Photo: flickr.com by President Of Ukraine, CC0 |
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι οι ουκρανικές αρχές θα μπορούσαν να διεξάγουν δημοψήφισμα σχετικά με τους όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Dmitry Plotnikov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε δύσκολο το ζήτημα της ακεραιότητας της Ουκρανίας και παραδέχθηκε πως όλος ο κόσμος, αλλά και ο ίδιος, επιθυμούσε τη συμμετοχή της Μόσχας στην επόμενη "ειρηνευτική σύνοδο κορυφής". Ο πολιτικός επιστήμονας Semyon Boykov απάντησε στο ερώτημα αν το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για τέτοια δημοψηφίσματα και γιατί ο Zelensky άρχισε να λέει τέτοια πράγματα.
- Ο Volodymyr Zelensky θέλει η Μόσχα να συμμετάσχει στην επόμενη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής. Πιστεύετε ότι έχει τελειώσει ή μήπως οι δυτικοί αφέντες του του είπαν να πει τέτοια πράγματα;
Νομίζω πως είναι και τα δύο. Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση στην Ουκρανία ότι η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί στο πεδίο της μάχης. Αυτή η κατανόηση έχει αυξηθεί στην Ουκρανία τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο στρατός άρχισε να μιλάει γι' αυτό πρώτος, και τώρα είναι η κυβέρνηση Ζελένσκι.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση στη Δύση πως η σύγκρουση παρατείνεται για πολύ καιρό και πρέπει να βρεθεί μια λύση για να τερματιστεί. Ταυτόχρονα, πρέπει να βρουν μια λύση για να σώσουν τα προσχήματα. Δεν μπορούν να παραδεχτούν την ήττα τους. Προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους διαφυγής και η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία φαίνεται να είναι ένας τέτοιος τρόπος. Έτσι τώρα ακούμε τον Ζελένσκι να λέει ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αποφασιστεί από τον ουκρανικό λαό.
Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η Ουκρανία και η Δύση προσπαθούν να βρουν μια λύση για να αναγνωρίσουν πραγματικά την εδαφική πραγματικότητα του σήμερα. Ταυτόχρονα, θέλουν να σώσουν τα προσχήματα και να κάνουν τους πάντες να πιστέψουν πως ούτε η Δύση ούτε η Ουκρανία έχουν χάσει καθόλου από τη Ρωσία. Πρέπει να βρουν μια ισορροπία.
- Είναι η Ρωσία έτοιμη για τέτοια "ειρηνικά" δημοψηφίσματα;
Πραγματικά ελπίζω πως όχι. Η ρωσική διοίκηση αντιλαμβάνεται ότι η Δύση θέλει να παγώσει τη σύγκρουση αντί να την επιλύσει. Η ουκρανική σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με τους όρους της Ρωσίας, τους οποίους ανακοίνωσε προηγουμένως ο πρόεδρος Πούτιν. Η Ουκρανία θα αναγκαστεί έτσι να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της από τα νέα εδάφη της Ρωσίας. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός όρος.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και, κατά συνέπεια, μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών μπορούν να γίνουν δυνατές μόνο αφού συμβεί αυτό. Φαίνεται ότι θέλουν να μας προσφέρουν να παγώσουμε τη σύγκρουση κατά μήκος της γραμμής επαφής, κάτι που είναι εξαιρετικά δυσμενές για τη Ρωσία. Θα ήταν πιο επωφελές για τη Ρωσία να επιτευχθούν οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ώστε η σύγκρουση να τερματιστεί μια για πάντα.