Έτσι μοιάζουν τα τελικά στάδια μιας οικονομίας-φούσκας λίγο πριν την κατάρρευση

Πώς είναι να ζεις στην άκρη μιας φούσκας λίγο πριν αυτή σκάσει; Από τις ημέρες της Μεγάλης Ύφεσης, οι ηγέτες μας έχουν φτάσει σε ακρότητες που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, καθώς προσπαθούν να κρατήσουν την καταρρέουσα οικονομία μας στηριγμένη. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολάρια από το πουθενά και τα έχει διοχετεύσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι πολιτικοί μας στην Ουάσιγκτον έχουν επιδοθεί στη μεγαλύτερη κραιπάλη χρέους στην ιστορία του κόσμου, με αποτέλεσμα το εθνικό μας χρέος να έχει εκτοξευθεί σε πραγματικά τρομακτικά επίπεδα. Τη Δευτέρα [29/7], το εθνικό μας χρέος έφτασε τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, και ακόμη και οι New York Times παραδέχονται πως αυξάνεται «ταχύτερα από ό,τι πολλοί οικονομολόγοι είχαν προβλέψει»:

Το ακαθάριστο εθνικό χρέος της Αμερικής ξεπέρασε τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά τη Δευτέρα, μια υπενθύμιση της ζοφερής δημοσιονομικής δυσπραγίας του έθνους, καθώς στην Ουάσινγκτον διαφαίνονται νομοθετικές μάχες για φόρους και πρωτοβουλίες δαπανών.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε το ορόσημο στην καθημερινή του έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τον ισολογισμό της χώρας. Το κόκκινο μελάνι αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ταχύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι, καθώς το κόστος των ομοσπονδιακών προγραμμάτων που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις.

Για να σηματοδοτήσει αυτό το ορόσημο, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής δημοσίευσε ορισμένους αριθμούς σχετικά με το πόσο γρήγορα αυξάνεται το χρέος μας τους τελευταίους 12 μήνες:

- 196 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέο χρέος το μήνα
- 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέο χρέος την ημέρα
- 268 εκατομμύρια δολάρια νέο χρέος ανά ώρα
- 4,5 εκατομμύρια δολάρια νέο χρέος ανά λεπτό
- 74.401 $ σε νέο χρέος ανά δευτερόλεπτο
Ο τρίτος αριθμός σε αυτή τη λίστα πραγματικά μου ξεχωρίζει.

268 εκατομμύρια δολάρια κλέβονται από τις μελλοντικές γενιές Αμερικανών κάθε ώρα κάθε μέρα, και σχεδόν κανείς δε φαίνεται να ενδιαφέρεται.

Αυτοκτονούμε κυριολεκτικά σε εθνικό επίπεδο.

Όταν μια κυβέρνηση δανείζεται χρήματα που πρέπει να επιστραφούν αργότερα, η ευημερία στο μέλλον θυσιάζεται για περισσότερη ευημερία στο παρόν.

Είχαμε χρέη 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων όταν ο Μπαράκ Ομπάμα μπήκε στο Λευκό Οίκο και τώρα έχουμε χρέος 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Καταστρέψαμε κυριολεκτικά το λαμπρό μέλλον που υποτίθεται όπως είχαν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, αλλά όλος αυτός ο δανεισμός μας επέτρεψε να απολαμβάνουμε ένα βιοτικό επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό που πραγματικά αξίζουμε.

Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται σταθερά, παρόλο που η κυβέρνησή μας συνεχίζει να συσσωρεύει βουνά από νέο χρέος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, η έλλειψη στέγης στις ΗΠΑ αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 10 τοις εκατό ετησίως από τότε που έληξε η πανδημία:
Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (HUD), από το τέλος της πανδημίας, έχουμε βιώσει κατά μέσο όρο 10% ετησίως αύξηση των αστέγων. Μέχρι το τέλος του 2023, οι ΗΠΑ έφτασαν το υψηλότερο επίπεδο αναφοράς στην ιστορία από τότε που άρχισαν να το παρακολουθούν το 2007.
Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι οι τέσσερις πολιτείες που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με τους άστεγους είναι η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη, η Φλόριντα και η Ουάσιγκτονq
Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί αστέγων βρίσκονται κυρίως σε τέσσερις πολιτείες: Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Φλόριντα και Ουάσιγκτον. Το Νιου Χάμσαϊρ και το Νέο Μεξικό σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους άστεγους, με 52% και 50% αντίστοιχα. Η Νέα Υόρκη ήρθε στην τρίτη θέση, σημειώνοντας άνοδο 39% από την τελευταία έρευνα.
Εκτός από την αυξανόμενη έλλειψη στέγης, βλέπουμε επίσης τη φτώχεια και την πείνα να αυξάνεται σε όλο το έθνος
Τα συνδυασμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα από ομοσπονδιακές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ποσοστά φτώχειας και επισιτιστικής ανασφάλειας. Το 2023, περισσότερο από το 12% του έθνους ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας και σχεδόν το 13% δήλωσε πως δεν είχε αρκετά για να φάει. Η Ann Oliva, Διευθύνουσα Σύμβουλος της National Alliance to Endlessness, δήλωσε: «Περισσότεροι άνθρωποι γίνονται άστεγοι για πρώτη φορά». Αυτή η αύξηση οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπονται ταχύτερα. «Δεν έχουν πού να πάνε κι έτσι καταλήγουν στους δρόμους».
Το εθνικό μας χρέος έχει μειωθεί από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 35 τρισεκατομμύρια δολάρια από τότε που μπήκε για πρώτη φορά ο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και η οικονομία μας εξακολουθεί να καταρρέει.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια επική αποτυχία ιστορικών διαστάσεων.

Έχουμε συσσωρεύσει το μεγαλύτερο βουνό χρέους στην ιστορία του κόσμου και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να αγωνίζεται.

Αλλά όλα αυτά τα χρήματα έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά οδυνηρή κρίση κόστους ζωής.

Σήμερα, υπάρχουν έξι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όπου θα μπορείτε να ζήσετε μόνο έναν τρόπο ζωής μεσαίας τάξης, παρόλο που βγάζετε 200.000 δολάρια το χρόνο:
Το να κερδίζετε 200.000 δολάρια το χρόνο μπορεί να φαίνεται αρκετό για να ζήσετε μια ζωή πολυτέλειας.

Αλλά σε έξι από τα 25 μεγαλύτερα μετρό των ΗΠΑ, ο αχαλίνωτος πληθωρισμός τα τελευταία δύο χρόνια σημαίνει πως αυτός ο εξαψήφιος μισθός είναι αρκετός μόνο για να ανήκει κανείς στη μεσαία τάξη.
Φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θα βγάλει ποτέ 200.000 δολάρια το χρόνο.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι Αμερικανοί μόλις και μετά βίας περνούν.

Όπως συζήτησα την περασμένη εβδομάδα , μια πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι το 71 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ είναι αγχωμένοι για την «ικανότητά τους να αντέξουν οικονομικά τα καθημερινά τους έξοδα»
Το 71% των Αμερικανών λέει ότι αγχώνεται από την ικανότητά τους να αντέξουν οικονομικά τα καθημερινά τους έξοδα.

Οι Αμερικανοί ξοδεύουν τακτικά χρήματα σε είδη παντοπωλείου, λογαριασμούς τηλεφώνου, κοινόχρηστα, βενζίνη και πληρωμές ενοικίων/υποθηκών.

Οι λογαριασμοί των παντοπωλείων απογοητεύουν τους Αμερικανούς περισσότερο από κάθε άλλο κανονικό κόστος. Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι πληρωμές ενοικίων/υποθηκών, οι πληρωμές βενζίνης και ασφάλισης συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των πιο ενοχλητικών δαπανών.
Αγχώνεστε συνεχώς για τα οικονομικά σας;

Αν ναι, σίγουρα δεν είστε μόνοι.

Δυστυχώς, τα πράγματα θα χειροτερέψουν μόνο από εδώ.

Δεκαετίες απίστευτα ανόητων αποφάσεων έχουν δημιουργήσει το σκηνικό για μια κολοσσιαία κατάρρευση.

Η φούσκα που βρισκόμαστε αναπόφευκτα θα σκάσει, και μόλις συμβεί αυτό οι συνέπειες θα είναι απολύτως βασανιστικές.

Εδώ το 2024, οι κόκκινες σημαίες αναδύονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, οι μετοχές της Ford Motor Company υποχώρησαν πρόσφατα κατά 18 τοις εκατό σε μία μόνο ημέρα λόγω των πολύ απογοητευτικών αποτελεσμάτων:
Την τελευταία φορά που οι μετοχές της Ford Motor υποχώρησαν περισσότερο από 18% σε μια μέρα, όπως και την περασμένη εβδομάδα, η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Η Ford, η οποία απέφυγε τη χρεοκοπία το 2008-2009, απέχει πολύ από κάθε είδους τέτοια καταστροφή, αλλά η ελεύθερη πτώση των μετοχών αφού η εταιρεία έχασε τις προσδοκίες για τα κέρδη της Wall Street είναι το κορυφαίο παράδειγμα της δύσκολης μάχης που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για το υπόλοιπο του έτους.
Καθώς οι συνθήκες χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και μετά, οι ηγέτες μας θα προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν τα πράγματα κάνοντας ακόμη περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη κάνει.

Αλλά αυτό απλώς θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίση του κόστους ζωής και θα κάνει τα μακροπρόθεσμα προβλήματά μας ακόμη χειρότερα.

Φυσικά τα μακροπρόθεσμα προβλήματά μας γίνονται γρήγορα βραχυπρόθεσμα προβλήματά μας.

Ολόκληρο το σύστημα σπάζει από δονήσεις και η οικονομία της φούσκας μας οδεύει αργά αλλά σταθερά προς μια ημερομηνία λήθης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail