Αμερικανικός Περονισμός: Το σχέδιο της Καμάλα να καταστρέψει την οικονομία της Αμερικής

facebook.com/KamalaHarris/photos
Έλεγχοι τιμών, υψηλότεροι φόροι, κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιδοτήσεις που πληρώνονται με την εκτύπωση ενός συνεχώς υποτιμημένου νομίσματος.

Daniel Lacalle - mises.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» και του ριζοσπαστικού αριστερού περονισμού που εξαφάνισε την Αργεντινή. Αυτά είναι επίσης τα κύρια στοιχεία του οικονομικού σχεδίου που παρουσίασε η Kamala Harris και το Δημοκρατικό Κόμμα. Αναμφίβολα, πρόκειται για το πιο ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό οικονομικό σχέδιο που ανακοινώθηκε ποτέ από τους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (CRFB), οι προτάσεις της Χάρις θα κοστίσουν 1,95 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Ωστόσο, τονίζει ότι αν ορισμένα μέτρα μονιμοποιηθούν, το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 2,25 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η εκστρατεία της Χάρις έχει δηλώσει πως το κόστος αυτό θα αντισταθμιστεί με μια κλασική δικαιολογία του σοσιαλισμού σε κάθε εκλογική αναμέτρηση: «υψηλότεροι φόροι για τις εταιρείες και τα υψηλά εισοδήματα». Αυτό είναι, προφανώς, γελοίο, διότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο εσόδων που θα καλύψει το ήδη διογκωμένο ετήσιο έλλειμμα των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα επιπλέον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το μάντρα «υψηλότεροι φόροι για τους πλούσιους» σημαίνει πάντα υψηλότερους φόρους και περισσότερο πληθωρισμό, έναν κρυφό φόρο, για εσάς.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) έχει ήδη προειδοποιήσει για τη δημοσιονομική καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών, με ετήσιο έλλειμμα 6% του ΑΕΠ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπολογίζει ύφεση και προβλέπει φορολογικά έσοδα ρεκόρ από το 2024 έως το 2034, το CBO προβλέπει έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος από 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2034, ακόμη και πριν συνυπολογιστεί το νέο σχέδιο δαπανών της Χάρις. Αυτό σημαίνει πως το προσαρμοσμένο έλλειμμα θα ξεπεράσει το 6,9% του ΑΕΠ έως το 2034, σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο του 3,7% των προηγούμενων 50 ετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο Χάρις, το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών θα αυξηθεί πιθανότατα κατά 24 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία. Όπως έχω εξηγήσει, δεν υπάρχει κανένα σύνολο μέτρων για τα έσοδα που μπορεί να αποφέρει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα, και οι αυξήσεις φόρων θα βλάψουν τόσο τις επενδύσεις όσο και την ανάπτυξη.

Μια οικονομία που δημιουργεί ετήσιο έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για να επιτύχει ετήσια ανάπτυξη μόλις 2% βρίσκεται ήδη σε επικίνδυνη πορεία και το σχέδιο της Harris θα την κάνει ακόμη χειρότερη.

Η Kamala Harris υπόσχεται να μειώσει τον πληθωρισμό δαπανώντας και τυπώνοντας περισσότερα χρήματα, μειώνοντας τον ανταγωνισμό και επιτιθέμενη στις επιχειρήσεις. Αυτό δεν έχει δουλέψει ποτέ και δεν θα δουλέψει ποτέ, διότι πρόκειται για ανάποδη οικονομία. Καλώς ήρθατε στον «περονισμό» των ΗΠΑ.

Φανταστείτε όλους εκείνους τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που δραπέτευσαν από τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής ή της Ευρώπης που εξαθλιώθηκαν από τον παρεμβατισμό για να βρουν μια καλύτερη ευκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι οι ίδιες πολιτικές θα εφαρμοστούν από τη Χάρις.

Το αφήγημα της υπερτιμολόγησης και του πληθωρισμού της απληστίας είναι απλώς ψευδές. Το 2023, τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο του παντοπωλείου έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019, στο 1,6%, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι εταιρείες, ακόμη και αν ήταν ανόητες και απερίσκεπτες, δεν μπορούν να κάνουν όλες τις τιμές να αυξάνονται συνεχώς. Ο ανταγωνισμός θα έτρωγε το μερίδιο αγοράς τους, οι νεοεισερχόμενοι θα τις εξουδετέρωναν και οι συνολικές τιμές θα έπεφταν. Επιπλέον, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν τις συνολικές τιμές να εκτοξευθούν, να διατηρήσουν την αύξηση και να την παγιώσουν, που είναι το μέτρο του πληθωρισμού (ΔΤΚ) που διαβάζουμε κάθε μήνα. Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει όλες τις τιμές να αυξηθούν και να συνεχίσουν να αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό είναι το τύπωμα χρήματος και η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος.

Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει τις συνολικές τιμές να αυξάνονται συνεχώς είναι η καταστροφή της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος, η οποία προέρχεται από τις μαζικές κρατικές δαπάνες και την εκτύπωση νομίσματος για να συγκαλύψουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Η Kamala Harris και η ομάδα της γνωρίζουν ότι το σχέδιο δαπανών τους θα κάνει το εθνικό χρέος να εκτοξευθεί και πως οι έλεγχοι των τιμών δε μειώνουν τις τιμές. Στην πραγματικότητα, αυτοί δε θα έπρεπε να ονομάζονται «έλεγχοι τιμών» αλλά «περιορισμοί στον ανταγωνισμό». Αν οι εταιρείες ήταν η αιτία του πληθωρισμού και οι έλεγχοι των τιμών η λύση, η περονιστική Αργεντινή θα απολάμβανε το χαμηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι προτάσεις της Χάρις για τη διαγραφή του χρέους είναι βαθιά αντικοινωνικές. Δεν διαγράφουν κανένα χρέος- απλώς το προσθέτουν στο δημόσιο χρέος και σας αναγκάζουν να το πληρώσετε. Αυτή η τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους θα επιβαρύνει κάθε Αμερικανό, ιδιαίτερα τους φτωχότερους, με συνεχή πληθωρισμό και χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς. Οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν ήδη υποστεί αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σεντ Λούις. Περιμένετε χειρότερα.

Γιατί η Χάρις προωθεί τις ίδιες πολιτικές που έχουν αποτύχει παντού; Η υπόσχεση δωρεάν πραγμάτων και η επίρριψη ευθυνών στους άλλους για τις αρνητικές συνέπειες είναι η καθοριστική στρατηγική των σοσιαλιστών πολιτικών.

Σας εκπλήσσει να βλέπετε πώς η Γερμανία, η Γαλλία και άλλα ιστορικά πλούσια έθνη κατρακυλούν στην στασιμότητα, το υψηλό χρέος, τον επίμονο πληθωρισμό, τους τεράστιους φόρους και την καταστροφή της μεσαίας τάξης; Αυτές τις πολιτικές υπόσχεται η Χάρις. Ποιος ωφελείται; Η τεράστια κυβέρνηση και οι εταιρείες που την περιβάλλουν αποκομίζουν τα οφέλη.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση πως ένα έθνος δεν μπορεί να θεωρηθεί σοσιαλιστικό αν περιέχει ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό δεν έχει νόημα. Ο κρατικός έλεγχος δεν περιορίζεται στην ιδιοκτησία κεφαλαίου αλλά και στην επιβολή όλο και πιο περιοριστικών νόμων, κανονισμών και δημευτικών φόρων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου που δημιουργεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς την ταλαιπωρία της διαχείρισης των επιχειρήσεων. Ο Huerta de Soto ορίζει τον σοσιαλισμό ως «κάθε σύστημα θεσμικής, μεθοδικής επίθεσης κατά της ελεύθερης άσκησης της επιχειρηματικότητας» και αυτό ακριβώς υπόσχεται η Harris.

Υψηλότεροι φόροι και περισσότερο χρέος.

Η κυβέρνηση θα τυπώσει χρήματα για να παρέχει επιδοτήσεις σε ένα νόμισμα που χάνει συνεχώς την αξία του. Θα κατηγορήσει τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις για τον πληθωρισμό. Οι παρεμβατικές πολιτικές θα συνεχίσουν να διαβρώνουν τον ιδιωτικό τομέα. Και θα επαναλαμβάνονται.

Οι ιθύνοντες αυτών των πολιτικών γνωρίζουν ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία, ωστόσο θα γεννήσουν επίσης έναν σημαντικό αριθμό υποδουλωμένων πολιτών που θα βασίζονται στην κυβέρνηση και θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της. Οι ψηφοφόροι βλέπουν ένα υποτιθέμενο τσουνάμι δωρεάν χρήματος, αλλά αγνοούν το γεγονός πως θα το πληρώσουν μέσω υψηλότερου πληθωρισμού, χαμηλότερων πραγματικών μισθών και μειωμένων ευκαιριών για τις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες.

Η ομάδα Χάρις πιστεύει ότι τα ελλείμματα δεν έχουν σημασία και πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί πάντα να συγκαλύψει οποιαδήποτε δημοσιονομική ανισορροπία. Ωστόσο, έχουν ήδη εμφανιστεί ρωγμές. Ο επίμονος πληθωρισμός είναι η συνέπεια ετών υπερβολικών δαπανών και νομισματοποίησης. Το επόμενο βήμα είναι ο κίνδυνος να χαθεί το αμερικανικό δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όταν ο κόσμος σταματήσει να αποδέχεται το διαρκώς αυξανόμενο χρέος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail