Με την πάροδο του χρόνου θα γίνει σαφές αν το νέο στέλεχος της Monkeypox αποτελεί σημαντική απειλή για εμάς

Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να καταλάβουμε πως κάτι μεγάλο συμβαίνει; Κυριολεκτικά μόλις μία ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την επιδημία του ιού Monkeypox στην Κεντρική Αφρική ως «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος», επιβεβαιώθηκε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους στη Σουηδία. Γνώριζε ο ΠΟΥ για το κρούσμα αυτό πριν κάνει την ανακοίνωσή του; Κάποιος πρέπει πραγματικά να κάνει αυτή την ερώτηση. Και όπως θα δείτε παρακάτω, ένας ειδικός μας λέει τώρα ότι υπάρχουν ήδη «σχεδόν σίγουρα» κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα δούμε σύντομα κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους της Monkeypox να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο;

Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κάθε φορά που γράφω για οτιδήποτε, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που αναστατώνονται. Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα όταν γράφω για ασθένειες. Μετά από όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δε θέλουν ποτέ ξανά να ακούσουν τη λέξη «πανδημία». Μπορώ σίγουρα να το καταλάβω αυτό. Αλλά δεν είμαι εδώ για να γράφω αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν και να τους κάνω να αισθάνονται ζεστά και χνουδωτά. Στο κατά Ματθαίον 24, ο Ιησούς μας είπε συγκεκριμένα πως θα υπάρξουν πολλαπλές «επιδημίες» τις ημέρες λίγο πριν από την επιστροφή Του. Είναι ο Ιησούς ψεύτης; Φυσικά και όχι. Σε αυτό το σημείο, απλώς δεν γνωρίζουμε αν η μαϊμουδοπανώλη είναι μία από τις «λοιμώξεις» για τις οποίες μας προειδοποίησε ο Ιησούς, αλλά νομίζω ότι αξίζει να το παρακολουθήσουμε, επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σίγουρα το κάνει μεγάλο θέμα.

Μία ημέρα αφότου αυτό το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων χαρακτηρίστηκε ως «επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λάβαμε συγκλονιστικά νέα ότι επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα στη Σουηδία:
Η Σουηδία ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής της πιο επικίνδυνης παραλλαγής του mpox, το οποίο ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της χώρας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του ιού που έχει αυξηθεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Σεπτέμβριο του 2023, γνωστό ως υποκατηγορία Clade 1b.
Δεν περίμενα να δω τόσο σύντομα κρούσμα στην Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, ήλπιζα πως δεν θα έγραφα για το Monkeypox για αρκετό καιρό.

Αλλά τώρα που αυτό το νέο στέλεχος είναι χαλαρό, θα μπορούσε να γίνει μια τεράστια παγκόσμια ιστορία.

Μας λένε ότι το μολυσμένο άτομο στη Σουηδία είχε πρόσφατα μεταβεί σε μια περιοχή στην Αφρική όπου εξαπλώνεται αυτό το νέο στέλεχος
Το άτομο μολύνθηκε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο «τμήμα της Αφρικής όπου υπάρχει μεγάλη επιδημία mpox clade I», δήλωσε ο κρατικός επιδημιολόγος Magnus Gisslen στη δήλωση.

Ο ασθενής «έχει λάβει φροντίδα», είπε ο Γκίσλεν. Το πρακτορείο πρόσθεσε πως η Σουηδία «έχει την ετοιμότητα να διαγνώσει, να απομονώσει και να θεραπεύσει τα άτομα με mpox με ασφάλεια».
Ας ελπίσουμε ότι κατάφεραν να απομονώσουν έγκαιρα αυτό το άτομο.

Αλλά ακόμα κι αν το έκαναν, το κεφάλαιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη αναμένει πως θα υπάρξουν περισσότερα «εισαγόμενα κρούσματα Clade 1 στην ευρωπαϊκή περιοχή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες»
Ο ΠΟΥ/Ευρώπη δήλωσε ότι συνεργάζεται ενεργά με τις υγειονομικές αρχές της Σουηδίας σχετικά με «τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος mpox Clade 1b».

Προέτρεψε άλλες χώρες να ενεργήσουν γρήγορα και με διαφάνεια, όπως η Σουηδία, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω «εισαγόμενα κρούσματα Clade 1 στην ευρωπαϊκή περιοχή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Και ένας ειδικός στο Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι πιστεύει ότι υπάρχουν «σχεδόν σίγουρα» κρούσματα αυτού του νέου στελέχους στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την στιγμή:
Εν τω μεταξύ, ο μικροβιολόγος, καθηγητής Πολ Χάντερ από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας είπε στο Times Radio ότι η νέα παραλλαγή του MPox υπάρχουν «σχεδόν σίγουρα» στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη.

Όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες η ασθένεια να βρίσκεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε: «Σχεδόν σίγουρα. Είδαμε με την πανδημία του 2022 του Mpox, με το clade 2, ότι μόλις μπει σε γενετήσια δίκτυα, μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ελεγχθεί αυτή η εξάπλωση.

«Λοιπόν, ναι, νομίζω ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως είχαμε ένα πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και νομίζω ότι θα δούμε περισσότερα. Νομίζω πως θα δούμε αναμφίβολα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες εβδομάδες».
Το 2022, η Monkeypox μεταδιδόταν κυρίως μέσω της γενετήσιας επαφής.

Αλλά τώρα το BBC αναφέρει ότι μπορεί να μεταδοθεί «μιλώντας ή αναπνέοντας κοντά σε άλλο άτομο»
Το Mpox, το οποίο στο παρελθόν ήταν γνωστό ως ευλογιά των πιθήκων, μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, όπως γενετήσια επαφή, επαφή δέρμα με δέρμα και ομιλία ή αναπνοή κοντά σε άλλο άτομο.
Αυτά είναι καινούρια για μένα.

Δεν είχα ακούσει ότι μπορείς να κολλήσεις την Monkeypox μιλώντας σε κάποιον.

Έχει αλλάξει κάτι;

Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά για αυτό το νέο στέλεχος που δε γνωρίζουμε.


Όταν η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο το 2022, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν πολύ χαμηλό.

Αλλά το ποσοστό θνησιμότητας για αυτό το νέο στέλεχος είναι πολύ, πολύ υψηλότερο
Το τρέχον στέλεχος που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες είναι γνωστό ως clade 1b και σκοτώνει έναν στους 20 ενήλικες. Το ποσοστό θνησιμότητας στα παιδιά είναι υψηλότερο – ένα στα 10. Ο ιός πιστεύεται επίσης ότι προκαλεί αποβολές σε έγκυες γυναίκες.

Η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας δήλωσε πως το Clade 1 είναι πιθανό να συνδέεται με «μεγαλύτερη αύξηση μιας πιο σοβαρής πορείας ασθένειας και υψηλότερη θνησιμότητα».
Ακόμα κι αν δεν πεθάνετε, αν μολυνθείτε μπορεί να είναι μια εμπειρία που δε θα ξεχάσετε ποτέ για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Όταν ένας 35χρονος εργαζόμενος σε φιλανθρωπικό οργανισμό ονόματι Harun Tulunay μολύνθηκε, ο πόνος που βίωσε δεν έμοιαζε με τίποτα που είχε νιώσει ποτέ πριν
Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε προσβληθεί και μόνο τότε άρχισαν να εμφανίζονται στα χέρια, τα πόδια και τα πόδια του οι βλάβες που συχνά συνδέονται με την πανώλη των μαϊμούδων. «Ο λαιμός μου ήταν καλυμμένος», είπε, εξηγώντας πως η βλάβη στη μύτη του ήταν μεγαλύτερη και είχε μολυνθεί. «Φοβήθηκα ότι θα πέθαινα μόνος στο δωμάτιο του νοσοκομείου», είπε. «Δεν είχα ξαναπονέσει τόσο πολύ στη ζωή μου».
Ένα άλλο θύμα της ευλογιάς των πιθήκων, ο 29χρονος Λουκ Μπράουν, λέει ότι τίποτα από αυτά που του έδωσαν οι γιατροί δε μείωσε τον πόνο
Τις επόμενες μέρες, ένιωθα αφόρητους πόνους—τον χειρότερο πόνο της ζωής μου. Είχα ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Έχω κάνει εγχείρηση στα ιγμόρεια τέσσερις φορές. Έχω βγάλει φρονιμίτες. Είχα COVID-19 και μονοπυρήνωση. Έχω σπάσει το χέρι μου και ο πόνος δεν είχε καμία σχέση με αυτόν. Οι γιατροί μου έδωσαν γκαμπαπεντίνη [ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου από τον έρπητα ζωστήρα], και έπαιρνα επίσης ιβουπροφαίνη και ακεταμινοφαίνη, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να περιορίσει τον πόνο.
Αυτό που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ αληθινό.

Σίγουρα δε θέλετε αυτή την ασθένεια.

Αυτό το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος έχει ήδη σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους στην Αφρική και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι μάλλον θέμα χρόνου να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Για άλλη μια φορά, θέλω να τονίσω πως δεν ξέρω αν πρόκειται για έναν από τους «λοιμούς» που πρέπει να προσέχουμε, αλλά χωρίς αμφιβολία ζούμε σε μια εποχή που έρχονται μεγάλες επιδημίες.

Όπως όλοι οι άλλοι, παρακολουθώ παγκόσμιες εκδηλώσεις και προσπαθώ να καταλάβω τα πράγματα όσο καλύτερα μπορώ.

Ας δούμε λοιπόν τι θα γίνει. Με την πάροδο του χρόνου, θα γίνει σαφές εάν αυτό το νέο στέλεχος της Monkeypox αποτελεί σημαντική απειλή για εμάς ή όχι.

Αλλά το να κολλάμε το κεφάλι μας στην άμμο και να αγνοούμε τα παγκόσμια γεγονότα καθώς ξεφεύγουν από τον έλεγχο δεν πρόκειται να ωφελήσουν κανέναν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail