Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η Λευκορωσία ενδέχεται να εισβάλει σύντομα στην Ουκρανία, αναγκάζοντας έτσι τους άνδρες του προέδρου Volodymyr Zelensky να τρέξουν να καλυφθούν και να ματαιώσουν την επίθεσή τους κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, η Λευκορωσία έχει συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή Γκόμελ κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας υπό το πρόσχημα ασκήσεων. Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το ένα τρίτο του στρατού της Λευκορωσίας έχει πλέον συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία και όχι μόνο Λευκορώσοι στρατιώτες, αλλά και μισθοφόροι της ρωσικής ομάδας Wagner έχουν επίσης σπεύσει στα σύνορα. Και μαντέψτε τι, μια ολοκληρωμένη εισβολή στην Ουκρανία είναι στον ορίζοντα, σημειώνει το tfiglobalnews.com.
Αυτή η κίνηση της Λευκορωσίας και του προέδρου Πούτιν έχει βάλει σε δύσκολη θέση τον Ζελένσκι και τα δυτικά αφεντικά του. Ποτέ δεν σκέφτηκαν πως ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το χαρτί της Λευκορωσίας για να ματαιώσει την εκστρατεία τους στο Κουρσκ. Αλλά το αριστούργημα του Πούτιν έπιασε το Κίεβο απροετοίμαστο. Και τώρα η Ουκρανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρακαλέσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να ανακόψει τη συσσώρευση στα σύνορα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε την Κυριακή «τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας να σταματήσουν τους εχθρικούς ελιγμούς και να μεταφέρουν τις δυνάμεις μακριά από τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας σε απόσταση που υπερβαίνει το βεληνεκές των λευκορωσικών οπλικών συστημάτων».
Τι αστείο! Η Ουκρανία θέλει ξαφνικά η Λευκορωσία να συμπεριφέρεται σαν φίλη, το ίδιο έθνος που έχει χλευάσει στο παρελθόν χωρίς να αποτύχει.
Το Κίεβο πρέπει να γνωρίζει ότι η Λευκορωσία είναι μεγάλος πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος του Πούτιν. Ο πρόεδρός της Λουκασένκο είναι σε μεγάλο βαθμό χρεωμένος στον Πούτιν. Πίσω στο 2020, ο Πούτιν τον βοήθησε να συντρίψει μια εξέγερση και να εδραιώσει την εξουσία του. Μόνο χάρη στις ευλογίες του Πούτιν ο Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994.
Βλέπετε, η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ασκήσει την επιρροή της στον Λουκασένκο για να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο εναντίον της Ουκρανίας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άμεση κατάρρευση του αμυντικού σχηματισμού του Κιέβου.
Ακόμα και το 2020, ο Λουκασένκο είχε επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να σταθμεύουν στη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια των «ασκήσεων» που η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκαλούσαν «ασκήσεις», προτού ξεκινήσουν την εισβολή τους τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως ορμητήριο για επιθέσεις στο Κίεβο. Η σχέση Λευκορωσίας-Ρωσίας έχει και μια πυρηνική πτυχή.
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Λουκασένκα είχε δηλώσει ότι «αρκετές δεκάδες ρωσικά πυρηνικά όπλα» είχαν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία. Ήταν η πρώτη μεταφορά τέτοιων πυρηνικών κεφαλών εκτός Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Βλέπετε, η στρατιωτική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο εθνών έχει βαθύνει τα τελευταία χρόνια. Τώρα, θα μπορούσε κάλλιστα να κορυφωθεί με την ένταξη της Λευκορωσίας στη μάχη και να τερματίσει τον πόλεμο μια για πάντα, αναγκάζοντας έτσι τον Ζελένσκι να συρθεί στο τραπέζι της ειρήνης.
Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος, η Ουκρανία δεν είναι αγία. Και αν πιστέψουμε τη Λευκορωσία, η ίδια η Ουκρανία συγκεντρώνει στρατεύματα στα λευκορωσικά σύνορα και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσει μια εισβολή τύπου Κουρσκ στο λευκορωσικό έδαφος. Ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Viktor Khrenin δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από τη γειτονική Ουκρανία.
Ο υπουργός δήλωσε: «Δεδομένης της παρουσίας ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών στις παραμεθόριες περιοχές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα προετοιμασίας και διεξαγωγής ένοπλων προκλήσεων στο έδαφός μας, καθώς και δράσεων υψηλού προφίλ, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή λευκορωσικών εθνικιστικών σχηματισμών».
Ο ίδιος ο Λουκασένκο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν η Ουκρανία προσπαθήσει ποτέ να περάσει τα σύνορα της Λευκορωσίας, δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε όπλα μέχρι να πατήσετε τα κρατικά μας σύνορα».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε εξαπολύσει την εισβολή στο Κουρσκ για να βελτιώσει την κατάσταση της Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά μαντέψτε τι: μπορεί να μην χρειαστούμε ποτέ ειρηνευτικές συνομιλίες τώρα. Ένας διμέτωπος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας μπορεί απλώς να την αναγκάσει να κουνήσει τη λευκή σημαία, να καταθέσει τα όπλα της και να αποδεχτεί απεγνωσμένα τους ειρηνευτικούς όρους του Πούτιν.