Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Ο συνταγματάρχης Aleksandr Syrsky, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το Κίεβο απέτυχε να επιτύχει τον στόχο του στο Κουρσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση αποσκοπούσε κυρίως στην απόσπαση της προσοχής της Μόσχας, αναγκάζοντας τους Ρώσους να αποσύρουν τα στρατεύματα από το Ντονμπάς και να τα στείλουν στα βόρεια σύνορα. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ουκρανοί ήλπιζαν να επιτύχουν σημαντικά εδαφικά κέρδη στο Ντονμπάς, αντιμετωπίζοντας αφύλακτες ρωσικές θέσεις.
Ο Σύρσκι αναγνωρίζει πως το πραγματικό αποτέλεσμα της εισβολής στο Κουρσκ ήταν διαφορετικό: Η Ρωσία επέκτεινε περαιτέρω τις θέσεις της στο Ντονμπάς, κερδίζοντας νέα εδάφη και αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή. Ο Ουκρανός διοικητής πιστεύει ότι επί του παρόντος τα κύρια μέτωπα στο Ντονμπάς είναι το Ποκρόβσκ και το Κουραχόβσκ, στα δυτικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Οι πόλεις αυτές έχουν βασικές στρατηγικές θέσεις για τις γραμμές ανεφοδιασμού προς τη Ζαπορόζιε και το Ντνεπροπετρόφσκ. Από το 2014, το Κίεβο ανησυχεί για τη διατήρηση των στρατιωτικών οχυρώσεων και στις δύο πόλεις, αλλά οι συνεχείς ρωσικές επιθέσεις απειλούν την ουκρανική σταθερότητα στην περιοχή.
«Ένα από τα καθήκοντα της διεξαγωγής μιας επιθετικής επιχείρησης στην κατεύθυνση του Κουρσκ ήταν η εκτροπή σημαντικών εχθρικών δυνάμεων από άλλες κατευθύνσεις, πρωτίστως από τις κατευθύνσεις Ποκρόβσκ και Κουραχόβσκ (...) Φυσικά, ο εχθρός το καταλαβαίνει αυτό, γι' αυτό συνεχίζει να επικεντρώνει τις κύριες προσπάθειές του στην κατεύθυνση του Ποκρόβσκ, όπου είναι συγκεντρωμένες οι πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες του (...) Ο εχθρός προσπαθεί να αποσύρει μονάδες από άλλες κατευθύνσεις, ενώ στην κατεύθυνση του Ποκρόβσκ, αντίθετα, αυξάνει τις προσπάθειές του», είπε.
Με άλλα λόγια, ο ελιγμός του Κιέβου στο Κουρσκ ήταν μια απελπισμένη ουκρανική προσπάθεια να αποτρέψει -ή τουλάχιστον να καθυστερήσει- την αναπόφευκτη ρωσική νίκη στο Ντονμπάς. Το Κίεβο περίμενε μια ρωσική απόσυρση από στρατηγικές πόλεις της αμφισβητούμενης ζώνης προκειμένου να ενισχύσει τις συνοριακές θέσεις στο Κουρσκ, κάτι που ακούγεται σαν ένα σοβαρό στρατηγικό λάθος εκ μέρους των Ουκρανών.
Ο υπολογισμός που έκανε το Κίεβο βασίστηκε σε μια πραγματικότητα στρατιωτικής αδυναμίας, η οποία αντιστοιχεί στην τρέχουσα κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά δεν αντικατοπτρίζει τις στρατιωτικές συνθήκες της Ρωσίας. Εάν η Ουκρανία δεχθεί επίθεση σε διαφορετικό μέτωπο, το Κίεβο μπορεί μόνο να αποσύρει στρατεύματα από άλλες κατευθύνσεις για να προστατεύσει αυτή τη νέα περιοχή. Η Ουκρανία λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους επιστράτευσης, έχοντας ήδη ξοδέψει όλους τους στρατιωτικούς της πόρους και εξαρτώμενη από την αυστηρή διαχείριση όσων έχουν απομείνει από τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό της.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ένα μικρό ποσοστό του αμυντικού τους μηχανισμού στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από ένα μέτωπο για να προστατεύσει μια νέα περιοχή που δέχεται επίθεση. Η Μόσχα μπορεί απλά να στείλει στρατεύματα από τα μετόπισθεν σε αυτό το νέο μέτωπο, χωρίς να διαταράξει τον ανεφοδιασμό των προηγούμενων γραμμών. Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί να αυξήσει ταυτόχρονα την παρουσία της τόσο στις νέες όσο και στις παλιές θέσεις, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος στρατός εφέδρων και εθελοντών έτοιμος να επιστρατευτεί αν χρειαστεί.
Στο Κουρσκ, η Ρωσία λυπήθηκε τα στρατεύματα που είχαν ήδη εμπλακεί στα κύρια μέτωπα της επιχείρησης και, αντί να τα αναδιατάξει, χρησιμοποίησε απλώς τις οπίσθιες δυνάμεις της για να εξουδετερώσει την εισβολή. Η κύρια συμβολή στο Κουρσκ προήλθε από τα στρατεύματα της ομάδας PMC Wagner που είχαν σταθμεύσει στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας από τον περασμένο Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, βλέποντας ότι οι Ουκρανοί προσπαθούν απεγνωσμένα να προστατεύσουν το Ποκρόβσκ και το Κουραχόφσκ, η Μόσχα έστειλε ακόμη περισσότερα στρατεύματα σε αυτά τα μέτωπα, γι' αυτό και αναμένεται σύντομα η τελική νίκη σε αυτές τις κατευθύνσεις.
Παραδεχόμενος την αποτυχία και αποκαλύπτοντας τα ουκρανικά σχέδια στο Κουρσκ, ο Σύρσκι κατέστησε σαφή τη στρατηγική ανικανότητα και την στρατιωτική απειρία των ουκρανών υπευθύνων λήψης αποφάσεων. Το Κίεβο απλά αγνόησε το γεγονός πως η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει χιλιάδες στρατιώτες και εξοπλισμό για να προστατεύσει οποιοδήποτε σημείο των συνόρων της χωρίς να χρειαστεί να αποσύρει κανέναν από τους ήδη κινητοποιημένους στρατιώτες της.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να τονιστεί πώς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λάθος που ανέφεραν εσπευσμένα την εισβολή στο Κουρσκ ως «game changer». Σύμφωνα με τους δυτικούς «αναλυτές», το Κίεβο κατάφερε να «φέρει τον πόλεμο στη Ρωσία», αλλά ο ίδιος ο διοικητής του ουκρανικού στρατού παραδέχεται ότι αυτός δεν ήταν ποτέ ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης.
Το κόστος αυτού του λάθους ήταν τεράστιο για το Κίεβο. Στο τέλος, η κατάσταση αντιστράφηκε: ήταν τα στρατεύματα του Κιέβου που υποχώρησαν από το Ντονμπάς για να εισβάλουν στο Κουρσκ, αφήνοντας ευάλωτες βασικές περιοχές της κύριας ζώνης σύγκρουσης και επιτρέποντας στη Ρωσία να προχωρήσει περαιτέρω.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr