Γιατί το ΝΑΤΟ επεκτείνει την πυρηνική του δύναμη;

Freepen.gr -
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο 13ος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λέει ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε συζητήσεις για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκτόξευσής τους, σημειώνει ο Στίβεν Μπράιν, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στην Telegraph στο Ηνωμένο Βασίλειο: "Δεν θα μπω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι επιχειρησιακές και ποιες θα πρέπει να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να διαβουλευτούμε για αυτά τα θέματα. Αυτό ακριβώς κάνουμε". Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια "πυρηνική συμμαχία". Ο ίδιος εξήγησε:  "Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι, φυσικά, ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, θα παραμείνουμε μια πυρηνική συμμαχία, διότι ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ όχι, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος", είπε.

Όμως ο Στόλτενμπεργκ δεν θα μπορούσε να δράσει σχετικά με την πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ, εκτός αν υπήρχε βαθιά συντονισμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, η επέκταση των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ αποτελεί πολιτική και πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ βασίζεται σε ρυθμίσεις για τον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων. Όπως περιγράφεται επίσημα: "Η στάση πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι προωθημένα στην Ευρώπη, καθώς και στις δυνατότητες και τις υποδομές που παρέχουν οι ενδιαφερόμενοι Σύμμαχοι. Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ συνεισφέρουν στη Συμμαχία με αεροσκάφη διπλής ικανότητας (DCA). Τα αεροσκάφη αυτά είναι κεντρικής σημασίας για την αποστολή πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ και είναι διαθέσιμα για πυρηνικούς ρόλους σε διάφορα επίπεδα ετοιμότητας. Στον πυρηνικό τους ρόλο, τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα σε μια σύγκρουση και το προσωπικό εκπαιδεύεται ανάλογα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο και τη φύλαξη των πυρηνικών τους όπλων που είναι προωθημένα στην Ευρώπη, ενώ οι Σύμμαχοι παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη για την αποστολή DCA με συμβατικές δυνάμεις και δυνατότητες".

Ενώ τα πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ είναι αμερικανικά, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία διαθέτουν επίσης πυρηνικά όπλα.

Τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που είναι αποθηκευμένα στην Ευρώπη είναι πυρηνικές βόμβες βαρύτητας που μπορούν να εκτοξευθούν από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ή από τις ΗΠΑ που επιχειρούν ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ.

Τεχνικά οι πυρηνικές βόμβες βαρύτητας εμπίπτουν στην κατηγορία των τακτικών πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναπτύσσουν επίσης στρατηγικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη και γύρω από αυτήν. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει περίπου 225 πυρηνικές κεφαλές (περισσότερες από τις μισές σε αποθήκες) για το πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων Trident. Η βρετανική πυρηνική ικανότητα απαιτεί τον συντονισμό των ΗΠΑ.

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ με ένα πλήρως ανεξάρτητο πυρηνικό οπλοστάσιο που αποτελείται από υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων και έναν μικρό αριθμό πυραύλων κρουζ με πυρηνικές κεφαλές. Οι Γάλλοι έχουν διατυπώσει την ιδέα να αντικαταστήσουν την αμερικανική πυρηνική αποτροπή με μια γαλλική και έχουν υπάρξει συζητήσεις με τη Γερμανία σχετικά με την ιδέα αυτή. Σε κάποιο βαθμό, η ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ για την αναβάθμιση της πυρηνικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αντιστάθμιση των γαλλικών πιέσεων για απόκλιση από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποτρεπτική δύναμη στην Ευρώπη.

Εδώ και καιρό υπάρχει η υποψία στην Ευρώπη ότι οι ΗΠΑ δεν θα εξαπολύσουν πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό έδαφος λόγω του κινδύνου πυρηνικής ανταλλαγής μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε άγνωστο βαθμό, η παρουσία των τακτικών πυρηνικών όπλων (υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ) αποσκοπεί στο να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το τακτικό μέρος του πυρηνικού τους οπλοστασίου μειώνοντας τον κίνδυνο μιας στρατηγικής πυρηνικής ανταλλαγής με τη Ρωσία.

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως η έμφαση που έδωσε ο Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ ως πυρηνική συμμαχία αποσκοπούσε πρωτίστως στο να αντισταθμίσει τους φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στραφεί στα πυρηνικά όπλα για να διευθετήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. ...

Οι Ρώσοι διεξάγουν πυρηνικές ασκήσεις και ισχυρίζονται ότι έχουν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα εκεί. Ομοίως, οι ΗΠΑ έχουν πετάξει τα στρατηγικά βομβαρδιστικά τους κοντά στα σύνορα της Ρωσίας ως αμερικανική προειδοποίηση.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν οποιαδήποτε συμβατική υποχρέωση ή οποιαδήποτε άλλη ευθύνη να προστατεύσουν την Ουκρανία από πυρηνική επίθεση. Ως εκ τούτου, η αποτροπή του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον στο βαθμό που γίνεται αντιληπτή, δεν εφαρμόζεται στην Ουκρανία με οποιονδήποτε επίσημο τρόπο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Στόλτενμπεργκ, και με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μετατοπίζει τη συμμαχία στην επέκταση μιας πυρηνικής ομπρέλας πάνω από την Ουκρανία.

Ένας λόγος για να εκτιμηθεί αυτό μπορεί να είναι η αλλαγή στρατηγικής που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η απόφαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να εξαπολύσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος.

Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των υπερδυνάμεων και των δι' αντιπροσώπων και άλλων συγκρούσεων (η κρίση των πυραύλων της Κούβας δεν ήταν μια σύγκρουση δι' αντιπροσώπων, αλλά μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ) οι εγκεκριμένες από το ΝΑΤΟ επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος φαίνεται να ξεπερνούν μια επικίνδυνη κόκκινη γραμμή. Σε συνδυασμό με τη στάση των ΗΠΑ και του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης για την Ουκρανία, που δεν έχει διαπραγματεύσεις και δεν έχει ειρήνη, ο κίνδυνος μιας διευρυνόμενης σύγκρουσης, ή ακόμη και μιας σύγκρουσης που θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα, αυξάνεται. Η αναβάθμιση των πυρηνικών οπλοστασίων σε αυτό το πλαίσιο ρίχνει λάδι στη φωτιά.
 
* πληροφορίες https://en.interaffairs.ru/article/view-from-washington-why-is-nato-expanding-its-nuclear-force/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail