Οι ΗΠΑ πιέζουν την Αρμενία να αγοράζει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν αντί της Ρωσίας

Photo: Public domain
Η πρέσβειρα Σαμάνθα Πάουερ, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και τώρα διευθύντρια της USAID, ενός γραφείου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ταξίδεψε στην Αρμενία στις 10 Ιουλίου για να πιέσει τον πρωθυπουργό Νικολ Πασινιάν να αγοράσει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αντί για τη Ρωσία.

Steven Sahiounie - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Αρμενία εισάγει σήμερα σχεδόν το σύνολο των υδρογονανθράκων της από τη Ρωσία και το Ιράν μέσω αγωγού φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρέχοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσει τη Ρωσία.

Πριν από την καταστροφή του αγωγού Nord Stream 2, ο Μπάιντεν είχε εκφωνήσει ομιλία στην οποία υποσχόταν ότι οι ΗΠΑ θα εμπόδιζαν τη Ρωσία να πουλήσει φυσικό αέριο στη Γερμανία και την Ευρώπη. Πρόκειται για έναν οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται κατά της Ρωσίας, καθώς και στρατιωτικά στα πεδία των μαχών.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh, βραβευμένος με Πούλιτζερ, δημοσίευσε ένα άρθρο που αποκάλυπτε πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ανατινάξει τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 2 που είχε σχεδιαστεί για την παράδοση φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Στον Nord Stream 2 είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τη Γερμανία και ο Μπάιντεν φοβόταν μήπως η Γερμανία άρει τις κυρώσεις λόγω ενός κακού χειμώνα.

Σύμφωνα με τον Χερς, ο Μπάιντεν είχε εμμονή με την επανεκλογή του το 2024 και ήθελε να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο φοβόντουσαν ότι η Γερμανία και η Δυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να σταματήσουν την οπλική υποστήριξη προς την Ουκρανία και η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον αγωγό.

Ο Μπάιντεν έθεσε τη νίκη στον πόλεμο στην Ουκρανία πάνω από τη ζεστασιά και την υγεία του γερμανικού λαού, παρόλο που η νίκη σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία είναι απίθανη, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA), επέκρινε το ταξίδι της Πάουερ στην Αρμενία, επειδή η USAID δεν έχει παράσχει οικονομική στήριξη στους Αρμένιους που εγκατέλειψαν το Καραμπάχ και επέστρεψαν στην πατρίδα τους την Αρμενία ως εκτοπισμένοι και θύματα εθνοκάθαρσης.

Παρά τις προηγούμενες επισκέψεις και τους ανθισμένους λόγους, η Power δεν έχει ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για τους Αρμένιους του Καραμπάχ που έχασαν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, τα εδάφη τους και τα μέσα διαβίωσής τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, σχεδόν 200.000 εθνοτικοί Αρμένιοι εγκατέλειψαν τις μάχες και την τελική ήττα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν που τερμάτισε τρεις δεκαετίες αυτονομιστικής κυριαρχίας των εθνοτικών Αρμενίων εκεί.

Οι διαδηλωτές στους δρόμους του Ερεβάν κατηγόρησαν τις πολιτικές του Πασινιάν για την ήττα.
Η Power έφτασε στο Ερεβάν στις 25 Σεπτεμβρίου και δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για τις αναφορές σχετικά με τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ζητούν ανεμπόδιστη πρόσβαση για τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και την εμπορική κυκλοφορία».

Το ANCA λέει ότι οι άποροι εξακολουθούν να περιμένουν βοήθεια από την Power και την κυβέρνηση Biden.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αρμενικού λαού που ζει στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι ΗΠΑ υποστήριξαν την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κυβέρνηση της Αρμενίας να βλέπει τις ΗΠΑ ως φίλο, ή υποστηρικτή.

Αντίθετα, τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα προσπάθησαν να επιτελέσουν τη δουλειά τους στην ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά στο τέλος η Αρμενία ηττήθηκε.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν συνάψει ειρήνη- η ένοπλη σύγκρουση έχει τελειώσει, αλλά ο πόνος των εκατοντάδων θανάτων Αρμενίων στα χέρια των Αζερμπαϊτζάν παραμένει νωπός στο μυαλό και την καρδιά των Αρμενίων.

Τώρα, ο πρέσβης Power ζητά από το Ερεβάν να αγοράσει το φυσικό αέριο του από έναν πρώην εχθρό, αντί για έναν πιστό φίλο.

Στις 15 Ιουλίου, μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη της Power, άρχισαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ, και αντικατοπτρίζει την πίεση που ασκούν η Power και η κυβέρνηση Biden στην Αρμενία να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία ήταν ο κύριος οικονομικός εταίρος της Αρμενίας και φιλοξενεί μια ρωσική στρατιωτική βάση. Οι αρμενικές αρχές κατηγόρησαν τους Ρώσους ειρηνευτές που είχαν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πως απέτυχαν να σταματήσουν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν. Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματά της δεν είχαν εντολή να επέμβουν.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια απουσίαζε εντελώς από τον αγώνα για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Δεν ντρέπεται;» αναρωτήθηκε ο Sossy Saroyan στη Λατάκεια της Συρίας αναφερόμενος στην Power.

Μετά την επίθεση και τη σφαγή στην Κεσάμπ, που πραγματοποιήθηκε από τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και τους συμμάχους τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν στην Κεσάμπ.

Η Πάουερ δήλωσε: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για ό,τι συνέβη στην Κεσάμπ, αλλά δυστυχώς οι ένοπλες ομάδες εκεί δεν είναι αυτές στις οποίες έχουμε μοχλό πίεσης».

Η Power είπε ψέματα. Ο FSA ήταν η ένοπλη πτέρυγα του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (SNC), με έδρα την Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και επικεφαλής τον πρόεδρό του, Αχμέντ Τζάρμπα. Τόσο ο FSA όσο και ο SNC λάμβαναν την υποστήριξή τους, τα κονδύλια, την εκπαίδευση και τα όπλα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω της χρηματοδότησης του Κογκρέσου και μέσω του προγράμματος της CIA, «Sycamore Timber».

Για να αποδείξει τη σύνδεση των ΗΠΑ με την επίθεση, την καταστροφή, την κατοχή, τη σφαγή και την απαγωγή στην Kessab τον Μάρτιο του 2014, ο Jarba επισκέφθηκε τον FSA που σταθμεύει στην κατεχόμενη Kessab στις 11 Απριλίου 2014.

Στις 23 Μαΐου 2014, ο Τζάρμπα καθόταν στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τη Σούζαν Ράις. Κατά την επίσκεψή του ο Τζάρμπα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και έλαβε τη χρήση δύο γραφείων στην Ουάσινγκτον για να χρησιμοποιηθούν ως βάση επιχειρήσεων των ΗΠΑ για το SNC και τον FSA.

Την ίδια ημέρα που ο Jarba βρισκόταν στην Kessab, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Francis J. Riccardone, Jr. επισκέφθηκε τα 26 πολύ ηλικιωμένα θύματα απαγωγής από την Kessab που είχαν μεταφερθεί υπό την απειλή όπλων στο Vikifly της Τουρκίας ως αιχμάλωτοι του FSA.

Ο πρέσβης Riccardone είχε φέρει μαζί του τη σύζυγό του, καθώς ήταν ειδική στη γλώσσα, και είχαν επίσης μαζί τους ένα μεταφραστή.

Ο πρέσβης Riccardone είχε μόνο μια ερώτηση να κάνει στους αιχμαλώτους, οι οποίοι όλοι εκτός από έναν ήταν άνω των 80 ετών. Η ερώτησή του προς την ομάδα των αιχμαλώτων ήταν: «Είναι κανείς από εσάς Αμερικανός πολίτης;».

Η Κεσάμπ της Συρίας έχει όντως έναν αριθμό διπλών υπηκόων, Σύριων εκ γενετής, οι οποίοι απέκτησαν την αμερικανική υπηκοότητα αφού έζησαν, εργάστηκαν και πλήρωσαν φόρους εισοδήματος στις ΗΠΑ στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί πολίτες είχαν χάσει τα σπίτια τους, τα αγροκτήματα και τις επιχειρήσεις τους όταν οι τρομοκράτες που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Kessab.

Ωστόσο, η ομάδα απάντησε συλλογικά: «Όχι, είμαστε απλώς Σύριοι».

Στο σημείο αυτό, ο πρέσβης Riccardone και η συνοδεία του σηκώθηκαν για να φύγουν. Βρισκόταν εκεί για έναν και μόνο σκοπό, να απελευθερώσει οποιονδήποτε Αμερικανό αιχμάλωτο, αλλά κανένας δεν ήταν Αμερικανός πολίτης και έτσι τους άφησε.

Τα πολύ ηλικιωμένα θύματα της απαγωγής των Αρμενίων Χριστιανών της Συρίας ήταν αιχμάλωτοι μιας ένοπλης ομάδας, η οποία είχε δηλώσει ότι στόχος της ήταν να εγκαθιδρύσει μια ισλαμική κυβέρνηση στη Δαμασκό και να απομακρύνει την υπάρχουσα κοσμική κυβέρνηση, η οποία προστάτευε τα δικαιώματα όλων των Χριστιανών στη Συρία. Τα θύματα παρακάλεσαν τον πρέσβη Riccardone να μην τους αφήσει αιχμάλωτους στην Τουρκία, η οποία είχε σφαγιάσει 1,6 εκατομμύρια Αρμένιους κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, αλλά να τους μεταφέρει στη Λατάκια της Συρίας, όπου όλοι οι κάτοικοι του Kessab βρίσκουν καταφύγιο στην αρμενική εκκλησία.

Οι δεκάδες ηλικιωμένοι, ασθενείς και ανήμποροι Αρμένιοι του Kessab αναγκάστηκαν από τον πρέσβη Riccardone να παραμείνουν αιχμάλωτοι σε μια ξένη χώρα ιστορικά γνωστή για το γενοκτονικό μίσος της για τους Αρμένιους, για τρεις μήνες, μέχρι να μεταφερθούν από την τουρκική κυβέρνηση, συμμαχική με τον Ομπάμα, στη Βηρυτό του Λιβάνου και από εκεί να μεταφερθούν με λεωφορείο στη Λατάκια της Συρίας.

Το Kessab δεν ανέκαμψε ποτέ και είναι μια μερική πόλη-φάντασμα εξαιτίας της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν.

Οι Αρμένιοι της Συρίας θα μπορούσαν να διδάξουν στην αρμενική κυβέρνηση ένα σκληρό μάθημα από πικρή εμπειρία: μην περιμένετε βοήθεια από τις ΗΠΑ, γιατί δεν έχουν φίλους, έχουν μόνο συμφέροντα.

Ο Μπάιντεν ήθελε να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Αντ' αυτού απέτυχε και στα δύο και έχασε τις εκλογές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail