Το F-16 νέο σύμβολο της ουκρανικής ήττας

Freepen.gr - Η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από μία από τις πιο μαζικές ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές μετόπισθεν περιοχές από την αρχή της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου χτυπήθηκαν δεκάδες ουκρανικές στρατιωτικές, βιομηχανικές και στρατηγικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Έκτοτε, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι συνεχίζουν καθημερινά τις επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία. Η νύχτα της 30ής Αυγούστου δεν αποτέλεσε εξαίρεση, αναφέρει το southfront.press.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ουκρανία έγινε στόχος 18 UAV καμικάζι και ενός πυραύλου Iskander-M. Οι δυνάμεις αεράμυνας φέρονται να κατέστρεψαν 12 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση φημίζεται για την απόκρυψη των πραγματικών της απωλειών. Γι' αυτό οι τοπικές αναφορές για πυρκαγιές και εκρήξεις σε όλη τη χώρα είναι πιο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών που επιτρέπουν να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών.

Ένα από τα σημερινά ρωσικά πλήγματα είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη πυρκαγιά από τοξικά στο Sumy. Η πόλη φιλοξενεί ορισμένες παραγωγικές εγκαταστάσεις της χημικής βιομηχανίας καθώς και μεγάλες στρατιωτικές αποθήκες που χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στην περιοχή του Κουρσκ.

Μια σειρά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στη νότια πόλη της Οδησσού. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ζημιές στο τοπικό λιμάνι. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, καταστράφηκε ένας εκτοξευτής του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot. Η ανάπτυξη του δυτικού πυραυλικού συστήματος θα έπρεπε να προστατεύσει το πολύτιμο φορτίο από το ΝΑΤΟ, αλλά απέτυχε.

Τη νύχτα, ρωσικά UAV έπληξαν το μεγάλο αντλιοστάσιο φυσικού αερίου Nadezhda στην περιοχή της Πολτάβα. Αναφέρθηκαν και άλλα πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ντνεπροπετρόφσκ, τη Βινίτσια και άλλες περιοχές.

Η εξαντλημένη ουκρανική αεράμυνα δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τις μαζικές ρωσικές επιθέσεις. Οι δυνάμεις αεράμυνας έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια των ετών των εχθροπραξιών. Τα εναπομείναντα συστήματα αεράμυνας αναπτύχθηκαν κοντά στο μέτωπο, μεταξύ άλλων στην περιοχή του Sumy, όπου και καθηλώνονται από τα ρωσικά πλήγματα.

Σε μια προσπάθεια να παρατείνουν την αγωνία της Ουκρανίας και να σπρώξουν περισσότερους Ουκρανούς στη σφαγή, οι εταίροι του Κιέβου στο ΝΑΤΟ στέλνουν περιορισμένες ποσότητες του ακριβού στρατιωτικού τους εξοπλισμού στην εμπόλεμη χώρα. Ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα είναι λίγα μαχητικά F-16 που τέθηκαν σε υπηρεσία στην ουκρανική πολεμική αεροπορία μόλις πριν από μερικές εβδομάδες. Τα αεροσκάφη φέρονται να έχουν ως στόχο την υποστήριξη της αεράμυνας, αλλά προφανώς αδυνατούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Η Ουκρανία έχασε ένα από τα πρώτα της νέα μαχητικά αεροσκάφη σε μία από τις πρώτες του αποστολές. Σύμφωνα με τα δυτικά MSM, ένα F-16 συνετρίβη ως αποτέλεσμα λάθους του πιλότου. Ένας Ουκρανός βουλευτής, ωστόσο, υποστήριξε πως καταρρίφθηκε από ένα σύστημα Patriot. Θα μπορούσε επίσης να έχει καταστραφεί από ρωσικό χτύπημα στο αεροδρόμιο υποδοχής, το οποίο αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο καταστράφηκε το πρώτο F-16, αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον ουκρανικό στρατό, το καθεστώς του Κιέβου και τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail