Η βομβιστική επίθεση στο Nord Stream 2 και η ιστορία του Zelensky «τρεις άνδρες και μια βάρκα»

Photo: Public domain
Ο βομβαρδισμός του Nord Stream 2 βρίσκεται και πάλι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με μια πρόσφατη αναφορά που φαίνεται να προέρχεται από το Κίεβο και υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί ήταν εξ αρχής αυτοί που βρίσκονταν πίσω από αυτόν. Οι ισχυρισμοί, οι οποίοι έχουν φυσικά διαψευστεί από τον Zelensky, είναι τόσο εξωφρενικοί όσο και άκαιροι. Αλλά τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την τελευταία fake news ιστορία;

Martin Jay - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Με λίγα λόγια, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να καθαρίσει την αυλή του για να βοηθήσει την Καμάλα Χάρις να εκλεγεί και στην Ουκρανία υπάρχει αρκετό συμμάζεμα που πρέπει να γίνει - όχι μόνο για να διατηρήσει η ίδια η Ουκρανία τις σχέσεις της με μια νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, αλλά και για τις σχέσεις της Αμερικής με τη Γερμανία και την ΕΕ.

Και έτσι επινοήθηκε ένας μύθος που αφενός τακτοποιεί τις όποιες εκκρεμότητες μεταξύ Ουάσιγκτον και Γερμανίας - καθώς ο βομβαρδισμός των αγωγών από τις ΗΠΑ δημιουργεί δυσφορία και εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της κυβέρνησης Σολτς - και αφετέρου βοηθά τους Ουκρανούς και τη Χάρις.

Ολόκληρη η βομβιστική επίθεση στον αγωγό Nord Steam2, η οποία συνέβη το Σεπτέμβριο του 2022, λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, είναι ένα έξυπνο πλέγμα ψεμάτων που επινοήθηκε από τους Αμερικανούς, ενώ ήταν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ με τη βοήθεια των Νορβηγών που τοποθέτησαν τους μηχανισμούς τον Ιούνιο του ίδιου έτους, τρεις μήνες πριν τελικά πυροδοτηθούν.

Αρχικά, ήταν πολύ ύποπτη η ταχύτητα με την οποία κατηγορήθηκε η Ρωσία.

«Όλα δείχνουν τη Ρωσία», έγραφε ένας τίτλος του POLITICO δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις. Στο δημοσίευμα αναφέρονταν διάφοροι ξένοι σχολιαστές, συμπεριλαμβανομένου ενός κορυφαίου Γερμανού κατασκόπου, που υποστήριζε ότι μόνο η Ρωσία είχε τα μέσα και τα κίνητρα για να το κάνει. Ωστόσο, δε γίνεται καμία διευκρίνιση σχετικά με τα κίνητρα, δεδομένου ότι ήταν η συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τη Γερμανία που διακόπηκε απότομα.

Είναι αξιοσημείωτο πως ένα ψέμα κινείται τόσο γρήγορα, ενώ η αλήθεια ακόμα βάζει τα παπούτσια της. Μέσα σε λίγες ημέρες, αξιοσέβαστοι κορυφαίοι αναλυτές έδειχναν επίσης με το δάχτυλο τη Ρωσία χωρίς ίχνος αποδείξεων για να στηρίξουν τους γελοίους ισχυρισμούς τους.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε 100% ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη», δήλωσε η Όλγα Χάκοβα, αναπληρώτρια διευθύντρια για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια στο Ατλαντικό Συμβούλιο. «Αλλά όλα δείχνουν πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτό». Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε στο BBC στις 30 Σεπτεμβρίου ότι «φαίνεται» ότι η Ρωσία ήταν πίσω από το σαμποτάζ.

Οι περισσότεροι δυτικοί δημοσιογράφοι ακολούθησαν την αφήγηση που έδωσαν οι Αμερικανοί και επέλεξαν απλώς να μην το εξετάσουν πολύ προσεκτικά ή πολύ επιφυλακτικά. Αν το είχαν κάνει κάποιοι, θα μπορούσαν απλώς να ρωτήσουν ποιοι είναι οι νικητές και οι χαμένοι;

Θα αρκούσε να κοιτάξουν την αγορά φυσικού αερίου τις επόμενες εβδομάδες και να δουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες είχαν νέους πελάτες στην Ευρώπη που πλήρωναν τριπλάσια τιμή από την κανονική. Αυτό θα έπρεπε να ήταν ένα στοιχείο.

Δεύτερον, η γεωπολιτική και η Γερμανία. Ο Μπάιντεν είχε ξεκαθαρίσει πολύ καθαρά μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όταν ο Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε το Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο του 2022, τι σχεδίαζε να κάνει ο Μπάιντεν τόσο για τους αγωγούς όσο και για την ίδια τη Γερμανία, της οποίας ο ηγέτης Σολτς ήταν πολύ απρόθυμος να πάει σε πόλεμο με την Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει - αυτό σημαίνει ότι άρματα μάχης και στρατεύματα περνούν . . . ξανά τα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπάιντεν», δε θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».

Όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό, καθώς ο αγωγός βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Γερμανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος το ξεκαθάρισε: «Θα το κάνουμε, σας το υπόσχομαι, θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε».

Έξι μήνες αργότερα, όταν οι αγωγοί ανατινάχθηκαν, η Γερμανία προσχώρησε γρήγορα στο πολεμικό σχέδιο. Το παιχνίδι άλλαξε.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει σχέδια για τη διακοπή του αγωγού, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους δημοσιογράφους να εξετάσουν βαθύτερα την Ουκρανία και να αναρωτηθούν αν ήταν ένα σχέδιο των ΗΠΑ από την αρχή για να παρακινήσουν τον Πούτιν να εισβάλει απλώς για να έχει την αφορμή να τους ανατινάξει.

Όπως σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις το 2014, όταν η ανάμειξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας είχε κορυφωθεί.

«Θέλετε να αλλάξετε τη δομή της ενεργειακής εξάρτησης. Θέλετε να εξαρτάστε περισσότερο από την ενεργειακή πλατφόρμα της Βόρειας Αμερικής... Θέλετε να έχετε αγωγούς που δεν περνούν από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε τους Ευρωπαίους να ενδιαφερθούν για διαφορετικές διαδρομές αγωγών. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε αυτό».

Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παράδειγμα όπλου που καπνίζει από αυτά τα σχόλια; Σίγουρα αξίζει να τα σκεφτεί κανείς όταν ζυγίζει ποιος έχει την ψεύτικη ιστορία, οι Ουκρανοί ή ο Seymore Hersh. Οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι που είχαν το μακροπρόθεσμο κίνητρο, τη στρατιωτική ικανότητα, το οικονομικό κίνητρο και το γεωπολιτικό πλεονέκτημα για να πραγματοποιήσουν το σαμποτάζ του Nord Stream. Αν είστε δημοσιογράφος και είστε έτοιμος να επιδοθείτε στο τελευταίο tour de force των ψεύτικων ειδήσεων σχετικά με την Ουκρανία που το τράβηξε, τότε πιθανότατα πιστεύετε επίσης στις νεράιδες στο βάθος του κήπου ή στην οδοντόκρεμα που ισχυρίζεται πως λευκαίνει τα δόντια σας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail