Οι Δυτικοί θα πιλοτάρουν σύντομα ουκρανικά F-16 από τη Μολδαβία για εξορμήσεις εναντίον της Ρωσίας;

Η αναφορά στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η Ουκρανία έλαβε τελικά μερικά από τα πολυαναμενόμενα F-16 της , τουλάχιστον ένα από τα οποία στη συνέχεια εντοπίστηκε να πετά πάνω από την Οδησσό, ακολουθήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από δύο σχετικές εξελίξεις. Ο γερουσιαστής Lindsey Graham αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο ότι ο Zelensky θέλει να προσλάβει απόστρατους δυτικούς πιλότους για να πετάξουν τα F-16 έως ότου η χώρα του εκπαιδεύσει αρκετούς δικά της, λίγο μετά η Ρωσία κάλεσε τον επιτετραμμένο της Μολδαβίας εν μέσω αναφορών πως θα έχουν έδρα στη χώρα του.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Εάν συμβεί αυτό, τότε οι Δυτικοί θα πιλοτάρουν σύντομα ουκρανικά F-16 από τη Μολδαβία για εξόδους εναντίον της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της κοντινής Κριμαίας αλλά και πιθανώς τμημάτων της επικράτειάς της πριν το 2014, όπως η περιοχή Κουρσκ . Αυτό το σενάριο έχει πολύ σοβαρές πιθανές συνέπειες. Για αρχή, ενώ αυτοί οι μισθοφόροι πιλότοι δεν θα εκπροσωπούσαν επίσημα τις χώρες τους, η συμμετοχή τους στη σύγκρουση θα θεωρούνταν σχεδόν σίγουρα από τη Ρωσία ως περαιτέρω απόδειξη ότι η Δύση κλιμακώνει τα πάντα προς την κατεύθυνση της άμεσης εμπλοκής.

Η πτήση από τη Μολδαβία θα ήταν λιγότερο προκλητική από την πτήση από χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία ή η Ρουμανία, αν και αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν κάποια από τα F-16 της Ουκρανίας βρίσκονται εκεί. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι και πάλι χωρίς κινδύνους, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα κατά της Μολδαβίας, εάν τυχόν αεροσκάφη από εκεί πραγματοποιήσουν πλήγματα κατά της επικράτειάς της, συμπεριλαμβανομένων των πρώην ουκρανικών εδαφών. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει τη Μολδαβία σε εισβολή στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου εξακολουθούν να εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα.

Μια αναζωπύρωση αυτής της παγωμένης σύγκρουσης θα μπορούσε να εμπλέξει την Ουκρανία και/ή τη γειτονική Ρουμανία, μεταξύ των οποίων η Μολδαβία βρίσκεται σε σάντουιτς. Το Κίεβο ψάχνει για άλλη μια γρήγορη τόνωση του ηθικού, ενώ το Βουκουρέστι θα μπορούσε να δει μια ευκαιρία να επανεντάξει με τη βία την ιστορική του περιοχή που έγινε ανεξάρτητο κράτος μόνο τυχαία λόγω της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Οι εκτιμώμενοι 1.100 στρατιώτες της Ρωσίας εκεί θα μπορούσαν εύκολα να υπερκεραστούν αν συμβεί αυτό, αλλά η κληρονομιά των σύγχρονων Θερμοπυλών της μπορεί να είναι μακροχρόνια.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε τη Ρωσία να αρνείται να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Μολδαβίας σε αυτό το σενάριο, καθώς η δημόσια πίεση μπορεί να γίνει αδύνατο να αντέξει, οπότε η Μολδαβία θα μπορούσε να καταστραφεί ως εκδίκηση, αν η Ρωσία σταματήσει επιτέλους να πολεμά με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της για πολιτικούς λόγους, όπως κάνει σήμερα.. Ανεξάρτητα από ό, τι συμβαίνει σε ολόκληρη ή μέρος της Ουκρανίας σε αυτό το σενάριο, θα εξακολουθούσε να υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας καυτός πόλεμος με το ΝΑΤΟ εάν οποιαδήποτε από τις δυνάμεις του στο εσωτερικό της Μολδαβίας σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των αντιποίνων της Ρωσίας.

Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο μέγεθος του τι διακυβεύεται, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη βίαιη επανένταξη στη Ρουμανία παρά τις περισσότερες επιθυμίες της κοινωνίας σύμφωνα με μια αξιόπιστη δημοσκόπηση από τον Αύγουστο του 2023, καθώς και τον κίνδυνο να προκληθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος από λανθασμένους υπολογισμούς, όπως εξηγείται, οι Μολδαβοί μπορεί να διαμαρτυρηθούν για τη φιλοξενία των F-16. "Ο Πούτιν υπονοούσε την πιθανότητα επικείμενων διαδηλώσεων κατά της ελίτ στη Μολδαβία" το περασμένο φθινόπωρο, οπότε η πρόβλεψή του θα μπορούσε σύντομα να πραγματοποιηθεί εάν επιβεβαιωθεί ότι η Μολδαβία θα χρησιμεύσει πράγματι ως αντι-ρωσική αεροπορική βάση.

Ταυτόχρονα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η Ρωσία να περιοριστεί για το «μεγάλο καλό» όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, παρά το γεγονός πως έχουν ήδη ξεπεραστεί τόσες άλλες κόκκινες γραμμές. Το σκεπτικό μπορεί να είναι ότι δεν αξίζει να μετατραπεί η Υπερδνειστερία σε σύγχρονες Θερμοπύλες, πόσο μάλλον να ρισκάρουμε έναν θερμό πόλεμο με το ΝΑΤΟ, ειδικά εάν η Ρωσία είναι σε θέση να αμυνθεί απέναντι σε αυτή τη νέα απειλή. Ενώ κάποιοι μπορεί να αναπνεύσουν ανακούφιση, άλλοι θα ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Δύση να περάσει ακόμη περισσότερες κόκκινες γραμμές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail