Μεσολάβησε κρυφά το Κατάρ για μια μερική ρωσο-ουκρανική κατάπαυση του πυρός πριν από το Κουρσκ;

Η Washington Post (WaPo) ανέφερε το Σάββατο [17/8] ότι το Κατάρ μεσολαβούσε μυστικά για μια μερική εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση του Κιέβου εναντίον του Κουρσκ, η οποία θα έβλεπε τις δύο πλευρές να συμφωνούν να μην στοχεύουν η μία την ενεργειακή υποδομή της άλλης. Το Κρεμλίνο δεν είχε σχολιάσει μέχρι τη δημοσίευση εκείνου του άρθρου ούτε και του παρόντος, οπότε δεν είναι σαφές πόσο αληθινό είναι. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο τι είπαν οι πηγές της WaPo, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν να διακρίνουμε αν αυτό είναι πιστευτό ή όχι.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρώτη πληροφορία είναι ότι «Κάποιοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ήλπιζαν πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους». Ακολουθεί ο ισχυρισμός ότι «η Ρωσία “δεν ακύρωσε τις συνομιλίες (μετά το Κουρσκ), είπε να μας δώσετε χρόνο”, είπε ο διπλωμάτης». Στη συνέχεια, το ουκρανικό «προεδρικό γραφείο» ισχυρίστηκε πως οι συνομιλίες στη Ντόχα ήταν πράγματι προγραμματισμένες, αλλά αναβλήθηκαν για τις 22 Αυγούστου «λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή» και τώρα «θα πραγματοποιηθούν σε μορφή τηλεδιάσκεψης».

Η WaPo συνέχισε να επικαλείται «ανώτερους αξιωματούχους στο Κίεβο» οι οποίοι «είχαν ανάμεικτες προσδοκίες για το αν οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επιτύχουν, με κάποιους να τοποθετούν τις πιθανότητες στο 20% και άλλους να προβλέπουν ακόμη χειρότερες προοπτικές» ακόμη και πριν από το Κουρσκ. Εξακολουθούν όμως να διερευνούν τη μερική κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του Κατάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη Ρωσία, διότι «“Έχουμε μία ευκαιρία να ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα, και αυτή είναι αν οι Ρώσοι δεν εξαπολύσουν νέες επιθέσεις στο δίκτυο”, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες».

«Όλα πρέπει να σταθμιστούν - οι δυνατότητές μας και η πιθανή ζημιά στην οικονομία μας σε σχέση με το πόση περισσότερη ζημιά θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε σε αυτούς και την οικονομία τους», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τη σχεδιαζόμενη σύνοδο κορυφής στο Κατάρ. 'Αλλά η ενέργεια είναι σίγουρα κρίσιμη για εμάς. Μερικές φορές ξεχνάμε την οικονομία εδώ, αλλά αντιμετωπίζουμε την ελεύθερη πτώση αν δεν υπάρχει φως και θέρμανση το χειμώνα«». Σύμφωνα με τους ίδιους, η μερική κατάπαυση του πυρός θα είχε ως πρότυπο την καταργημένη πλέον συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά το Κουρσκ τα άλλαξε όλα αυτά.

Σε αυτό το σημείο έρχονται στο μυαλό δύο αλληλένδετα ερωτήματα: 1) γιατί η Ρωσία θα σκεφτόταν να συμφωνήσει να μην στοχεύσει την ενεργειακή υποδομή από την οποία εξαρτάται ολόκληρη η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, αποτρέποντας έτσι την πλήρη κατάρρευση των εχθρών της και ενδεχομένως τη διαιώνιση της σύγκρουσης για έναν ακόμη χρόνο; και 2) γιατί η Ουκρανία θα εξαπέλυε την αιφνιδιαστική επίθεσή της γνωρίζοντας πως τερμάτισε κάθε πιθανότητα, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να τους δώσει μια τέτοια αναστολή που θα τους επέτρεπε στη συνέχεια να συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι τον επόμενο χρόνο;

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, εάν υπάρχει κάποια αλήθεια στην αναφορά της WaPo (η αλήθεια της οποίας θα αξιολογηθεί αργότερα), τότε η Ρωσία μπορεί να σκέφτηκε ότι αυτό θα μπορούσε να μαλακώσει την εικόνα της ενόψει της πιθανής επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να συμμορφωθεί η Ουκρανία με περισσότερους από τους όρους της. Η ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία και η υπόσχεσή του να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση θα μπορούσε να είναι βαριά πάνω από τα κεφάλια των φορέων χάραξης πολιτικής και να τους επηρεάσει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τηρήσουν αυτό το μορατόριουμ τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές όντως γίνονταν με τη μεσολάβηση του Κατάρ, τότε αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί η Ρωσία άφησε τα σύνορά της με την Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό ανυπεράσπιστα και ίσως να αδιαφόρησε ακόμη και για τις αναφορές περί συγκέντρωσης δυνάμεων εκεί, δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να θεωρήσουν πως ήταν «παράλογο» για το Κίεβο να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε τέτοια αιφνιδιαστική επίθεση. Ο Sergey Poletaev του RT υπέθεσε επίσης ότι υπήρχε μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ σχετικά με την υπεράσπιση των συνόρων της πρώτης από τον ουκρανικό πληρεξούσιο της δεύτερης όλο αυτό το διάστημα.

Συνολικά και αν υποθέσουμε για χάρη αυτής της άσκησης σκέψης ότι η δημοσίευση της WaPo είναι ακριβής, τότε θα μπορούσε να είναι πως η Ρωσία παρασύρθηκε από την προαναφερθείσα εικαστική «συμφωνία κυρίων» με τις ΗΠΑ και τις τρέχουσες τότε συνομιλίες μερικής κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση του Κατάρ, ώστε να κρατήσει χαμηλά τη φρουρά της. Ο σκοπός τους θα μπορούσε να ήταν να πείσουν τη Ρωσία να αφήσει μεγάλες εκτάσεις των συνόρων της ανυπεράσπιστες, ώστε να διευκολυνθεί μια αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας στο πλαίσιο ενός πρωτοφανώς ριψοκίνδυνου παιχνιδιού..

Αυτή η υπόθεση οδηγεί στην απάντηση του δεύτερου ερωτήματος σχετικά με το γιατί η Ουκρανία θα πετούσε μακριά κάθε πιθανότητα, τουλάχιστον προς το παρόν, να της δώσει η Ρωσία μια αναστολή από τις επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της, που θα μπορούσε να της επιτρέψει να συνεχίσει να πολεμάει μέχρι το επόμενο έτος, αν καταφέρει να ξεπεράσει τον επερχόμενο χειμώνα. Το Κίεβο και ο Αμερικανός προστάτης του μπορεί να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός των επιτόπιων κερδών της Ρωσίας στο Ντονμπάς θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ήττα τους, εκτός αν γίνει κάτι δραστικό για να αλλάξει η δυναμική της σύγκρουσης.

Το πάγωμα των επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές του άλλου δεν θα σταματούσε την προέλαση της Ρωσίας, πόσο μάλλον αν η Μόσχα αποσυρόταν από τη συμφωνία μετά τις εκλογές. Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι χαμηλές, ένας πιθανός τρόπος για να αποτραπεί η φαινομενικά αναπόφευκτη νίκη της Ρωσίας θα ήταν να καταλάβει, να κρατήσει και στη συνέχεια να ανταλλάξει κάποια από τα εδάφη της πριν από το 2014 με αντάλλαγμα την απόσυρση της Ρωσίας από κάποια εδάφη που διεκδικεί η Ουκρανία. Το προφανές ελάττωμα αυτού του σχεδίου είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο στο Ντονμπάς που θα οδηγούσε στην κατάρρευση της Ουκρανίας πριν από αυτό.

Δεν αποκλείεται όμως το ΝΑΤΟ να επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία, αν συμβεί αυτό, προκειμένου να εξαναγκάσει σε μια κρίση τύπου Κούβας με στόχο να σώσει τον πληρεξούσιο αντιπρόσωπό του από την πλήρη ήττα. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή της δημιουργίας μιας ΝΑΤΟ-ρωσικής DMZ μέσα στα αμφισβητούμενα εδάφη, αλλά δεν είναι σαφές αν τα μέλη έχουν την πολιτική βούληση να διακινδυνεύσουν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο γι' αυτό. Η Ουκρανία γνωρίζει ότι η αιφνιδιαστική της επίθεση εναντίον του Κουρσκ αφήνει το Ντονμπάς ευάλωτο, οπότε ίσως ελπίζει πως αυτό θα συμβεί αν χρειαστεί.  

Αν αυτή είναι η διαδικασία σκέψης της ηγεσίας της, τότε το τελικό παιχνίδι μπορεί να είναι να καταλάβει και να κρατήσει κάποια από τα εδάφη της Ρωσίας πριν από το 2014 κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενδεχομένως με τη βοήθεια μιας συμβατικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην αμυντική του υποστήριξη, αν η Ρωσία διαρρήξει το Ντονμπάς, προκειμένου να τα ανταλλάξει πίσω το επόμενο έτος. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιβιώσει μέχρι τότε, ακόμη και αν καταστραφεί ο τομέας της ηλεκτρικής της ενέργειας, κάτι που είναι αμφίβολο αλλά θα μπορούσε να συμβεί αν η προαναφερθείσα αλληλουχία γεγονότων οδηγήσει σε μια ΝΑΤΟ-ρωσική DMZ [αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη].

Θεωρεί επίσης δεδομένο ότι ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα ξεσπάσει αν το ΝΑΤΟ επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία για να επιβάλει τη δημιουργία αυτής της DMZ και τότε η απειλή της θα παραμείνει διαχειρίσιμη ακόμη και αν οι ρωσο-ουκρανικές εχθροπραξίες συνεχίσουν να μαίνονται στο Κουρσκ. Μια άλλη σχετική υπόθεση είναι ότι η Ρωσία είτε θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να δημιουργήσει επίσης μια DMZ στα σύνορά της με την Ουκρανία πριν από το 2014 είτε το ΝΑΤΟ θα αφήσει πρόθυμα τα σύνορα αυτά ανοιχτά και έτσι θα διακινδυνεύσει η Ρωσία να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον αυτών των ουκρανικών συνοριακών περιοχών.  

Οι προηγούμενοι υπολογισμοί είναι «ανορθολογικοί», αλλά μπορεί ακόμη να επηρέασαν τη διαδικασία σκέψης της ουκρανικής ηγεσίας όταν αποφάσισε να εξαπολύσει την αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του Κουρσκ, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι αυτό θα τερμάτιζε κάθε πιθανότητα μερικής εκεχειρίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ με τη Ρωσία, τουλάχιστον προς το παρόν. Από τη σκοπιά της Ρωσίας, μια τέτοια συμφωνία δεν θα επηρέαζε αρνητικά τον ρυθμό των επίγειων κερδών της στο Ντονμπάς, θα μπορούσε να της δώσει διπλωματική επιρροή σε νέες ειρηνευτικές συνομιλίες και θα μπορούσε πάντα να εγκαταλειφθεί.

Επομένως, φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια στο δημοσίευμα της WaPo σχετικά με το Κατάρ που διαμεσολάβησε μυστικά για μια μερική εκεχειρία Ρωσίας-Ουκρανίας πριν από το Κουρσκ, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές θα είχαν κερδίσει από αυτές τις συνομιλίες. Η Ρωσία θα μπορούσε να προωθήσει τα μακροπρόθεσμα διπλωματικά της συμφέροντα χωρίς να περιορίσει την εκστρατεία της στο Ντονμπάς, αν τα κατάφερνε, ενώ η Ουκρανία θα μπορούσε να κρατήσει τη Ρωσία σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας για τη διευκόλυνση του πρωτοφανώς ριψοκίνδυνου παιχνιδιού της στο Κουρσκ με στόχο να αποτρέψει την φαινομενικά αναπόφευκτη ήττα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail