Ισραηλινοί πράκτορες κατακλύζουν το Ιράν. Ποιος είναι ο επόμενος που θα πεθάνει μετά τον Ismail Haniyeh;

Photo: commons.wikimedia.org by Sonia Sevilla, CC BY-SA 3.0
Ποιος είναι ο επόμενος μετά τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια;


Η πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ για την εξόντωση του Ismail Haniyeh, ενός ηγέτη της Χαμάς, έχει δημιουργήσει μερικά ερωτήματα που ίσως κάποιος δυσκολεύεται να απαντήσει: «Πώς συνέβη αυτό;» Τα ερωτήματα για ολόκληρη την ιρανική ηγεσία είναι τα εξής: «Ποιος φταίει;» και “Τι θα συμβεί τώρα;”.
 
Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Fuad Shukr, επικεφαλής της στρατηγικής μονάδας της Χεζμπολάχ, αμέσως μετά το χτύπημα. Ωστόσο, μετά την επίθεση για τη δολοφονία του Haniyeh, οι IDF ισχυρίστηκαν ότι δεν εκτόξευσαν πυραύλους προς την κατεύθυνση όπου διέμενε.

Δημοσιογράφοι, παρατηρητές και εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να αναλύουν φωτογραφίες του κτιρίου κατοικιών στο οποίο διέμενε ο Ismail Haniyeh την στιγμή της επίθεσης.

Εκδοχή 1: Πυραυλική επίθεση από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία


Η εκδοχή αυτή δεν ευσταθεί, διότι η απόσταση από την πλησιέστερη βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, όπου σταθμεύουν τακτικά αεροσκάφη ικανά να εκτελέσουν μια τέτοια αποστολή, ανέρχεται σε 1.500 χιλιόμετρα. Ωστόσο, τα ισραηλινά αεροσκάφη θα έπρεπε να πετάξουν μέσα από τον εναέριο χώρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και του Ιράκ, πράγμα που σημαίνει ότι τα συστήματα αεράμυνας μιας από αυτές τις χώρες θα είχαν εντοπίσει την πτήση τους προς την περιοχή εκτόξευσης.

Η πιο προτιμώμενη διαδρομή φαίνεται να είναι αυτή πάνω από το έδαφος του Λιβάνου, μέσω των βόρειων περιοχών της Συρίας, με επακόλουθη πτήση πάνω από τις παρακείμενες κουρδικές περιοχές του Ιράκ και στη συνέχεια μέσω του εναέριου χώρου του Ιράν από τα βόρεια. Η εμβέλεια μιας τέτοιας πτήσης προς μία κατεύθυνση ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.800 χιλιόμετρα. Η περιοχή αυτή αποτελεί τη ζώνη μερικής δραστηριότητας των τουρκικών σταθμών ραντάρ που βρίσκονται κατά μήκος των νότιων συνόρων.

Το πιο σημαντικό είναι ότι μια τέτοια πτήση απαιτεί όχι μόνο τάνκερς, αλλά και αεροσκάφη τακτικού ηλεκτρονικού πολέμου. Εξάλλου, τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη stealth F-35A καταναλώνουν πολλά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τους προαναφερθέντες παράγοντες, η εκδοχή αυτή μοιάζει απίθανη. Ως επιστέγασμα όλων αυτών, μια πυραυλική επίθεση σε κτίριο προκαλεί συνήθως πιο εκτεταμένες καταστροφές από αυτές που φαίνονται στις φωτογραφίες.

Ωστόσο, ήταν αυτή η εκδοχή που οι εκπρόσωποι του IRGC άρχισαν να διαφημίζουν ενεργά μετά την επίθεση. Η εκδοχή αυτή αποκλείει την γκάφα τους και επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στην αεράμυνα και στον στρατό της χώρας.

Εκδοχή 2: Αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος

Αρκετοί αναλυτές συμφωνούν πως ο Haniyeh σκοτώθηκε σε μια επιχείρηση που σχεδιάστηκε από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένα από τα στρατολογημένα μέλη της Χαμάς θα μπορούσε υποτίθεται να ενημερώσει τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με το χρόνο παραμονής του Haniyeh στην Τεχεράνη και το κατά προσέγγιση πρόγραμμά του.

Οι αξιωματικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μπορούσαν να φύγουν για την αποστολή τους στο σκοτάδι και να εκτοξεύσουν δύο αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους τύπου Spike με βεληνεκές δύο έως τεσσάρων χιλιομέτρων (μια φορητή τροποποίηση του ATGM). Το τηλεοπτικό σύστημα καθοδήγησης αυτού του πυραύλου καθιστά δυνατή την ακριβή προσβολή ενός στόχου ακόμη και αν ο χειριστής παραμένει σε εσωτερικό χώρο.

Για να παραπλανήσουν την ιρανική αντικατασκοπεία, οι αξιωματικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους τους εκτοξευτές. Αυτή η εκδοχή φαίνεται όντως αληθοφανής, καθώς η αρκετά ισχυρή πρόσοψη του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα υπέστη μόνο μερική ζημιά.

Εάν ισχύει αυτό, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στην εξασφάλιση της υποστήριξης της αντικατασκοπείας για τις επισκέψεις υψηλόβαθμων εκπροσώπων Ιρανόφιλων οργανώσεων στην Τεχεράνη. Δείχνει επίσης ότι οι ισραηλινοί ειδικοί έχουν αποδείξει τις κατασκοπευτικές, οργανωτικές και εκτελεστικές ικανότητές τους να εξοντώσουν πρόσωπα-κλειδιά στην αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν παρόμοιες τακτικές επιθέσεων σε σημεία.

Εκδοχή 3: Επίθεση με UAV

Πιστεύεται πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν ένα ειδικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα για να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Το όχημα μετέφερε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι που πραγματοποίησαν πλήγμα ακριβείας στο παράθυρο του δωματίου όπου διέμενε ο Χανίγια. Φαίνεται ότι οι κάμερες παρακολούθησης κατέγραψαν την στιγμή που το μη επανδρωμένο αεροσκάφος-φορέας απογειώθηκε, αλλά η μετέπειτα πορεία της πτήσης του ήταν εκτός ραντάρ.

Δεδομένου του επιπέδου της μη επανδρωμένης τεχνολογίας στο Ισραήλ, μια τέτοια εκδοχή έχει δικαίωμα ύπαρξης. Αν είναι έτσι, γιατί απέτυχε η ιρανική προστασία κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για μια από τις πιο διάσημες στρατιωτικές εγκαταστάσεις; Μπορεί ένα τέτοιο drone να πετάξει αύριο σε ένα άλλο παράθυρο ενός άλλου Ιρανού ηγέτη;

Εκδοχή 4: Εκρηκτικός μηχανισμός

Η φάση της επέκτασης και η φύση της επιχείρησης για την εξόντωση ενός υψηλόβαθμου μέλους της Χαμάς υποδηλώνουν πως για να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους ανατέθηκε, οι ισραηλινές ειδικές υπηρεσίες κατέφυγαν στους πράκτορές τους από τους κατοίκους της περιοχής. Με μεγάλη πιθανότητα, ένας κατευθυνόμενος εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε εκ των προτέρων στη δομή του κτιρίου κατοικιών στο οποίο διέμενε ο Haniyeh, γεγονός που επέτρεψε την ελαχιστοποίηση της καταστροφής και των δευτερογενών ζημιών.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με την Telegraph, η ιρανική ηγεσία είναι τρομοκρατημένη από το γεγονός ότι το IRGC συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι πως στις τάξεις του Σώματος της Φρουράς υπήρχε ένας πιο ισχυρός εγκέφαλος της επίθεσης. Αυτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα απόλυτης δυσπιστίας και καχυποψίας στο εσωτερικό της ιρανικής ηγεσίας. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ θέλει απαντήσεις πριν το Ιράν μπορέσει να πάρει εκδίκηση από το Ισραήλ, αναφέρει η εφημερίδα.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια δολοφονική ενέργεια στην Τεχεράνη σπέρνει πανικό και πυροδοτεί μανία καταδίωξης στην ιρανική άρχουσα τάξη. Η κλοπή πυρηνικών αρχείων, η δολοφονία του αρχιμηχανικού ενός πυρηνικού έργου, η εξόντωση επιφανών στρατιωτικών έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι το Ιράν έχει κατακλυστεί από ισραηλινούς πράκτορες.

Η αντίδραση του Ιράν στη δολοφονία του Ismail Haniyeh θα είναι πιθανότατα περιορισμένη. Το Ισραήλ είναι σε θέση να ρευστοποιήσει ακόμη και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, γεγονός που μπορεί να σπείρει το χάος και να υποκινήσει εσωτερικές διαμάχες στο Ιράν. Ο ιρανικός στρατός και το IRGC θα αποσπαστούν έτσι από τις σκέψεις για ένα μαζικό χτύπημα στο ισραηλινό έδαφος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail