Περιπλέκονται τα σχέδια της Ευρώπης για την αποκοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Freepen.gr - Οι μηνιαίες εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη - η υπέρψυκτη έκδοση του φυσικού αερίου που μπορεί να μεταφερθεί με πλοία - διατηρούνται σχετικά σταθερές, μεταξύ 850.000 και 1,6 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτή η συνεχιζόμενη εισαγωγή ρωσικών καυσίμων δείχνει τις επιπλοκές της πλήρους αποκοπής του ρωσικού φυσικού αερίου από την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Σίγουρα, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης έχει μειωθεί δραματικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πριν η Ευρώπη εισήγαγε πάνω από το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία - το μοναδικό μεγαλύτερο προμηθευτή της και σημαντικό παραγωγό ενέργειας - κυρίως μέσω αγωγών.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ευρώπη εισήγαγε ακόμη περίπου το 15% του συνολικού εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με περίπου 9% να προέρχεται από αγωγούς και 6% ως LNG. Αυτό είναι μειωμένο από 43% και 4% από αγωγούς και ΥΦΑ, αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2021.

"Αυτό σημαίνει ότι η χούφτα των κρατών μελών που δεν μπόρεσαν ή δεν επέλεξαν να μειώσουν την εξάρτησή τους παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στην οπλοποίηση των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία", έγραψαν οι αναλυτές του Brookings σε έκθεση του Ιουνίου.

Οι συνεχιζόμενες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη οφείλονται εν μέρει στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις για το καύσιμο που οδήγησαν πολλές εξαγωγές από τις ΗΠΑ - τον κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο πέρυσι - σε άλλες τοποθεσίες φέτος.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν στην Ευρώπη περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι η Ρωσία για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022, αλλά η διαφορά μεταξύ των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου των δύο χωρών έχει μειωθεί.

Τον Ιούλιο, η διαφορά μεταξύ της ποσότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου που οι ΗΠΑ και η Ρωσία μετέφεραν στην Ευρώπη συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg σε προκαταρκτικά στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Στα τέλη Ιουλίου, η Ευρώπη εισήγαγε 1,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, λίγο περισσότερο από τους 1,3 εκατομμύρια τόνους που εισήγαγε η περιοχή από τη Ρωσία.

Το χάσμα μεταξύ των εισαγωγών της Ευρώπης έχει μειωθεί φέτος. Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ευρώπη εισήγαγε 5,2 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και μόλις 1,5 εκατομμύρια τόνους από τη Ρωσία.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι αμερικανοί φορτωτές υγροποιημένου φυσικού αερίου στέλνουν τα εμπορεύματά τους εκεί όπου υπάρχουν χρήματα: Στην Ασία, όπου οι τιμές διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με την Ευρώπη λόγω του καλοκαιρινού καύσωνα.

Τα φορτία LNG spot για παράδοση στη Βόρεια Ασία είχαν τιμή γύρω στα 12 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες ή mmBtu την εβδομάδα έως τις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με έκθεση του Reuters. Αυτό ήταν περίπου 17% υψηλότερο από τα 10,30 δολάρια mmBtu για παράδοση στην Ευρώπη στις 26 Ιουλίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail