Η τιμή του αγαπημένου fast food του Ηνωμένου Βασιλείου εκτοξεύεται στα ύψη

pixabay / Timbigger
Freepen.gr - Τα fish and chips, ένα παραδοσιακό βρετανικό γεύμα που εκτιμάται για την προσιτή τιμή του, έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση της τιμής τους τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφεραν την Τρίτη πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, το κόστος των fish and chips έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 52% σε σχεδόν 10 λίρες (13 δολάρια) ανά μερίδα από μέσο όρο 6,5 λίρες τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με την ONS, το κόστος του δημοφιλούς πιάτου σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά την περίοδο αναφοράς σε σύγκριση με την πίτσα, το κεμπάπ και τα ινδικά και κινεζικά τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου που μίλησαν στο BBC, ένας συνδυασμός αυξημένου κόστους ενέργειας και εργασίας, κακής συγκομιδής πατάτας λόγω κακών καιρικών συνθηκών και κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία στη Ρωσία, τον κορυφαίο παραγωγό μπακαλιάρου στον κόσμο, ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση.

Το Λονδίνο επέβαλε δασμό 35% στα θαλασσινά από τη Ρωσία λίγο μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022, γεγονός που επηρέασε άμεσα το κόστος των fish and chips, καθώς περίπου το ένα τρίτο των λευκών ψαριών της Βρετανίας εκείνη την εποχή προερχόταν από τη Ρωσία.

«Είχαμε την τέλεια καταιγίδα γεγονότων όσον αφορά τις πιέσεις στο κόστος. Δεν είναι πια ένα φθηνό γεύμα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Jon Long του Long John's Fish and Chips στο Ντόρσετ, προσθέτοντας ότι το σημερινό οικονομικό κλίμα είναι το “δυσκολότερο σύνολο συνθηκών” που έχει δει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

«Ο κόσμος νομίζει ότι τα fish and chips είναι ένα φθηνό γεύμα και δεν είναι. Οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 15-20 λίρες για μια πίτσα, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν για μια μερίδα fish and chips», δήλωσε η Angela Cartwright, ιδιοκτήτρια του Kingfisher Fish Bar στο Σάλφορντ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail