Η Ουκρανία μεταφέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ρωσίας

ukrinform.net
Η επίθεση θα δώσει στο Κίεβο πλεονέκτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα κάτι που φαίνεται να είναι μια μεγάλη επιχείρηση εντός του ρωσικού εδάφους, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το γιατί το Κίεβο το κάνει αυτό τώρα, ποιοι είναι οι συνολικοί στρατηγικοί του στόχοι και αν η Ουκρανία παραβιάζει τις απαγορεύσεις για τη χρήση όπλων που προμηθεύονται οι ΗΠΑ εντός της Ρωσίας.

Ben Armbruster - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί σχετικά με την επιχείρηση, ρωσικές πηγές αναφέρουν πως στην επίθεση συμμετέχουν τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες (πολύ πιθανόν χιλιάδες περισσότεροι) που υποστηρίζονται από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό. Οι δυνάμεις αυτές φέρονται να έχουν προχωρήσει μέχρι και έξι μίλια από τα ουκρανικά σύνορα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, προς την πόλη Σούντζα, όπου ρωσικό φυσικό αέριο ρέει στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι φιλορώσοι bloggers λένε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν προς έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας σχεδόν 40 μίλια βορειοανατολικά της Sudzha, αλλά ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

Αν και ορισμένοι παρατηρητές αμφισβήτησαν την στρατηγική αξία μιας τέτοιας ουκρανικής επιχείρησης, πιθανά κίνητρα θα μπορούσαν να είναι να δείξουν στους Ρώσους ότι είναι όλο και πιο ευάλωτοι καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, να σταματήσουν τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, να τονώσουν το ηθικό των Ουκρανών ή να αναγκάσουν τη Μόσχα να μεταφέρει αμυντικές δυνάμεις από άλλα σημεία του ουκρανικού μετώπου.

Ή, η επίθεση θα μπορούσε να σχετίζεται με ευρύτερες διπλωματικές προσπάθειες. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση αυτή την εβδομάδα πως -χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στην επίθεση- οποιαδήποτε ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος "θα μπορούσε να βελτιώσει τη θέση της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου".

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως απαγορεύσει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ για επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν χαλάρωσε αυτούς τους κανόνες τον Μάιο, λέγοντας πως ο ουκρανικός στρατός μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας που υποστηρίζουν την επίθεση της Μόσχας κατά της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο στα βορειοανατολικά. Τον Ιούνιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι κανόνες αυτοί θα χαλαρώσουν περαιτέρω, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ για να επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας οπουδήποτε κατά μήκος των συνόρων, όχι μόνο κοντά στο Χάρκοβο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα σχολιάσει την ουκρανική επίθεση, αλλά επέμεινε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία είχαν προέλθει από την περιοχή του Κουρσκ και συνεπώς η Ουκρανία τηρούσε τη νέα, πιο χαλαρή πολιτική. "Ναι, στην περιοχή όπου [οι Ουκρανοί] επιχειρούν σήμερα πέρα από τα ρωσικά σύνορα έχουμε δει επιθέσεις να προέρχονται από εκεί", είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail