Το Κίεβο τρέφει ελπίδες για πυρηνικό τρόμο;

Freepen.gr - Το καθεστώς στο Κίεβο και οι ξένοι χορηγοί του δεν διστάζουν σε τίποτα στις προσπάθειές τους να αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης, την οποία χάνουν σιγά-σιγά στο έδαφος που κάποτε ήταν γνωστό ως Ουκρανία. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θεωρούν την πυρηνική τρομοκρατία ως μία από τις επιλογές τους, γράφει το southfront.press.

Μόλις πρόσφατα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιχείρησαν να πλήξουν τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη Ρωσία.

«Χθες το βράδυ, ο εχθρός επιχείρησε να πλήξει το εργοστάσιο ατομικής ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στις 22 Αυγούστου. «Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει ενημερωθεί. Υποσχέθηκαν να έρθουν οι ίδιοι και να στείλουν ειδικούς για να εκτιμήσουν την κατάσταση».

Ωστόσο, ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ δεν είναι ο μόνος στόχος τέτοιων επιθέσεων. Νωρίτερα τον Αύγουστο, μια ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έβαλε φωτιά σε έναν από τους πύργους ψύξης του ελεγχόμενου από τη Ρωσία NPP Zaporozhye στην περιοχή Zaporozhye. Αυτός ο πυρηνικός σταθμός είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο ΔΟΑΕ έχει ήδη παρατηρητές εκεί. Η αποστολή αναπτύχθηκε το καλοκαίρι του 2023 εν μέσω τακτικών προσπαθειών των δυνάμεων του Κιέβου να επιτεθούν και να προκαλέσουν ζημιές στο εργοστάσιο.

Ωστόσο, η στάση του ΔΟΑΕ όσον αφορά την κατάσταση στο Κουρσκ δεν θα είναι πιθανότατα πολύ διαφορετική από εκείνη που αφορά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορόζιε. Για να είμαστε σαφείς, ο ΔΟΑΕ προσπαθεί να προσποιηθεί πως δε γνωρίζει ποια πλευρά βομβαρδίζει και επιτίθεται τακτικά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις σε μια προφανή προσπάθεια να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή.

Επιπλέον, η ρωσική πλευρά ανέφερε πρόσφατα ότι η Ουκρανία ετοίμαζε μια «βρώμικη βόμβα» για μια επίθεση - προβοκάτσια είτε στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ είτε της Ζαπορόζιε. Η Μόσχα δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της αυτές τις αναφορές και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε τέτοια επίθεση θα αντιμετωπιστεί άμεσα με «σκληρά στρατιωτικά και στρατιωτικοτεχνικά αντίμετρα».

Η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ έγινε καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να αναπτύξουν την προέλασή τους εντός του ρωσικού εδάφους στην περιοχή. Ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου και σε αυτήν συμμετείχαν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες που υποστηρίζονταν από ξένους μισθοφόρους, καθώς και εκατοντάδες κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η πόλη Κουρτσάτοφ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, ήταν πιθανότατα ένας από τους φιλόδοξους στόχους αυτής της θανατηφόρας προσπάθειας. Οι δυνάμεις του Κιέβου δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν αξιοσημείωτη επιτυχία και να την προσεγγίσουν. Ωστόσο, κατάφεραν να διαπράξουν πολλαπλά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και αιχμαλωσίας μεγάλου αριθμού αμάχων και της λεηλασίας τοπικών χωριών.

Από τις 23 Αυγούστου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο μιας ομάδας συνοριακών χωριών που κατέλαβαν τις πρώτες ημέρες της επίθεσης. Το Κίεβο συνεχίζει να στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή, παρά τη δεινή κατάσταση που βιώνουν οι δυνάμεις του στην περιοχή του Ντονμπάς. Είναι πιθανό ότι η ουκρανική ηγεσία εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες να πάρει «όμηρο» τον NPP Κουρσκ ή να προκαλέσει τραγωδία στις εγκαταστάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail