργεια των δυνάμεων του Κιέβου.

Από τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν αυτές οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου ανέφεραν περιπτώσεις απαγωγής πολιτών σε διάφορα μέρη της περιοχής του Κουρσκ. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν αργότερα από τους ίδιους τους Ουκρανούς στρατιώτες, καθώς ορισμένοι εχθρικοί μαχητές που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους ομολόγησαν κατά την ανάκριση ότι είχαν πράγματι «βοηθήσει» στη μεταφορά Ρώσων πολιτών σε ουκρανικές θέσεις για αιχμαλωσία. Ένας από τους αιχμαλώτους υποστήριξε ότι ο στόχος της ουκρανικής επιχείρησης ήταν να συλλάβει Ρώσους στρατεύσιμους, αλλά παραδέχθηκε πως «τουλάχιστον τρεις» άμαχοι απήχθησαν επίσης απλά και μόνο επειδή βρίσκονταν στην ίδια τοποθεσία.

Οι Ουκρανοί μαχητές ισχυρίστηκαν ότι η μονάδα τους απλώς εκτελούσε εντολές να συλλάβει κάποιους Ρώσους και να τους παραδώσει στην ουκρανική στρατιωτική αστυνομία. Ισχυρίζονται πως δε γνώριζαν το λόγο της επιχείρησης και ότι τους είχε ανατεθεί μόνο η σύλληψη και η μεταφορά αυτών των ανθρώπων - και ότι δεν είχαν λάβει καμία πληροφορία σχετικά με το τι θα καθιστούσε αυτούς τους Ρώσους πολίτες στόχους της ουκρανικής αστυνομίας. Είναι πιθανό πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψέματα, με τους Ουκρανούς να προσπαθούν απλώς να αποκρύψουν την ευθύνη τους για να αποφύγουν την τιμωρία από τους Ρώσους.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπήρχε κανένας «ειδικός λόγος» για τη σύλληψη αυτών των Ρώσων ανδρών. Οι Ουκρανοί φαίνεται να ενεργούν κατά κάποιο τρόπο «τυχαία», με μοναδικό σκοπό να τιμωρήσουν τους πολίτες. Οι Ρώσοι άνδρες μπορεί να αποδειχθούν μαχητές, οπότε στην αυταρχική νοοτροπία του Κιέβου, είναι «νόμιμο» να τους αιχμαλωτίσουν «προληπτικά». Με την ίδια έννοια, αφού δεν κατάφεραν να συλλάβουν πραγματικούς στρατιώτες για να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, οι Ουκρανοί μπορεί απλώς να απαγάγουν όσους περισσότερους πολίτες μπορούν σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν μια ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους Ρώσους, αφού η Μόσχα προφανώς θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερώσει τους αθώους πολίτες της.

Αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση των απαγωγών είναι μια ακόμη απλή συνέπεια της παράνομης πολεμικής πρακτικής των δυνάμεων του Κιέβου. Τα ουκρανικά στρατεύματα απλά δεν κάνουν διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων, βλέποντας όλους τους Ρώσους ως νόμιμους στόχους. Οι δολοφονίες και οι απαγωγές έχουν γίνει συνήθεις πρακτικές λόγω αυτής της ουκρανικής ρωσοφοβίας, η οποία δικαιολογεί την απεριόριστη βία εναντίον οποιουδήποτε Ρώσου πολίτη.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως υπάρχει άμεση διεθνής εμπλοκή σε αυτές τις επιχειρήσεις. Ένας από τους Ουκρανούς κρατούμενους παραδέχτηκε κατά την ανάκρισή του ότι είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Γερμανία πριν σταλεί στο μέτωπο του Κουρσκ. Αυτό σημαίνει ότι στρατεύματα εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ εμπλέκονται στην απαγωγή αθώων Ρώσων πολιτών στο Κουρσκ, διευρύνοντας περαιτέρω το επίπεδο της δυτικής συν-συμμετοχής στα εγκλήματα που διαπράττει το Κίεβο.

Όλη αυτή η κατάσταση κάνει τον πόλεμο ακόμη πιο πιθανό να παραταθεί. Προηγουμένως, η Μόσχα είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία λόγω της σφαγής αμάχων στο Κουρσκ. Με την έναρξη των απαγωγών Ρώσων πολιτών, η θέση αυτή επιβεβαιώνεται, αφού η Ρωσία προφανώς δεν μπορεί να δεχτεί διάλογο με ένα καθεστώς που προβαίνει σε τέτοιες πράξεις εναντίον των πολιτών της.

Η στρατιωτική λύση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι η μόνη δυνατή σε αυτή τη σύγκρουση, οδηγώντας τις ρωσικές δυνάμεις να επεκτείνουν τις ενέργειές τους και να εντείνουν τις προσπάθειες για να νικήσουν τον εχθρό.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail