Η Ιαπωνία αποκαλεί τη Ρωσία πυρηνική απειλή, ξεχνά τη βόμβα Little Boy των ΗΠΑ

Photo: coralreef.noaa.gov by US Department of Energy
Η Ιαπωνία θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι

Alexander Shtorm - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην ομιλία του στην Τελετή Μνήμης της Ατομικής Βόμβας στη Χιροσίμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida δεν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αυτές που έριξαν την πυρηνική βόμβα στην πόλη.

Η Ιαπωνία κατηγορεί τη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

"Σαν σήμερα, πριν από 79 χρόνια, μια ατομική βόμβα στέρησε την πολύτιμη ζωή από ανθρώπους που λέγεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τις 100.000. Έκανε την πόλη στάχτη και στέρησε ανελέητα από τους ανθρώπους τα όνειρα και το λαμπρό τους μέλλον. Ακόμα και όσοι γλίτωσαν από τον θάνατο υπέστησαν σκληρές δοκιμασίες που δεν περιγράφονται", δήλωσε ο Fumio Kishida σε ομιλία του στην τελετή μνήμης της Χιροσίμα για την ειρήνη.

Ο Κισίντα είπε επίσης ότι η Ρωσία αποτελεί «πυρηνική απειλή» στον σημερινό κόσμο και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα για πυρηνικό αφοπλισμό.

Το 2023, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , απονέμοντας το βραβείο του Ατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, είπε ότι η Μόσχα ήταν αυτή που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα.

"Μας έφερες στη γενέτειρά σου, τη Χιροσίμα. Το μέρος όπου έχετε τις ρίζες σας και το οποίο έχει διαμορφώσει βαθιά τη ζωή και την ηγεσία σας. Πολλοί από τους συγγενείς σας έχασαν τη ζωή τους όταν η ατομική βόμβα ισοπέδωσε τη Χιροσίμα. Μεγαλώσατε με τις ιστορίες των επιζώντων. Και θέλατε να ακούσουμε τις ίδιες ιστορίες, να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν και να μάθουμε κάτι για το μέλλον. Ήταν ένα απογοητευτικό ξεκίνημα της G7, το οποίο δεν θα ξεχάσω, ειδικά σε μια εποχή που η Ρωσία απειλεί να χρησιμοποιήσει ξανά πυρηνικά όπλα", ξεστόμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πολλοί Ιάπωνες εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι για το ποιος έριξε τις πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι — οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η ΕΣΣΔ.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στην Ιαπωνία αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ είχαν δίκιο που χρησιμοποίησαν την πυρηνική βόμβα κατά της Χιροσίμα το 1945 για να αποτρέψουν άλλες χώρες από το να κατακτήσουν την Ιαπωνία.

Οι Ιάπωνες παρακολουθούν ταινίες του Χόλιγουντ στις οποίες η Ιαπωνία παρουσιάζεται ως μια βάναυση αυταρχική χώρα που ευθύνεται για το Περλ Χάρμπορ.

Αναμφισβήτητα, το Τόκιο αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ατομικούς βομβαρδισμούς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε την Ιαπωνία τον Μάιο του 2023, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν ζήτησε συγγνώμη για τη δολοφονία 226.000 αμάχων στη Χιροσίμα.

Οι αρχές των ΗΠΑ χρειάστηκε να ζητήσουν συγγνώμη από την Ιαπωνία μια φορά για τη συμπεριφορά του πιλότου του αεροπλάνου Enola Gay που μίλησε με περιφρόνηση για τους Ιάπωνες κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης που επαναλάμβανε τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα στο Τέξας.

Ο ΟΗΕ θυμάται πάντα τα θύματα των ατομικών βομβαρδισμών της Ιαπωνίας σε κάθε επέτειο. Ωστόσο, ο ΟΗΕ δεν αποκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεύθυνες για την πυρηνική επίθεση τα τελευταία χρόνια.

Η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα χρησιμοποίησε μόνο το 1,7 τοις εκατό του υλικού της - μισό γραμμάριο ουρανίου. Αυτό είναι το βάρος μιας πεταλούδας ή ενός συνδετήρα.

Οι σύγχρονοι πυρηνικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο ισχυροί:

- Η δύναμη κρούσης ενός πυραύλου Minuteman είναι αρκετή για να καταστρέψει μια μητρόπολη.
- η ισχύς του ρωσικού πυραύλου Sarmat είναι αρκετή για να καταρρεύσει η ακτογραμμή μιας ολόκληρης ηπείρου. Ένας πύραυλος Sarmat μπορεί επίσης να καταστρέψει μια περιοχή έως και 700.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail