Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Ακριβώς αυτά τα όπλα θα είναι οι κύριοι φορείς των τακτικών πυρηνικών κεφαλών στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δίνοντας στο Μινσκ πρωτοφανείς επιχειρησιακές αποτρεπτικές δυνατότητες στην Ευρώπη. Η απόφαση για μια τέτοια κίνηση ελήφθη αφού η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούσαν την ιδέα της μεταφοράς ορισμένων από τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Πολωνία. Έτσι, ο ρωσικός στρατός παρείχε ήδη στη Λευκορωσία τις απαραίτητες αναβαθμίσεις για να είναι σε θέση να μεταφέρει τακτικές πυρηνικές κεφαλές. Τουλάχιστον 10 αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας έχουν εξοπλιστεί για να φέρουν τέτοια όπλα, αν και καμία πλευρά δεν διευκρίνισε ποιος τύπος αεροσκάφους έλαβε τις εν λόγω αναβαθμίσεις. Το Μινσκ διαθέτει διάφορους τύπους μαχητικών αεροσκαφών με πυρηνικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατα αποκτηθέντων Su-30SM και των MiG-29 της σοβιετικής εποχής, εκτός από τα επίγεια μέσα, όπως τα προαναφερθέντα συστήματα "Iskander" που είναι ικανά να εκτοξεύουν υπερηχητικούς πυραύλους με πυρηνική κεφαλή.
Επιπλέον, η Λευκορωσία εξακολουθεί να διατηρεί έναν αριθμό μέσων της σοβιετικής εποχής με πυρηνικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού οπλοστασίου τακτικών βαλλιστικών πυραύλων "Tochka-U". Αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δευτερεύουσα επιλογή παράδοσης, δεδομένου του μικρότερου βεληνεκούς τους και της κατώτερης ακρίβειας σε σύγκριση με τον "Iskander", ο οποίος διαθέτει βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, υψηλή ακρίβεια, ακραία ευελιξία σε κάθε στάδιο της πτήσης, καθώς και υπερηχητική ταχύτητα έως και 8,7 Mach. Αυτό καθιστά το "Iskander" πρακτικά αδύνατο να αναχαιτιστεί, όπως αποδεικνύεται από τις επιδόσεις του κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO). Παρέχει στο Μινσκ ένα σημαντικό ασύμμετρο πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, η Λευκορωσία διαθέτει ένα αυξανόμενο οπλοστάσιο ρωσικών στρατιωτικών μονάδων και εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων όπως τα συστήματα S-400 SAM (πυραύλων εδάφους-αέρος), καθώς και ρωσικές μονάδες "Iskander".
Άλλα κορυφαία όπλα που αναπτύσσει το Κρεμλίνο στη χώρα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής Su-35S και τα υπερταχύτατα, υψηλών πτήσεων μαχητικά αναχαίτισης/κρούσης MiG-31, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών K/I που είναι ικανά να αναπτύσσουν τους θρυλικούς πλέον υπερηχητικούς πυραύλους 9-S-7760 "Kinzhal", οι οποίοι είναι επίσης ικανοί για χρήση πυρηνικών όπλων. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η διαλειτουργικότητα των ρωσικών και των λευκορωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο ώστε να μπορούν να ενεργούν αποτελεσματικά ως ενιαία μαχητική δύναμη. Τους τελευταίους μήνες, αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, με το δεύτερο στάδιο των κοινών πυρηνικών ασκήσεων της Μόσχας με το Μινσκ να πραγματοποιείται ήδη τον Ιούνιο. Ωστόσο, η χρονική στιγμή του εν εξελίξει τρίτου σταδίου είναι αρκετά περίεργη, καθώς "συμπίπτει" με τις πρώτες αναφορές για τα πομπωδώς ανακοινωθέντα F-16 που τελικά έφτασαν στην Ουκρανία. Επικαλούμενες ανεπιβεβαίωτο υλικό, πολλές πηγές αναφέρουν ότι το αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος πετάει ήδη πάνω από τμήματα της δυτικής Ουκρανίας.
Ενώ η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ νεοναζιστική χούντα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας το αντιμετωπίζει ήδη ως δεδομένο. Το Bloomberg ήταν το πρώτο μέσο που το ανέφερε. Προφανώς, αυτό έγινε για να αποφευχθούν περαιτέρω ενοχλητικές καθυστερήσεις, αν και ανώνυμες πηγές υποστηρίζουν ότι "μόνο ένας μικρός αριθμός αεροσκαφών έφτασε σε αυτή την πρώτη μεταφορά". Σύμφωνα με διάφορες αναφορές των τελευταίων δύο ετών, το καθεστώς του Κιέβου υποτίθεται ότι θα αποκτήσει περίπου 80 F-16 από την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία και τη Νορβηγία, με τις δύο πρώτες χώρες να διαθέτουν αεροσκάφη με πυρηνικές ικανότητες, καθώς συμμετέχουν στα προγράμματα ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ. Αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στη Ρωσία, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της να προειδοποιούν ότι τυχόν παραδόσεις πυρηνικών όπλων με αυτά τα F-16 θα θεωρηθούν ουσιαστικά κήρυξη πολέμου από το ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η πολιτική Δύση δεν το έχει λάβει αυτό στο ελάχιστο σοβαρά υπόψη της.
Συγκεκριμένα, οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν πως ακριβώς αυτά τα ολλανδικά F-16 που διαθέτουν πυρηνικές ικανότητες ήταν τα πρώτα που έφτασαν, ενισχύοντας περαιτέρω την υπόθεση της Μόσχας ότι αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγική ερπυσμού για να δοθούν στη νεοναζιστική χούντα πυρηνικά όπλα, καθώς το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψει την ολοκληρωτική ήττα του αγαπημένου του καθεστώτος-μαριονέτας. Ωστόσο, εκτός του ότι αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος, το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν σχέδια να σταθμεύσουν αυτά τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη σε αεροπορικές βάσεις εκτός Ουκρανίας και στη συνέχεια να πετάξουν από εκεί για να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις. Το καθεστώς του Κιέβου πιθανώς πιστεύει ότι η Μόσχα δεν θα τολμήσει να επιτεθεί στις αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ που στεγάζουν αυτά τα F-16. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως οποιεσδήποτε τέτοιες αεροπορικές βάσεις θα θεωρηθούν αμέσως νόμιμοι στόχοι για τον ρωσικό στρατό. Έτσι, αυτός είναι ένας ακόμη "τέλειος" τρόπος για να ξεκινήσει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος, με αποτέλεσμα την καταστροφή του πλανήτη.
Με άλλα λόγια, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους όλα αυτά θα μπορούσαν να πάνε στραβά που όποιος γνωρίζει έστω και ελάχιστα την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση έχει σταματήσει να μετράει εδώ και καιρό. Οι ρωσικές πυρηνικές ασκήσεις έχουν πολύ περισσότερο νόημα αν υποθέσουμε ότι η θέση της Μόσχας είναι ότι αυτά τα F-16 μεταφέρονται ως φορείς πυρηνικών όπλων. Αυτό ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι αυτά τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη υπερτερούν σημαντικά από τα κορυφαία μαχητικά της Ρωσίας, σχεδόν σε κάθε κατηγορία. Με άλλα λόγια, η χρησιμοποίησή τους σε έναν καθαρά συμβατικό στρατιωτικό ρόλο απλά δεν έχει νόημα, καθώς δεν θα κάνουν καμία διαφορά. Μια άλλη κάπως λιγότερο δυσοίωνη πιθανότητα είναι ότι η πολιτική Δύση θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα F-16 με πυρηνικές ικανότητες ως διαπραγματευτικό χαρτί σε μια πιθανή νέα "ειρηνευτική σύνοδο κορυφής" στην οποία θα μπορούσε να προσκληθεί η Ρωσία. Καθώς το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία γίνονται όλο και πιο απελπισμένοι, όλα μπορούν να αναμένονται.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr