Η Πολωνία εισάγει την υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά της Ουκρανίας

(ΑΡ Photo/Czarek Sokolowski)
Freepen.gr - Από αυτή τη σχολική χρονιά, όλα τα παιδιά από την Ουκρανία που ζουν στην Πολωνία υποχρεούνται να παρακολουθούν το σχολείο σύμφωνα με μια νέα οδηγία, την οποία ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Barbara Nowacka [φωτο].

Η κίνηση αυτή εξασφαλίζει την πρόσβαση στο ουκρανικό πρόγραμμα σπουδών παράλληλα με το πολωνικό, ενώ οι κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση περιλαμβάνουν πρόστιμα και πιθανή απώλεια κοινωνικών παροχών.

Προηγουμένως, οι Ουκρανοί μαθητές μπορούσαν να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην πατρίδα τους ή να ακολουθήσουν ένα μικτό μοντέλο. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή τους εντάσσει πλήρως στο πολωνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η υπουργός Nowacka τόνισε ότι οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ευρέως, από 20.000 έως 160.000 ουκρανόπουλα που δυνητικά μπορούν να εγγραφούν σε πολωνικά σχολεία.

«Πραγματικά δεν γνωρίζουμε πόσοι μαθητές από την Ουκρανία θα καταλήξουν σε πολωνικά σχολεία, επειδή τα στοιχεία αυτά δεν παρακολουθούνται ποτέ», σημείωσε η Nowacka. Πρόσθεσε πως σύμφωνα με πολωνικές εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός θα είναι μεταξύ 20.000 και 40.000. «Σε συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, έχουν αναφερθεί αριθμοί που φτάνουν τις 160.000, αλλά δεν το πιστεύω καθόλου αυτό», είπε.

Η απόφαση έχει προκαλέσει ορισμένες πολιτικές συζητήσεις. Ο πρώην υπουργός Παιδείας της συντηρητικής κυβέρνησης, Przemysław Czarnek, εξέφρασε την ανησυχία του επιχειρηματολογώντας κατά του σχηματισμού «ουκρανικών σχολείων εντός πολωνικών σχολείων».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail