Κίνα και Ινδία: Συνάντηση εθνικών θέσεων ή σύγκρουση συμφερόντων;

Chinese Ministry of Foreign Affairs
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar στις 25 Ιουλίου, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN στο Λάος, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιλύσουν τις συνοριακές διαφορές το συντομότερο δυνατό.

Global Times / Παρουσίαση Freepen.gr

Στα μέσα Ιουλίου, το Reuters επικαλούμενο ενημερωμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους ανέφερε ότι η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης βίζας για τους Κινέζους τεχνικούς. Βιομηχανίες στην Ινδία, όπως οι τηλεπικοινωνίες, ο χάλυβας και τα ηλιακά πάνελ, απαιτούν Κινέζους τεχνικούς για να χειρίζονται εξοπλισμό που κατασκευάζεται στην Κίνα.

Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζουν πως και οι δύο πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της περαιτέρω βελτίωσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Με συνολικό πληθυσμό άνω των 2,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η Κίνα και η Ινδία είναι οι πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου και δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες. Η μεταβαλλόμενη σχέση είναι σημαντική για την παγκόσμια γεωπολιτική.

Η σχέση Κίνας-Ινδίας είναι ένας λεπτός χορός συνεργασίας και ανταγωνισμού. Και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τα οφέλη της οικονομικής συνεργασίας και έχουν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ινδία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη οικονομική αλληλεξάρτηση, η σχέση αυτή χαρακτηρίζεται επίσης από έντονο ανταγωνισμό και στρατηγική αντιπαλότητα.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ινδίας είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών.

Οι δύο χώρες έχουν μια μακρά ιστορία συνοριακών διαφορών, η οποία έχει αφήσει βαθιά σημάδια στη σχέση. Η αντιπαράθεση στο Ντοκλάμ έχει επιδεινώσει τη δυσπιστία.

Εξάλλου, η αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό και η αυξανόμενη επιρροή της στη γειτονιά της Ινδίας έχουν προκαλέσει ανησυχίες στο Νέο Δελχί για τις προθέσεις του Πεκίνου.

Η Ινδία βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση.

Η Ινδία θέλει να επωφεληθεί από την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις της Κίνας. Χρειάζεται επίσης να επεκτείνει τις εισαγωγές ενδιάμεσων αγαθών, πρώτων υλών και μηχανημάτων και εξοπλισμού για να διασφαλίσει την επέκταση των εξαγωγών της.

Ωστόσο, η Ινδία θέτει επίσης περισσότερους περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις λόγω των δικών της εθνικών συναισθημάτων και των αμφιβολιών της σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους της Κίνας και τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, η Ινδία τρέφει επίσης σκέψεις να αντικαταστήσει την Κίνα στον τομέα της μεταποίησης, αν και είναι απίθανο να συμβεί αυτό στο ορατό μέλλον.

Η συμμετοχή της Ινδίας στον τετραμερή διάλογο για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία αποτελεί ένδειξη του ενδιαφέροντός της να εξισορροπήσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ Κίνας και Ινδίας;

Πρώτον, πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη με την επίλυση των συνοριακών διαφορών και τη δημιουργία σαφών διαύλων επικοινωνίας για την αποφυγή λανθασμένων εκτιμήσεων. Δεύτερον, πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία υπογράφοντας περισσότερες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες και προωθώντας τις ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων.

Τέλος, πρέπει να συνεργαστούμε σε παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ώστε να επιδείξουμε τη δέσμευσή μας στην πολυμέρεια και την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Ενώ οι προκλήσεις είναι σημαντικές, τα οφέλη μιας ισχυρότερης σχέσης είναι αναμφισβήτητα.

Στην στρατηγική τοποθέτηση της ανάπτυξης και των δύο πλευρών, είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί σαφώς ότι δεν πρέπει να επηρεάζονται υπερβολικά από τη στρατηγική προσέγγιση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Αντί να δίνεται υπερβολική έμφαση στη στρατηγική ανταγωνιστικότητα της άλλης πλευράς, είναι σημαντικό να αποδυναμωθούν τα εχθρικά συναισθήματα μεταξύ των δύο χωρών και να λαμβάνονται αποφάσεις πιο ανεξάρτητα στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον. Αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, είναι σημαντικό να συνεργαστούν για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της συνεργασίας και την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail