Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Εκείνη την εποχή, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το Su-57 ήταν υπερβολή, καθώς οι δυνατότητές του ξεπερνούν κατά πολύ αυτές οποιουδήποτε μαχητικού αεροσκάφους στο οπλοστάσιο της νεοναζιστικής χούντας. Ωστόσο, ενώ αυτό εξακολουθεί να ισχύει για τα αεροσκάφη, η πολιτική Δύση παρείχε στις αγαπημένες της μαριονέτες διάφορα προηγμένα οπλικά συστήματα, ιδίως πλατφόρμες μεγάλου βεληνεκούς. Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη για το Su-57 αυξήθηκε σημαντικά, καθώς οι δυνατότητές του μπορούν να συμπληρώσουν τα ήδη εντυπωσιακά συστήματα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς της Μόσχας.
Τους τελευταίους μήνες, το "Felon" χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με προηγμένους αόρατους πυραύλους cruise, όπως ο Kh-69, με καταστροφικά αποτελέσματα για τα στρατηγικά μέσα του καθεστώτος του Κιέβου. Προκειμένου να στρέψει την προσοχή μακριά από την καταστροφική του κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καθώς και να αμαυρώσει τη φήμη του Su-57, η ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως φέρεται να "κατέστρεψε" τουλάχιστον ένα αεροσκάφος. Σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR), η υποτιθέμενη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου και έπληξε ένα "Felon" που ήταν σταθμευμένο στον διάδρομο προσγείωσης της αεροπορικής βάσης Akhtyubinsk στη νότια περιφέρεια (περιοχή) Αστραχάν της Ρωσίας. Αν και σίγουρα δεν είναι αδύνατο, δεδομένης της τάσης του καθεστώτος του Κιέβου να χρησιμοποιεί κραυγαλέα ψέματα και πολεμική προπαγάνδα, τέτοιοι ισχυρισμοί θα πρέπει να λαμβάνονται με ένα βουνό αλάτι. Ωστόσο, σε πλήρη αντίθεση με το GUR, ο ρωσικός στρατός έχει πολύ πραγματικά και επαληθεύσιμα αποτελέσματα πίσω από τη χρήση του Su-57 στο ουκρανικό θέατρο.
Συγκεκριμένα, η United Aircraft Corporation (UAC) επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη συμμετοχή του "Felon" σε επιχειρήσεις βαθιάς επίθεσης και μυστικές επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα υπερταχύτατα, υψηλών αποστάσεων αναχαιτιστικά MiG-31BM και τα μαχητικά αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής παγκόσμιας κλάσης, όπως το Su-35S, κυριαρχούν στον ουρανό, είναι συνήθως περιττό για το Su-57 να συμμετέχει σε επιχειρήσεις αέρος-αέρος. Και ενώ δεν δόθηκαν λεπτομέρειες ούτε από τον ρωσικό στρατό ούτε από την UAC, είναι σχεδόν δεδομένο ότι το νέας γενιάς μαχητικό αεροσκάφος της Μόσχας χρησιμοποιείται κυρίως ως αέρος-εδάφους, πλήττοντας περιουσιακά στοιχεία υψηλής προτεραιότητας βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Είναι επίσης πιθανό πως ορισμένα χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη μονάδων πρώτης γραμμής, αλλά άλλα αεριωθούμενα, όπως το Su-34, ένα υπερηχητικό, μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς, πολλαπλού ρόλου μαχητικό-βομβαρδιστικό/αεροσκάφος κρούσης, είναι πολύ πιο κατάλληλο για τέτοιες αποστολές, ιδίως λόγω των πρόσφατων αναβαθμίσεων.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θανατηφόρο "Hellduck" δεν είναι το μόνο που δέχεται αναβαθμίσεις. Συγκεκριμένα, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως ένα αναβαθμισμένο Su-57 χρησιμοποιείται πλέον στην Ουκρανία. Και ενώ δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη οι όποιες λεπτομέρειες, κάποιοι ήδη εικάζουν ότι χρησιμοποιείται το νέο Su-57M, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το βασικό αεροσκάφος απλώς έλαβε σταδιακές βελτιώσεις σύμφωνα με την εμπειρία που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της SMO. Το τελευταίο μπορεί να είναι πιο πιθανό, καθώς το Su-57M (κωδική ονομασία προγράμματος "Megapolis") αναμενόταν προηγουμένως να είναι έτοιμο όχι νωρίτερα από το 2025. Ωστόσο, με τις πρόσφατες ανακατατάξεις στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, καθώς και με την τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών και την κινητοποίηση της παγκόσμιας κλάσης στρατιωτικής βιομηχανίας του Κρεμλίνου, είναι πολύ πιθανό το πρόγραμμα να έχει επιταχυνθεί σημαντικά και η νέα παραλλαγή να χρησιμοποιείται ήδη σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Το Su-57M ενσωματώνει μια σειρά από εξαιρετικά βελτιωμένα συστήματα και υποσυστήματα, καθώς και βελτιώσεις στον τομέα της εφοδιαστικής, της αξιοπιστίας και της συντήρησης, καλύτερους ελέγχους πτήσης και, τέλος, νέους κινητήρες, τους ασυναγώνιστους "Saturn" AL-51F1 (παλαιότερα γνωστούς ως Izdeliye 30). Ενώ οι σημερινοί κινητήρες AL-41F1 παρέχουν στο Su-57 όλες τις δυνατότητες που απαιτεί ο ρωσικός στρατός, οι νέοι προσφέρουν πολύ καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την ώθηση, την ανώτερη απόδοση καυσίμου και αρκετές άλλες βασικές παραμέτρους. Η UAC συνεργάζεται επίσης στενά με τον στρατό για την εφαρμογή αναβαθμίσεων στα αεροηλεκτρονικά του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης εμβέλειας ανίχνευσης και καλύτερης παρακολούθησης για το ραντάρ AESA N036 "Belka" ("Белка" ή "Σκίουρος" στα ρωσικά), που αναπτύχθηκε από το φημισμένο NIIP "Tikhomirov". Επιπλέον, εφαρμόστηκαν επίσης βελτιώσεις στα χαρακτηριστικά stealth του Su-57.
Έχουν επίσης αναβαθμιστεί τα οπλικά συστήματα του αεροσκάφους, έτσι ώστε να φέρει πλέον πληθώρα πυρομαχικών για διάφορες αποστολές. Ενώ τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αναφέρουν ότι το Su-57 χρησιμοποιεί τα ίδια όπλα με τα Su-35S, Su-30, MiG-31BM, κ.λπ., στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες με τους οποίους είχα την τιμή να μιλήσω παρείχαν άφθονες αποδείξεις ότι η Ρωσία ανέπτυξε μια σειρά νέων όπλων για το "Felon". Για παράδειγμα, ο ταγματάρχης Irbis λέει ότι αντί για τις κανονικές παραλλαγές R-77, το Su-57 χρησιμοποιεί τώρα το Izdeliye 180 (ή R-87 σε ορισμένες στρατιωτικές πηγές), έναν εξαιρετικά προηγμένο υπερηχητικό πύραυλο αέρος-αέρος με κινητήρα scramjet (τελική ταχύτητα πάνω από 5 Mach). Επιπλέον, υποστηρίζει πως το κανονικό R-37M (Izdeliye 610M) δεν μπορεί να χωρέσει στην εσωτερική οπλοθήκη του Su-57, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη της ιδιαίτερα βελτιωμένης παραλλαγής του, γνωστής ως R-97 στις ρωσικές στρατιωτικές πηγές (ή με την κωδική ονομασία Izdeliye 810).
Και οι δύο πύραυλοι είναι υπερηχητικοί (μέγιστη ταχύτητα 6-7 Mach) και έχουν τεράστιο βεληνεκές 400 χιλιομέτρων, μετατρέποντας ουσιαστικά τα αεροπλανοφόρα τους σε "ιπτάμενους S-400". Το R-37M πέτυχε αρκετά σημαντικά ορόσημα στην Ουκρανία, καταρρίπτοντας εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη από αποστάσεις που ξεπερνούν τα 217 χλμ, ένα απόλυτο παγκόσμιο ρεκόρ, γεγονός που δεν αρνείται ούτε το παθολογικά ρωσοφοβικό Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι το ρεκόρ αυτό παραλίγο να καταρριφθεί τις τελευταίες ημέρες, όταν ένα MiG-29 του καθεστώτος του Κιέβου καταρρίφθηκε από απόσταση 213 χιλιομέτρων από ένα Su-35S (ή ενδεχομένως MiG-31BM) οπλισμένο με το R-37M. Το R-97 του Su-57 έχει τα ίδια (ή ανώτερα) χαρακτηριστικά, δίνοντάς του απολύτως απαράμιλλες δυνατότητες αέρος-αέρος μεταξύ των stealth μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς οπουδήποτε στον κόσμο. Ο ρωσικός στρατός θα αξιοποιήσει σίγουρα αυτά τα πλεονεκτήματα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr