Διαμαρτυρία στην Πολωνία κατά της μείωσης του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία

Portal Opoka/FB
Freepen.gr - Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην πλατεία Κάστρο της Βαρσοβίας για να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, με τους διαδηλωτές να προειδοποιούν ότι οι νέες αυτές πολιτικές θα μπορούσαν να καταργήσουν σταδιακά το μάθημα των θρησκευτικών και της ηθικής μέσω αυτού που αποκαλούν «μέθοδο της κερκόπορτας».

Η διαμαρτυρία, της οποίας ηγήθηκε η Ένωση Λαϊκών Κατηχητών, οργανώθηκε ως απάντηση στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των ωρών θρησκευτικών στα πολωνικά σχολεία. Η ομάδα καλεί επίσης τον πρόεδρο Andrzej Duda να παραπέμψει την απόφαση του υπουργείου, που εκδόθηκε από την υπουργό Barbara Nowacka, στο Συνταγματικό Δικαστήριο για επανεξέταση.

Η διαδήλωση ξεκίνησε με μια παράσταση από τους καθηγητές του μαθήματος των θρησκευτικών, οι οποίοι εκπροσωπούν σχεδόν 30.000 εκπαιδευτικούς σε εθνικό επίπεδο, η πλειονότητα των οποίων είναι λαϊκοί. Το σύντομο σκετς απεικόνιζε την επιρροή της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη άλλων μαθημάτων όπως η ιστορία, η φιλοσοφία, η γεωγραφία και η λογοτεχνία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Επιστήμη και θρησκεία», «Σταματήστε τις διακρίσεις κατά των πιστών», «Η θρησκεία είναι ο πιο ζωτικός θησαυρός του έθνους» και «Θέλουμε τον Θεό στα σχολικά βιβλία». Το πλήθος φώναζε επίσης αιτήματα όπως «Ίσα δικαιώματα για τη θρησκεία» και «Σταματήστε τις διακρίσεις, σταματήστε το διαχωρισμό».

Η νέα πολιτική επιτρέπει τον συνδυασμό μαθητών από διαφορετικές τάξεις για το μάθημα των θρησκευτικών, αν δηλώσουν συμμετοχή λιγότεροι από επτά μαθητές, ενώ για το επόμενο έτος σχεδιάζονται περαιτέρω περικοπές στον αριθμό των ωρών του μαθήματος των θρησκευτικών. Οι διαμαρτυρόμενοι αντιτίθενται τόσο στις μειώσεις όσο και στην πιθανή μεταφορά του μαθήματος των θρησκευτικών σε ενοριακά κέντρα, επικαλούμενοι υλικοτεχνικές προκλήσεις για τις οικογένειες. 

* πληροφορίες  rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail