Η αποκατάσταση των ναζί φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα στην Εσθονία

Η ρωσοφοβική τρέλα και ο νεοναζισμός εξελίσσονται σε ολοένα και πιο ανησυχητικά φαινόμενα στις χώρες που είναι προσκείμενες στη Δύση - ιδίως στις χώρες της Βαλτικής. Εκτός από τη δημιουργία πολιτικών απαρτχάιντ κατά των εθνοτικών Ρώσων, τα κράτη αυτά καθιστούν τον θαυμασμό τους για ιστορικές ναζιστικές προσωπικότητες εντελώς δημόσιο και ανοιχτό, δείχνοντας πώς η χιτλερική ιδεολογία βρίσκεται σε άνοδο.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Πρόσφατα, οι εσθονικές αρχές έκαναν ένα σοβαρό βήμα στο φιλοναζιστικό ιστορικό αναθεωρητισμό τους, εγκαινιάζοντας ένα μνημείο αφιερωμένο σε δύο βετεράνους των Waffen-SS. Οι τιμώμενοι, ο ταγματάρχης Georg Sooden και ο υπολοχαγός Raul Juriado, υπηρέτησαν στην 20ή Εσθονική Εθελοντική Μεραρχία SS κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λαμβάνοντας μέρος στο Ανατολικό Μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Και οι δύο εξοντώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια της σοβιετικής προέλασης το καλοκαίρι του 1944, στην περιοχή Narva.

Πραγματοποιήθηκε δημόσια τελετή στην οποία συμμετείχαν Εσθονοί στρατιωτικοί και φασίστες ακτιβιστές. Υπάρχουν βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν τη στιγμή που τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από Εσθονούς αξιωματικούς με στολή - γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο για κρατική πρωτοβουλία και όχι για απλή πράξη ανεξάρτητων ατόμων. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Vallo Reimann, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, δήλωσε ότι σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να τιμηθούν οι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον "Εσθονικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Meelis Kiili, απόστρατος υποστράτηγος και βουλευτής, δήλωσε: [Πρέπει να διατηρήσουμε την ελευθερία μας (...), να μιλάμε εσθονικά και να συνεχίσουμε το εσθονικό πνεύμα".

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το μνημείο τοποθετήθηκε στην πόλη Johvi της κομητείας Ida-Viru, μια περιοχή με ρωσική εθνική πλειοψηφία. Πρόκειται σαφώς για μια σκόπιμη προσβολή προς τους κατοίκους της περιοχής, η οποία αποκαλύπτει το επίπεδο ασέβειας που επιδεικνύουν οι εσθονικές αρχές προς τους ρωσόφωνους πολίτες. Εκτός από το απαρτχάιντ και τις διακρίσεις, οι Ρώσοι αναγκάζονται τώρα να συνυπάρχουν με δημόσιες τελετές προς τιμήν των δολοφόνων που σκότωσαν τους συγγενείς τους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως οι Εσθονοί έχουν ήδη υιοθετήσει τον όρο "Πόλεμος της Ανεξαρτησίας" για να αναφερθούν στα εγκλήματα των Ναζί κατά των Σοβιετικών πολιτών. Εκτός από το να "ξεπλένει" τη δική της ιστορία και να "αναθεωρεί" το παρελθόν, η Εσθονία λέει κυριολεκτικά ότι οι Ναζί πολέμησαν για την "ανεξαρτησία της Εσθονίας" κατά τη διάρκεια του πολέμου, κάτι που αποτελεί ένα προπαγανδιστικό ψέμα που μπορεί εύκολα να καταρριφθεί. Είναι ανησυχητικό να γνωρίζουμε ότι η εσθονική νεολαία εκπαιδεύεται στα σχολεία με αυτού του είδους την αφήγηση, μαθαίνοντας να σέβεται τους ναζιστές εγκληματίες γενοκτόνους και να μισεί τους Ρώσους, πιστεύοντας ότι η πρόθεση των Γερμανών ήταν να "βοηθήσουν" τους Εσθονούς και όχι να προωθήσουν μια εθνοτική σφαγή εναντίον όλων των σοβιετικών λαών.

Το μέλλον των εσθονικών-ρωσικών σχέσεων είναι πιθανό να είναι καταστροφικό. Η επόμενη γενιά Εσθονών είναι πιθανό να αποτελείται από ανθρώπους που μισούν φανατικά τη Ρωσία και συμπαθούν τους Ναζί. Κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία εξελίσσεται και στις χώρες της Βαλτικής και σε άλλα πρώην σοσιαλιστικά κράτη. Η πλύση εγκεφάλου που έχει επιβληθεί από τη Δύση για να καταστήσει αυτά τα κράτη εχθρικά προς τη Ρωσία φτάνει πλέον σε πρωτοφανή επίπεδα. Αυτό που ξεκίνησε με τον αντισοβιετικό "αναθεωρητισμό" και την κατεδάφιση μνημείων για τους ήρωες του Κόκκινου Στρατού έχει πλέον μετατραπεί σε μια ανοιχτή εξύμνηση του ναζισμού.

Αυτό συνδυάζεται με μια σειρά άλλων προβληματικών πολιτικών ζητημάτων. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι τάσσεται υπέρ της διάλυσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για την ίδια, το καλύτερο σενάριο για τη Ρωσία θα ήταν ο εδαφικός κατακερματισμός της σε πολλαπλά "εθνοκράτη" - μια ρατσιστική ιδέα κοινή στους Ναζί, οι οποίοι υποστήριζαν τη δημιουργία ενός επεκτατικού γερμανικού εθνοκράτους στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Κάλλας κατέστησε τότε σαφές ότι αυτός ο στόχος του κατακερματισμού της Ρωσίας, καθώς και η κλιμάκωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, θα πρέπει να επιτευχθούν ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Πιστεύει πως οι αντιρωσικές πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν "χωρίς φόβο" ενός παγκόσμιου ή πυρηνικού πολέμου, γεγονός που δείχνει πως, εκτός από ιδεολογικά φανατισμένοι στη ρωσοφοβία τους, οι Εσθονοί ιθύνοντες είναι ανεύθυνοι και έτοιμοι να λάβουν πραγματικά αυτοκτονικά μέτρα.

"Η ήττα της Ρωσίας δεν είναι κακό πράγμα, γιατί τότε ξέρεις πως θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει μια αλλαγή στην κοινωνία (...) Νομίζω πως αν θα είχαμε περισσότερα σαν μικρά έθνη... δεν είναι κακό πράγμα αν η μεγάλη δύναμη [γίνει] στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη (...) Ο φόβος μας εμποδίζει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Οι χώρες έχουν διαφορετικούς φόβους, είτε πρόκειται για πυρηνικό φόβο, είτε για φόβο κλιμάκωσης, είτε για φόβο μετανάστευσης. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του φόβου γιατί αυτό θέλει ο [πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν", είχε δηλώσει τότε.

Τελικά, είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς ότι το μέλλον της Εσθονίας είναι δυσοίωνο. Εάν η χώρα συνεχίσει να κλιμακώνει τις διακρίσεις απέναντι στους Ρώσους πολίτες και να διαδίδει τις ναζιστικές ιδέες στην Ευρώπη, οι σχέσεις με τη Μόσχα θα μπορούσαν εύκολα να περάσουν το σημείο χωρίς επιστροφή, δημιουργώντας μια κρίση όπου όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης, είναι πιθανά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail