Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι έρχεται μια μεγάλη ύφεση. Έχει δίκιο

Πιστεύεις στον Ντόναλντ Τραμπ; Είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι αν παραμείνουμε στο μονοπάτι που βαδίζουμε αυτήν τη στιγμή, οδηγούμαστε σε μια «μεγάλη ύφεση» και πολλοί πιστεύουν πως πέτυχε διάνα. Η ανεργία αυξάνεται, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώνεται, οι πτωχεύσεις εκτινάσσονται στα ύψη, οι πωλήσεις κατοικιών έχουν πέσει σε καταθλιπτικά χαμηλά επίπεδα, η κρίση του κόστους ζωής δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ, η φτώχεια εκτινάσσεται στα ύψη και η έλλειψη στέγης στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Από τότε που μπήκε για πρώτη φορά ο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, οι πολιτικοί μας στην Ουάσιγκτον στηρίζουν την οικονομία προσθέτοντας 25 τρισεκατομμύρια δολάρια στο εθνικό χρέος. Τώρα το εθνικό μας χρέος έχει ξεπεράσει τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι πολιτικοί μας συνεχίζουν να ξοδεύουν χρήματα με ρυθμό που είναι απολύτως παράλογος. Όμως, παρά αυτή την τεράστια εισροή δανεικών μετρητών, οι τροχοί αρχίζουν να ξεκολλάνε από την αμερικανική οικονομία ούτως ή άλλως.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή την εβδομάδα, όλοι μιλούν για «ύφεση» λόγω των όσων συμβαίνουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πριν από τη συνεδρίαση της Τρίτης, περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο χρηματιστήριο είχαν ήδη εξαφανιστεί:

Το Bloomberg εκτιμά ότι περίπου 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν διαγραφεί από την αξία των παγκόσμιων χρηματιστηρίων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Οι επενδυτές ήλπιζαν απεγνωσμένα σε μια ανάκαμψη την Τρίτη, αλλά ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones εκτινάχθηκε μόλις 294 μονάδες.
Περιττό να πούμε ότι αυτή δεν είναι η αναπήδηση που αναζητούσαν.

Η αναταραχή που είδαμε στη Wall Street τις τελευταίες ημέρες τράβηξε και την προσοχή του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο Truth Social, κατηγόρησε την Καμάλα Χάρις για την πτώση των τιμών των μετοχών και προειδοποίησε ότι μια «μεγάλη ύφεση» βρίσκεται στο δρόμο:
Ο Τραμπ πήγε στο Truth Social για να κατακεραυνώσει τη Χάρις για το «Κραχ στην Καμάλα» σε μια σειρά αναρτήσεων.

«Φυσικά υπάρχει μια τεράστια ύφεση της αγοράς. Η Καμάλα είναι ακόμα χειρότερη από τον Κρουκ Τζο. Οι αγορές δεν θα δεχτούν ΠΟΤΕ τον Ριζοσπαστικό Αριστερό Τρελό που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο και την Καλιφόρνια συνολικά», έγραψε ο Τραμπ.

«Επόμενη κίνηση, Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΟΥ 2024! Δεν μπορείτε να παίξετε παιχνίδια με ΑΓΟΡΕΣ. ΚΡΑΣ ΚΑΜΑΛΑ!!!” πρόσθεσε.
Φυσικά ο Τραμπ βρίσκεται στη μέση της προσπάθειας να κερδίσει τις εκλογές και στόχος του ήταν να κάνει την Καμάλα Χάρις να φαίνεται άσχημη.

Αλλά έχει πολύ δίκιο πως αν παραμείνουμε στον δρόμο που ακολουθούμε, θα καταλήξει μόνο σε καταστροφή.

Την περασμένη Παρασκευή, ο κανόνας Sahm ενεργοποιήθηκε όταν το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε ξανά:
Ο κανόνας Sahm, που δημιουργήθηκε από το πρώην στέλεχος της Federal Reserve, Claudia Sahm, ενεργοποιείται όταν ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας κινείται κατά 50 μονάδες βάσης πάνω από το χαμηλό του 12 μηνών.

Αυτός ο κανόνας ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή, με τον κινητό μέσο όρο να αυξάνεται κατά 53 μονάδες βάσης πάνω από αυτό το κατώτερο επίπεδο ενός έτους, σύμφωνα με τον δείκτη ύφεσης του κανόνα Sahm σε πραγματικό χρόνο από την Federal Reserve του St.
Ο κανόνας Sahm έχει προβλέψει με επιτυχία κάθε μεμονωμένη ύφεση από το 1970, και δείχνει ότι μια άλλη ύφεση είναι εδώ.

Δυστυχώς, το ποσοστό ανεργίας είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, επειδή μεγάλες εταιρείες σε όλη την Αμερική συνεχίζουν να πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις. Σήμερα, μάθαμε ότι η Dell σχεδιάζει έναν ακόμη γύρο μαζικών απολύσεων
Ενώ η Dell επιβεβαίωσε τις απολύσεις, δεν έχει αποκαλύψει πόσοι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Η SiliconAngle αναφέρει ότι περίπου 12.500 εργαζόμενοι της Dell απολύονται αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή. Οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι ανήκουν κυρίως στις ομάδες πωλήσεων και μάρκετινγκ της Dell. Έκτοτε, ένας ανιχνευτής απολύσεων ανέφερε τον ίδιο αριθμό.

Ο πρώην υπάλληλος της Dell, Ian Armstrong, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στην ομάδα σχεδιασμού UX της εταιρείας για οκτώ χρόνια, χαρακτήρισε τις απολύσεις «λουτρό αίματος» σε μια ανάρτηση, αναφέροντας πως η Dell έχει πλέον απολύσει 24.500 υπαλλήλους τους τελευταίους 15 μήνες.
Εν τω μεταξύ, η κρίση του κόστους ζωής συνεχίζει να συντρίβει εργατικές οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Σε αυτό το σημείο, χρειάζονται επιπλέον χιλιάδες δολάρια το μήνα για το τυπικό νοικοκυριό των ΗΠΑ για να αγοράσει τα ίδια ακριβώς αγαθά και υπηρεσίες που έκανε πριν από τρία χρόνια:
Το τυπικό νοικοκυριό των ΗΠΑ χρειαζόταν να πληρώνει 227 $ περισσότερα το μήνα τον Μάρτιο για να αγοράσει τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που έκανε πριν από ένα χρόνο λόγω του υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με υπολογισμούς του επικεφαλής οικονομολόγου της Moody's Analytics Mark Zandi που μοιράστηκε με το FOX Business.

Οι Αμερικανοί πληρώνουν κατά μέσο όρο 784 δολάρια περισσότερα κάθε μήνα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια και 1.069 δολάρια περισσότερα σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια, πριν ξεκινήσει η κρίση πληθωρισμού.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν πάντα τόσο κρίσιμες για την οικονομία των ΗΠΑ.

Και σε αυτό το σημείο, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού απλώς το εκμεταλλεύονται.

Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το χρέος των πιστωτικών καρτών είναι σε υψηλό όλων των εποχών και οι καθυστερήσεις πιστωτικών καρτών εκτινάσσονται στην στρατόσφαιρα:
Οι καθυστερήσεις πιστωτικών καρτών συνέχισαν να αυξάνονται από τα προ πανδημίας επίπεδά τους το δεύτερο τρίμηνο. Τον Ιούνιο, περίπου το 9,1% του εκκρεμούς χρέους πιστωτικών καρτών βρισκόταν σε κάποιο στάδιο παραβατικότητας, από 8,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αύξηση της χρήσης πιστωτικών καρτών και του χρέους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή τα επιτόκια είναι αστρονομικά υψηλά αυτή την στιγμή. Το μέσο ετήσιο επιτόκιο πιστωτικών καρτών (APR) σημείωσε νέο ρεκόρ 20,73% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Bankrate που χρονολογείται από το 1985. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 19% τον Ιούλιο του 1991.
Φυσικά, δεν είναι μόνο εκατομμύρια καταναλωτές που έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Όπως ανέφερα πριν από λίγες μέρες, γινόμαστε μάρτυρες μιας πολύ ανησυχητικής αύξησης των χρεοκοπιών επιχειρήσεων:
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 40,3 τοις εκατό και έχουν φτάσει πλέον σε έναν αριθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, στην κορύφωση των περιορισμών. Τα αμερικανικά νοικοκυριά ακολουθούν, με τις συνολικές αιτήσεις πτώχευσης να αυξάνονται κατά 16,2% το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένων 132.710 νέων αιτήσεων μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Μια αύξηση 40 τοις εκατό σε ένα χρόνο είναι πολύ σοβαρή.

Και κάθε μέρα ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις πτωχεύουν. Εδώ είναι ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα:
Μια δημοφιλής αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων κήρυξε πτώχευση – λίγες μέρες αφότου έκλεισε ξαφνικά 13 καταστήματα με χαμηλή απόδοση σε όλες τις ΗΠΑ.

Τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής δείχνουν ότι ο Buca di Beppo οφείλει έως και 50 εκατομμύρια δολάρια - ωστόσο έχει περιουσιακά στοιχεία κάτω των 50.000 δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα, η αλυσίδα – γνωστή για τα οικογενειακά της πιάτα και τη vintage διακόσμηση – έκλεισε οριστικά τα εστιατόρια στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα. Έκλεισε επίσης τα τελευταίες της καταστήματα στο Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια.
Εξελίσσεται μια παράσταση τρόμου εκεί έξω.

Σύμφωνα με τον κανόνα Sahm, μια νέα ύφεση είναι τώρα μπροστά μας.

Αλλά αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο, κάτι ακόμη χειρότερο διαφαίνεται.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν το καταλαβαίνουν.

Αν οι άνθρωποι καταλάβαιναν πραγματικά τι υπάρχει στον ορίζοντα, θα συμπεριφερόταν πολύ διαφορετικά.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι πεπεισμένο πως τα πράγματα θα πάνε καλά με κάποιο τρόπο, και προς το παρόν η άγνοια είναι ευδαιμονία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail