Ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας παρεμβαίνει στην περίπτωση τεσσάρων Πολωνών κοριτσιών που τα πήρε από τους γονείς τους η σουηδική κοινωνική πρόνοια

Freepen.gr - Οι δικηγόροι του Ινστιτούτου Ordo Iuris έλαβαν απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών σε αίτημα παρέμβασης στην έκτακτη υπόθεση Κλαμάν [φωτο], όπου τέσσερα παιδιά Πολωνίας αφαιρέθηκαν από τους γονείς τους και τοποθετήθηκαν σε τρεις διαφορετικές ανάδοχες οικογένειες στη Σουηδία, όπου, σύμφωνα με στους γονείς, απαγορεύεται να μιλούν πολωνικά.

Απαντώντας στο αίτημα για υποστήριξη της οικογένειας Klaman, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Radosław Sikorski περιέγραψε τα ερευνητικά βήματα που έκανε το υπουργείο σε σχέση με την παρέμβαση του Ινστιτούτου Ordo Iuris.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η υπόθεση έχει διασυνοριακό χαρακτήρα και ως εκ τούτου το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρωταγωνιστήσει ως κεντρική αρχή. Οι Εξωτερικές Δήλωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν μαζί τους.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Adam Bodnar, απαντώντας στην παρέμβαση του Ινστιτούτου Ordo Iuris, ανέφερε πως δεν προτίθεται να προβεί σε καμία ενέργεια για την επιστροφή των παιδιών στην Πολωνία, διότι στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, το σουηδικό κράτος έχει αποκλειστική δικαιοδοσία.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η σουηδική κοινωνική πρόνοια ξεκίνησε τις διαδικασίες για να πάρει τα τρία μικρότερα παιδιά της οικογένειας μακριά από τους γονείς τους, αφού αυτοί οι Πολωνοί υπήκοοι είχαν επιστρέψει στην Πολωνία.

Το Ινστιτούτο Ordo Iuris, το οποίο παρέχει νομική βοήθεια στην οικογένεια και καταδικάζει τη συμπεριφορά του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Πολωνίας στη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ετοιμάσει μια αναφορά που απευθύνεται στους πρωθυπουργούς της Πολωνίας και της Σουηδίας με έκκληση να παρέμβουν σε αυτήν την υπόθεση.

Η Ewa και ο Robert Klaman είχαν ζήσει στη Σουηδία για εννέα χρόνια, όπου μεγάλωσαν τις τέσσερις κόρες τους: την Kinga, την Tarja, την Aurora και την Diana. Οι γονείς είχαν υποχρεώσει τα παιδιά να βοηθήσουν σε κάποιες μικρές δουλειές του σπιτιού, κάτι που δεν άρεσε στο μεγαλύτερο από τα κορίτσια. Η έφηβη, κατά τη δική της ομολογία, είπε ψέματα στον διευθυντή του σχολείου λέγοντάς του ότι οι γονείς της την κακοποιούσαν πνευματικά.

Στη συνέχεια, χωρίς να επαληθεύσουν την αλήθεια του ισχυρισμού του παιδιού, οι σουηδικές κοινωνικές υπηρεσίες τοποθέτησαν την Kinga σε ανάδοχη φροντίδα. Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι ρώτησαν τους γονείς εάν θα τους παρέδιδαν οικειοθελώς και τα άλλα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι δεν εκκρεμούσε καμία διαδικασία επιμέλειας εναντίον τους. Σε απάντηση, οι γονείς έφυγαν για την Πολωνία, αφήνοντας όλα τα υπάρχοντά τους στη Σουηδία.

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά τους έχουν μόνο πολωνική υπηκοότητα. Κατά την επιστροφή τους στη χώρα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, τα γονικά δικαιώματα του ζεύγους δεν περιορίστηκαν με κανέναν τρόπο όσον αφορά τις τρεις μικρότερες κόρες τους. Επιπλέον, εκείνη τη στιγμή δεν είχε ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με την άμεση ανάληψη της επιμέλειας των κοριτσιών από τη Σουηδική Επιτροπή Πρόνοιας, ούτε υπήρχε κάποια απόφαση σουηδικού δικαστηρίου που να επικυρώνει μια τέτοια απόφαση. Παρά ταύτα, το περιφερειακό δικαστήριο της Nysa, σε αντίθεση με τη θέση των πολωνικών οργάνων που παρακολουθούσαν την κατάσταση της οικογένειας, εξέδωσε αποφάσεις για την άμεση απομάκρυνση των παιδιών από τους γονείς τους και την παράδοσή τους στη σουηδική πλευρά.

* Αυτό το άρθρο γράφτηκε αρχικά από το Ordo Iuris Institute for Legal Culture. Έχει αναδημοσιευτεί από το Remix News στα αγγλικά με την άδεια του συγγραφέα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail