Τι θα έκαναν τα «Kamalanomics» στην οικονομία των ΗΠΑ;

Θα έπρεπε απλώς να κρατήσει το στόμα της κλειστό για την οικονομία. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται σκληρό, αλλά είναι αλήθεια. Η καλύτερη πιθανότητα που είχε η Kamala Harris να κερδίσει ήταν να μην υποστηρίξει τίποτα. Μιλάω απολύτως σοβαρά. Τις πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής της εκστρατείας, δέχτηκε θετική κάλυψη από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, παρόλο που δεν είχε παρουσιάσει καμία σοβαρή πολιτική πρόταση. Πιθανότατα θα μπορούσε να συνεχίσει να το κάνει αυτό μέχρι την ημέρα των εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά τώρα κατέστρεψε την εκστρατεία της λέγοντάς μας τι πραγματικά σχεδιάζει να κάνει αν γίνει πρόεδρος. Όπως θα δείτε παρακάτω, ακόμη και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης μισούν το οικονομικό της σχέδιο.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή την στιγμή, το 59 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύει ότι βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση. Οι περισσότεροι από εμάς απεχθάνονται αυτό που συνέβη στην οικονομία, και έτσι η Χάρις δεν πρέπει να μιλάει για αυτό αν σκοπεύει να κερδίσει. Δυστυχώς για εκείνη, αυτό ακριβώς έκανε. Για παράδειγμα, πρόφερε ένα ηχητικό δείγμα κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ομιλίας που θα παιχτεί εκατομμύρια φορές από τώρα μέχρι την ημέρα των εκλογών:
«Ένα καρβέλι ψωμί κοστίζει 50% περισσότερο σήμερα από ό,τι πριν από την πανδημία. Ο κιμάς βοδινού αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%»
Γιατί να πει κάτι τέτοιο;

Θέλει πραγματικά ο κόσμος να μην την ψηφίσει;

Τώρα που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει την κρίση κόστους ζωής, η Χάρις σχεδιάζει να το διορθώσει επιβάλλοντας ελέγχους τιμών.

Περιττό να πούμε πως αυτή η ιδέα πέρασε σαν χαζή
Η Harris ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα θεσπίσει μια «ομοσπονδιακή απαγόρευση της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα και τα είδη παντοπωλείου» ως πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις «μεγάλες εταιρείες» από το να εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές, και μέσα όπως η Washington Post, το CNN και το Newsweek δημοσίευσαν ρεπορτάζ που κατακεραύνωσαν την ιδέα.

«Αν η πρόταση Χάρις θα κερδίσει τους ψηφοφόρους μένει να φανεί, αλλά αν η υγιής οικονομική ανάλυση εξακολουθεί να έχει σημασία, δε θα κερδίσει», έγραψε η φιλελεύθερη συντακτική επιτροπή της Washington Post την Παρασκευή.
Η συντακτική επιτροπή της Washington Post συνέκρινε το σχέδιό της με τους αποτυχημένους ελέγχους τιμών που επέβαλε ο Πρόεδρος Νίξον τη δεκαετία του 1970
Η συντακτική επιτροπή της Post έριξε στην Harris την ιδέα αυτή, δηλώνοντας ότι δεν είναι καν σαφές ποιο είναι το σχέδιό της. «Η κ. Χάρις λέει πως θα βάλει στο στόχαστρο τις εταιρείες που έχουν “υπερβολικά” κέρδη, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό». Εξέφρασε επίσης την ανακούφισή της για το γεγονός πως το σχέδιό της δέχεται σφυροκόπημα από την αρχή.

«Ευτυχώς, αυτό το εγχείρημα της κας Χάρις αντιμετωπίστηκε με σχεδόν άμεσο σκεπτικισμό, με πολλούς επικριτές να επικαλούνται τους αποτυχημένους ελέγχους τιμών του προέδρου Ρίτσαρντ Μ. Νίξον από τη δεκαετία του 1970».
Σε ένα διαφορετικό άρθρο, μια αρθρογράφος της Washington Post ονόματι Κάθριν Ράμπελ δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να υπερβάλει κανείς πόσο κακή είναι αυτή η πολιτική»
Είναι δύσκολο να υπερβάλει κανείς λέγοντας πόσο κακή είναι αυτή η πολιτική. Είναι, σε όλα εκτός από το όνομα, ένα σαρωτικό σύνολο ελέγχων τιμών που επιβάλλονται από την κυβέρνηση σε κάθε κλάδο, όχι μόνο στα τρόφιμα. Η προσφορά και η ζήτηση δεν θα καθορίζουν πλέον τις τιμές ή τα επίπεδα κέρδους. Κάποιοι απόμακροι γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον θα το έκαναν. Η FTC θα μπορούσε να πει, ας πούμε, σε μια Kroger στο Οχάιο την αποδεκτή τιμή που μπορεί να χρεώσει για το γάλα.

Στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα οδηγούσε σε ελλείψεις, μαύρες αγορές και αποθησαύριση, μεταξύ άλλων στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν προηγούμενες φορές που οι χώρες προσπάθησαν να περιορίσουν την αύξηση των τιμών με fiat. (Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο σπάνια επικαλούνται στενότεροι νόμοι περί «υποβολής τιμών» που υπάρχουν σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.) Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να αυξήσει κατά λάθος τις τιμές.
Και για να κλείσει το άρθρο της, η Ράμπελ υπέδειξε στην πραγματικότητα πως η Χάρις συμπεριφέρεται σαν «κομμουνίστρια»:
Εάν ο αντίπαλός σας ισχυρίζεται ότι είστε «κομμουνιστής», ίσως μην ξεκινήσετε με μια οικονομική ατζέντα που μπορεί (με ακρίβεια) να χαρακτηριστεί ως ομοσπονδιακοί έλεγχοι τιμών.
Αυτή είναι η Washington Post!

Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που η Washington Post επέκρινε τόσο σκληρά έναν υποψήφιο των Δημοκρατικών για πρόεδρος

Η Χάρις δεν είναι σοβαρή υποψήφια και γι' αυτό θα πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να γίνει.

Απλά χαμογέλα και κούνησε τις κάμερες.

Αυτό θα αρέσει σε πολλούς ψηφοφόρους.

Δεν υπάρχει περίπτωση η Χάρις να κερδίσει τους ψηφοφόρους με τις ιδέες της, γιατί οι ιδέες της είναι τρομερές.

Το Σάββατο, ο Elon Musk έκανε retweet μια εξαιρετική ανάρτηση του Robert Sterling που συνοψίζει τι θα έκαναν οι εκτεταμένοι έλεγχοι τιμών στη βιομηχανία τροφίμων μας. Επειδή η ανάρτηση του Sterling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο καλή, έχω αναπαράγει ολόκληρο το θέμα παρακάτω:
1. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι οι λιανοπωλητές τροφίμων δεν επιτρέπεται να αυξάνουν τις τιμές.

2. Τα παντοπωλεία, που λειτουργούν με καθαρά περιθώρια κέρδους 1-2%, δεν μπορούν να επιβιώσουν εάν οι προμηθευτές τους αυξήσουν τις τιμές. Έτσι, η κυβέρνηση ανακοινώνει πως οι παραγωγοί τροφίμων (Kraft Heinz, ConAgra, Tyson, Hormel, et. al.) δεν επιτρέπεται επίσης να αυξήσουν τις τιμές.

3. Δεν είναι όλα τα παντοπωλεία ίδια. Τα καταστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα βγάζουν λιγότερα χρήματα από εκείνα σε περιοχές με υψηλότερο εισόδημα, καθώς τα πρώτα πωλούν δυσανάλογα χαμηλού περιθωρίου κέρδους συσκευασμένα τρόφιμα («κέντρο του καταστήματος») αντί για υψηλότερου περιθωρίου κέρδους φρέσκα προϊόντα όπως το κρέας («περίμετρος του καταστήματος»).. Επειδή τα καταστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα γενικά έξοδα (θυμηθείτε, ακόμα κι αν τα χονδρικά τους έξοδα είναι σταθερά, τα εργατικά, τα κοινόχρηστα, η ασφάλιση και άλλα λειτουργικά έξοδα δεν έχουν διορθωθεί...), οι αλυσίδες παντοπωλείων αρχίζουν να τα κλείνουν. Οι έρημοι τροφίμων σε αγροτικές περιοχές και σε αστικές περιοχές με χαμηλό εισόδημα γίνονται χειρότερες.

4. Εν τω μεταξύ, τα περιθώρια για τους παραγωγούς τροφίμων επίσης διαβρώνονται γρήγορα. Το κύριο κόστος τους (συστατικά, ενέργεια και εργασία) δεν είναι σταθερό και τα συρρικνούμενα ακαθάριστα κέρδη τους αφήνουν λιγότερες ταμειακές ροές διαθέσιμες για κάλυψη γενικών εξόδων, συντήρηση εγκαταστάσεων και επανεπένδυση σε πρόσθετη παραγωγική ικανότητα.

5. Οι αλυσίδες παντοπωλείων, που έχουν πεπερασμένο χώρο στα ράφια, αρχίζουν να επαναχρησιμοποιούν τα καταστήματά τους (αυτά που δεν χρειάστηκε να κλείσουν, θα έπρεπε να πω) για να πουλήσουν περισσότερα είδη που δεν ελέγχονται από τις τιμές - από συμπληρώματα διατροφής μέχρι μαγειρικά σκεύη μέχρι ρούχα - και λιγότερο ελεγχόμενες τιμές τροφίμων. Η τοπική σας Kroger ή Safeway αρχίζει να μοιάζει και να μοιάζει περισσότερο με Walmart.

6. Οι παραγωγοί τροφίμων σταματούν να παράγουν προϊόντα με χαμηλότερα περιθώρια. Στην αλυσίδα παντοπωλείων αρχίζει να ανταγωνίζεται μεταξύ τους για να εξασφαλίσουνι αποθέματα. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν προσφέροντας υψηλότερες τιμές (θυμηθείτε, οι παραγωγοί δεν επιτρέπεται να αυξάνουν τις τιμές εδώ και, ακόμα κι αν μπορούσαν, οι αλυσίδες παντοπωλείων δεν έχουν πλέον το μικτό κέρδος για να αντέξουν τις αυξήσεις τιμών), ανταγωνίζονται σε πράγματα όπως οι όροι πληρωμής.

7. Οι μικρές αλυσίδες παντοπωλείων αρχίζουν να κλείνουν εντελώς ή πωλούνται σε μεγαλύτερες αλυσίδες όπως η Kroger. Εκτός από το ότι δεν μπορούν να καλύψουν σταθερά κόστη, ένας σημαντικός λόγος για αυτό είναι επειδή δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν αξιόπιστα την παράδοση των προϊόντων, επειδή οι παραγωγοί δίνουν προτεραιότητα στις πωλήσεις σε μεγαλύτερους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τους ισχυρότερους ισολογισμούς τους για να προσφέρουν καλύτερους όρους πληρωμής.

8. Οι μικρότεροι παραγωγοί τροφίμων - οι οποίοι συνήθως πωλούν μέσω διανομέων και όχι απευθείας σε αλυσίδες τροφίμων - αρχίζουν να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Επειδή οι παραγωγοί αυτοί έχουν ένα επιπλέον βήμα στην αλυσίδα αξίας τους και επειδή έχουν μικρότερες ποσότητες στις οποίες μπορούν να κατανείμουν το σταθερό κόστος τους, η δομή του κόστους τους είναι εγγενώς μειονεκτική σε σύγκριση με τους μεγάλους παραγωγούς τροφίμων. Όταν τα παντοπωλεία δεν είναι σε θέση να αυξήσουν τις τιμές, η μείωση του κόστους των προϊόντων γίνεται ακόμη πιο σημαντική, και η μείωση των αγορών από μικρότερους παραγωγούς είναι ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό.

9. Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού καταρρέουν, αρχίζουν να σχηματίζονται ουρές έξω από τα παντοπωλεία κάθε πρωί. Οι πόλεις αναθέτουν αστυνομικούς να περιπολούν τους χώρους στάθμευσης των καταστημάτων και οι παραγωγοί τροφίμων καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ανάθεση ένοπλων συνοδών σε φορτηγά παράδοσης.

10. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοινώνει ένα πρόγραμμα για την έκδοση μπλοκ επιχορηγήσεων για τις πολιτείες για την αγορά και τη λειτουργία κλειστών παντοπωλείων. Το USDA καταλαμβάνει επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής που έκλεισαν.

11. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι οι τιμές για όλα τα βασικά κόστη τροφίμων -καλαμπόκι, σιτάρι, βοοειδή, ενέργεια, κ.λπ.- έχουν επίσης καθοριστεί, για να σταματήσουν οι «κερδοσκόποι» να εξαπατούν τη βιομηχανία τροφίμων που λειτουργεί πλέον από την κυβέρνηση.

12. Συγκλονιστικά, η κυβέρνηση αγωνίζεται να λειτουργήσει μια από τις πιο σύνθετες βιομηχανίες στον πλανήτη. Ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αρχίζει να καταρρέει.

13. Ο κομμουνισμός, η μαζική πείνα και το τέλος της Αμερικής γρήγορα ακολουθούν.
Δε θα μπορούσα να το πω καλύτερα ο ίδιος.

Η Χάρις θέλει επίσης να στρεβλώσει την αγορά κατοικίας με κάθε είδους τρελή κυβερνητική παρέμβαση. Τα παρακάτω προέρχονται από το CNN:
- Έως και 25.000 $ σε υποστήριξη προκαταβολής για όσους αγοράζουν σπίτι για πρώτη φορά.
- Για την παροχή πίστωσης φόρου 10.000 $ για όσους αγοράζουν για πρώτη φορά σπίτι.
- Φορολογικά κίνητρα για οικοδόμους που χτίζουν σπίτια για πρώτη φορά που πωλούνται σε αγοραστές για πρώτη φορά.
- Διεύρυνση του φορολογικού κινήτρου για την οικοδόμηση προσιτών ενοικιαζόμενων κατοικιών.
- Ένα νέο ταμείο καινοτομίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της καινοτόμου κατασκευής κατοικιών.
- Να επαναχρησιμοποιηθεί κάποια ομοσπονδιακή γη για οικονομικά προσιτή στέγαση.
- Απαγόρευση εργαλείων καθορισμού τιμών που βασίζονται σε αλγόριθμους για τους ιδιοκτήτες να ορίζουν ενοίκια.
- Για την κατάργηση των φορολογικών πλεονεκτημάτων για τους επενδυτές που αγοράζουν μεγάλο αριθμό ενοικιαζόμενων κατοικιών για μια οικογένεια.

Όλα αυτά ακούγονται ακριβά.

Η Χάρις θέλει επίσης να μειώσει τους φόρους για τους εργαζόμενους χαμηλότερου εισοδήματος και τις οικογένειες με παιδιά
Η εκστρατεία της Χάρις δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ότι τάσσεται υπέρ της μόνιμης επέκτασης της πίστωσης φόρου για παιδιά έως και 3.600 $ ανά παιδί και της μείωσης των φόρων για τους εργαζόμενους χαμηλότερου εισοδήματος χωρίς παιδιά κατά 1.500 δολάρια. Οι οικογένειες με νεογέννητα θα είναι επιλέξιμες για πίστωση φόρου 6.000 $ βάσει του σχεδίου Harris.
Αυτό είναι ένα πράγμα για το οποίο η Χάρις επαινείται ευρέως, επειδή σε όλους αρέσουν οι χαμηλότεροι φόροι.

Αντιγράφοντας την ιδέα του Ντόναλντ Τραμπ, η Χάρις προτείνει να μην υπάρχει φόρος στα φιλοδωρήματα.

Υπόσχεται επίσης να εξοφλήσει το χρέος του φοιτητικού δανείου και κάποιους ιατρικούς λογαριασμούς.

Βασικά, υπόσχεται πολλά και πολλά δωρεάν.

Αλλά πώς στο καλό θα τα πληρώσει όλα αυτά;

Έχουμε ήδη χρέος 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Περιττό να πούμε ότι η Χάρις δεν σκοπεύει ποτέ να εφαρμόσει πραγματικά τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα.

Το 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε να κατασκευάσει 500.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Μέχρι στιγμής, το σύνολο που έχουν χτίσει είναι μόλις οκτώ:
Όπως ανέφερε το WaPo, οι Μπάιντεν-Χάρις έχει από καιρό δεσμευτεί να κατασκευάσουν 500.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2030.

Το 2021, ο νόμος για τις επενδύσεις σε υποδομές και τις θέσεις εργασίας περιλάμβανε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή 500.000 δημόσιων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα (EVs) σε εθνικό επίπεδο. Αυτή ήταν μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να στραφούν στην καθαρή ενέργεια, καθώς έγραψαν κανόνες για να τους αναγκάσουν να αλλάξουν.

Όπως ανέφερε η Reason τον Δεκέμβριο, ούτε ένας φορτιστής που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα δεν είχε συνδεθεί ακόμη. Έξι μήνες αργότερα, ο αριθμός των λειτουργικών σταθμών φόρτισης έφτασε τους οκτώ.
Οι πολιτικοί δίνουν κάθε είδους υποσχέσεις.

Αλλά η επίδοσή τους είναι εντελώς άλλο θέμα.

Αγοράζουν οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ αυτό που πουλάει η Kamala Harris;

Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς από τον Ράσμουσεν, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να έχει ένα μικρό προβάδισμα:
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ηγείται της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, αν και ο Δημοκρατικός έχει περιορίσει ελαφρώς το περιθώριο.

Η τελευταία εθνική τηλεφωνική και διαδικτυακή έρευνα των Rasmussen Reports διαπιστώνει ότι, σε μια αμφίδρομη αντιστοίχιση, το 49% των Πιθανών Αμερικανών Ψηφοφόρων θα ψήφιζαν τον Τραμπ, ενώ το 45% θα ψήφιζαν τη Χάρις. Το 3% (3%) δηλώνει πως θα ψήφιζε κάποιον άλλο υποψήφιο και το 2% (2%) είναι αναποφάσιστοι. Αυτά τα ευρήματα έχουν αλλάξει ελαφρώς σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα, όταν ο Τραμπ προηγήθηκε με πέντε μονάδες, με 49% έναντι 44% του Χάρις.
Αυτή ήταν ήδη μια τόσο χαοτική εκλογική περίοδος και περιμένω πολύ μεγαλύτερο χάος κατά τους επόμενους μήνες.

Φαίνεται ότι πρόκειται για μια κούρσα που πρόκειται να πέσει στο σύρμα, και σε αυτό το σημείο και οι δύο πλευρές περιμένουν πλήρως τη νίκη.

Εάν η Kamala Harris χάσει τελικά, θα αισθανθεί σαν το τέλος του κόσμου για πολλούς από τους αριστερούς, και θα γίνουμε μάρτυρες ενός θυμικού ξεσπάσματος απολύτως επικών διαστάσεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail