FT: Τα «Bidenomics» είναι ένα όμορφο σύνθημα, αλλά κενά λόγια

Pic.: Americans for Prosperity
Freepen.gr - Η έρευνα των FT δείχνει ότι οι πρωτοβουλίες ύψους 84 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκαν κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του νόμου IRA and Chips Act παρουσίασαν επιβράδυνση, σημειώνουν οι «Financial Times».

Περίπου το 40% των μεγαλύτερων αμερικανικών μεταποιητικών επενδύσεων που ανακοινώθηκαν κατά το πρώτο έτος της εμβληματικής βιομηχανικής και κλιματικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν έχουν καθυστερήσει ή ανασταλεί, σύμφωνα με έρευνα των «Financial Times».

Ο νόμος του Αμερικανού προέδρου για τη μείωση του πληθωρισμού και ο νόμος για τα τσιπ και την επιστήμη προσέφεραν περισσότερα από 400 δισ. δολάρια σε φορολογικές πιστώσεις, δάνεια και επιχορηγήσεις για να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη μιας αμερικανικής εφοδιαστικής αλυσίδας καθαρής τεχνολογίας και ημιαγωγών.

Ωστόσο, από τα έργα αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων, συνολικά 84 δισ. δολάρια έχουν καθυστερήσει από δύο μήνες έως αρκετά χρόνια ή έχουν ανασταλεί επ' αόριστον, διαπίστωσαν οι FT.

Η συνολική αξία των 114 μεγάλων έργων που παρακολούθησαν οι FT ήταν 227,9 δισ. δολάρια.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς, η επιβράδυνση της ζήτησης και η έλλειψη πολιτικής βεβαιότητας σε μια χρονιά εκλογών με υψηλό ρίσκο τις ανάγκασαν να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

Οι καθυστερήσεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το στοίχημα του Μπάιντεν πως ένας βιομηχανικός μετασχηματισμός μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και οικονομικές αποδόσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μεταφέρει τη μεταποίησή τους σε εξωτερικούς φορείς για δεκαετίες.

Θα μπορούσαν επίσης να περιπλέξουν τις προσπάθειες της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις να χρησιμοποιήσει το ιστορικό της διοίκησης στον τομέα της μεταποίησης για να προσελκύσει ψηφοφόρους των μπλε κολάρων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι FT διεξήγαγαν περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με εταιρείες και κρατικές και τοπικές αρχές για να προσδιορίσουν την κατάσταση των έργων, εκτός από την εξέταση εταιρικών δελτίων τύπου και καταθέσεων.

Μεταξύ των μεγαλύτερων έργων που βρίσκονται σε αναμονή είναι το εργοστάσιο ηλιακών πάνελ της Enel ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Οκλαχόμα, η εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών της LG Energy Solution ύψους 2,3 δισ. δολαρίων στην Αριζόνα και το διυλιστήριο λιθίου της Albemarle ύψους 1,3 δισ. δολαρίων στη Νότια Καρολίνα.Ο Μπάιντεν ενέκρινε το νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και το νόμο για τα τσιπς τον Αύγουστο του 2022 για την αναζωογόνηση του Rustbelt της χώρας και την αντιμετώπιση της Κίνας στην κατασκευή των τεχνολογιών που απαιτούνται για την ψηφιοποίηση και την απαλλαγή της αμερικανικής οικονομίας από τον άνθρακα.

Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος, ανακοινώθηκαν επενδύσεις άνω των 220 δισ. δολαρίων σε επενδύσεις στην τεχνολογία της καθαριότητας και στην κατασκευή ημιαγωγών, με εταιρείες να μεταφέρουν έργα από άλλες χώρες για να επωφεληθούν από τις νέες επιδοτήσεις.

Όμως, ένα σκληρό μακροοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την υπερπαραγωγή στην Κίνα, την επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα και την αβεβαιότητα της πολιτικής, έχει παγώσει την περαιτέρω πρόοδο.

«Όλοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο από το αναμενόμενο κόστος μόνο και μόνο λόγω της εργασίας και της αλυσίδας εφοδιασμού», δήλωσε ο Craig McFarland, δήμαρχος της Casa Grande, στην Αριζόνα. 

Μια ώρα μακριά από την Casa Grande, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company καθυστέρησε κατά δύο χρόνια την έναρξη της παραγωγής στο δεύτερο εργοστάσιό της - μέρος του έργου της αξίας 40 δισ. δολαρίων.

Οι προμηθευτές της στην περιοχή έχουν επίσης αναδιαμορφώσει έργα, με την Chang Chun Group να καθυστερεί το εργοστάσιό της αξίας 300 εκατ. δολαρίων κατά δύο χρόνια και την KPCT Advanced Chemicals να θέτει σε αναμονή το εργοστάσιό της αξίας 200 εκατ. δολαρίων.

Αρκετοί κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών, συμπεριλαμβανομένων των Maxeon, Heliene και Meyer Burger, καθυστέρησαν τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ το περασμένο έτος μετά την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών λόγω της υπερπαραγωγής στο Πεκίνο.

Η Samkee, κορεατική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, καθυστέρησε την προσθήκη των γραμμών παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Αλαμπάμα κατά ένα έως δύο χρόνια.

Ορισμένες από τις καθυστερήσεις οφείλονται σε πολιτικές.

Μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου έχει επιτείνει την αβεβαιότητα. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων μεταποίησης που σχετίζονται με το IRA έχει εισρεύσει σε περιφέρειες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, ο νόμος δεν έλαβε καμία ψήφο από μέλη του κόμματος στο Κογκρέσο. Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ο πρώην πρόεδρος έχει ορκιστεί να «τερματίσει» το IRA εάν εκλεγεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail