Το Losharik επιστρέφει; Το ΝΑΤΟ χάνει μυστηριωδώς καλώδια σε ωκεάνια βάθη

Photo: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
Το θρυλικό Losharik εξακολουθεί να είναι αγκυροβολημένο, αλλά το ΝΑΤΟ συνεχίζει να χάνει τα καλώδια του στη θάλασσα

Dmitry Plotnikov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα τελευταία τρία χρόνια, συνέβησαν τρία μυστηριώδη περιστατικά κατά τα οποία τα υποβρύχια σόναρ και ταμπλέτες του ΝΑΤΟ απλά εξαφανίστηκαν.

Το Losharik υποβάλλεται σε επισκευές, αλλά το σαμποτάζ στη Βόρεια Θάλασσα συνεχίζεται

Ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη επισκόπηση.

Περιστατικό αριθ. 1: 2021.

Το 2019, ο υποβρύχιος σταθμός σόναρ LoVe άρχισε να λειτουργεί στη Βόρεια Θάλασσα, μια από τις πιο ενεργές ανθυποβρυχιακές ζώνες του ΝΑΤΟ. Το σύστημα αυτό ήταν ένας συνδυασμός σε ένα καλώδιο 10 χιλιομέτρων και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που ανταποκρίνονταν σε δονήσεις στα βάθη του ωκεανού. Η συσκευή υποτίθεται ότι είχε σχεδιαστεί για την παρακολούθηση σεισμολογικών μετατοπίσεων και μεταναστεύσεων.

Τον Απρίλιο του 2021, το καλώδιο LoVe μια μέρα σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί. Αφού το έφεραν στην επιφάνεια και το εξέτασαν διεξοδικά, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί ζημιά από ένα αιχμηρό αντικείμενο.

Περιστατικό αριθ. 2: Ιανουάριος 2022.

Ένα παρόμοιο καλώδιο διπλής χρήσης βγήκε εκτός λειτουργίας κοντά στο νησί Spitsbergen στις αρχές του 2022. Το καλώδιο είχε τοποθετηθεί το 2004 για να εξυπηρετεί έναν σταθμό επικοινωνιών για τους δορυφόρους του ΝΑΤΟ που παρακολουθούν την Αρκτική. Τρεις εβδομάδες μετά την απώλεια του σήματος, ένα υποβρύχιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανακάλυψε μια βαθιά τάφρο στον πυθμένα της θάλασσας κάτω από το καλώδιο.

Η νορβηγική ναυτική υπηρεσία πληροφοριών υπέδειξε ότι η ζημιά θα μπορούσε να έχει προκληθεί από ατσάλινα αλιευτικά δίχτυα ενός ρωσικού σκάφους που είχε ταξιδέψει εκεί για περισσότερες από 130 φορές. Οι συντεταγμένες του καλωδίου και η παρουσία σημαδιών εκσκαφής υποδείκνυαν στοχευμένη ζημιά, η οποία "λέγεται ότι ήταν κακόβουλη".

Περιστατικό αριθ. 3: 2024.

Τέλος, ένα άλλο περίεργο περιστατικό συνέβη πρόσφατα στη Νορβηγική Θάλασσα σε βάθος άνω των δύο χιλιομέτρων. Μέχρι και 2.500 μέτρα καλωδίου ειδικού σκοπού, το οποίο συνέδεε σταθμούς παρακολούθησης μεταμφιεσμένους σε πολιτικά αντικείμενα, εξαφανίστηκαν από το βάθος των δύο χιλιομέτρων.

Εκπρόσωπος του νορβηγικού Πολεμικού Ναυτικού αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δε διαθέτει υποβρύχια οχήματα για τη διενέργεια τέτοιων πράξεων δολιοφθοράς σε μεγάλα βάθη. Η Ρωσία διέθετε το υποβρύχιο Losharik, αλλά το υποβρύχιο έπρεπε να αγκυροβολήσει για επισκευές μετά από ατύχημα. Παρόλα αυτά, κάποιος έκλεψε το καλώδιο και δεν υπάρχει καμία υπηρεσία πληροφοριών του ΝΑΤΟ που θα μπορούσε έστω να μαντέψει πώς συνέβη. Τώρα οι Νορβηγοί εργάζονται χωρίς καλώδια υψηλής τεχνολογίας με τον παλιομοδίτικο τρόπο - βυθίζουν σταθμούς εντοπισμού και τους βγάζουν κάθε φορά για να λάβουν δεδομένα.

Το Losharik επιστρέφει;

Όλες αυτές οι περιπτώσεις βάζουν σε σκέψεις για τις δυνατότητες των ρωσικών υποβρύχιων οχημάτων, όπως το θρυλικό Losharik. Το υποβρύχιο τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από ατύχημα. Παρ' όλα αυτά, οι μυστηριώδεις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υποδεικνύουν την παρουσία άγνωστων υποβρύχιων εγκαταστάσεων και αυτό ανησυχεί το ΝΑΤΟ.

Αναφορά

Το υποβρύχιο Losharik (Project 10831) είναι ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο-σταθμός βαθιάς θάλασσας που έχει σχεδιαστεί για την εκτέλεση ειδικών αποστολών σε μεγάλα βάθη. Το υποβρύχιο είναι ικανό να διεξάγει αναγνωριστικές, υποβρύχιες και σαμποταριστικές επιχειρήσεις. Το έργο αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και τέθηκε σε λειτουργία το 2003.

Τεχνικές προδιαγραφές

- Μήκος: περίπου 60 μέτρα.
- Πλήρωμα: 1,5 εκατ: 25 άτομα.
- Πυρηνική μονάδα πρόωσης: παρέχει μια σχεδόν απεριόριστη μπαταρία.
- Ταχύτητα: έως 30 κόμβοι.

Κύρια καθήκοντα

- Επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης
- Παρακολούθηση υποβρύχιων επικοινωνιών, μετρήσεων και άλλων αντικειμένων σε μεγάλα βάθη.
- Τεχνικές εργασίες
- Εκτέλεση σύνθετων τεχνικών εργασιών στον πυθμένα του ωκεανού, αποκατάσταση ή καταστροφή αντικειμένων.
- Εργασίες επιστημονικής έρευνας
- Συλλογή δεδομένων και δειγμάτων για επιστημονική έρευνα σε μεγάλα βάθη.

Ατυχήματα

Την 1η Ιουλίου 2019, 14 άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο υποβρύχιο Losharik. Το περιστατικό συνέβη στη Θάλασσα Μπάρεντς κατά τη διάρκεια μιας αποστολής. Μετά το ατύχημα, το υποβρύχιο στάλθηκε για επισκευές και εκσυγχρονισμό. Από τότε το Losharik βρίσκεται υπό επισκευή.

Συμπέρασμα

Το υποβρύχιο Losharik είναι ένα μοναδικό παράδειγμα υποβρύχιας τεχνολογίας, ικανό να εκτελεί σύνθετες εργασίες σε μεγάλα βάθη. Οι δυνατότητες και οι αποστολές του παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απόρρητες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail