'True Promise II': Τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν είναι θέμα του «αν», αλλά του «πότε» και του «πώς»

Μετά την άνανδρη δολοφονία του Ismail Haniyeh, του ηγέτη του πολιτικού γραφείου του κινήματος αντίστασης της Χαμάς, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τεχεράνη, η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας ορκίστηκε να εκδικηθεί για το αίμα του με μια στρατιωτική επιχείρηση αντιποίνων κατά της σιωνιστικής οντότητας.

Του Pouriya Kousheshiyan - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε τη δολοφονία του «αγαπητού επισκέπτη» από το Ισραήλ και ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» κατά του επιτιθέμενου.

Η επικείμενη στρατιωτική δράση αντιποίνων, την οποία πολλοί ήδη θεωρούν ως «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση 2», ενέχει αρκετές στρατηγικές επιπτώσεις και παρουσιάζει διάφορα σενάρια στους ιθύνοντες στην Τεχεράνη.

Τα σενάρια αυτά εξαρτώνται από την επιλογή των στόχων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τις γνωστές και άγνωστες στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν.

Οι βασικοί κινητήριοι παράγοντες πίσω από τα αντίποινα του Ιράν περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της αποτροπής, την εκδίκηση για τη δολοφονία του Haniyeh που έλαβε χώρα σε ιρανικό έδαφος και την πρόκληση ενός ακόμη συντριπτικού πλήγματος στο ήδη ταλαιπωρημένο ισραηλινό καθεστώς και τον στρατιωτικό του μηχανισμό.

Η καθυστέρηση στα υποσχόμενα αντίποινα -έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τη δολοφονία του Χανίγιε- θα μπορούσε να είναι μια σκόπιμη στρατηγική από την πλευρά της ιρανικής ηγεσίας, σχεδιασμένη να πιάσει το καθεστώς του Τελ Αβίβ και τους συμμάχους του απροετοίμαστους, αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις, το ηθικό και τον εξοπλισμό τους.

Δεδομένου ότι η δολοφονία έγινε σε ιρανικό έδαφος, οποιοδήποτε αντίποινα του Ιράν κατά της παράνομης σιωνιστικής οντότητας είναι πιθανό να προέρχονται από το εσωτερικό του Ιράν.

Ο συντονισμός με άλλα μέλη του Άξονα Αντίστασης είναι επίσης πολύ πιθανός, με το ενδεχόμενο καταμερισμού καθηκόντων στην αρχή της επίθεσης, η οποία πολλοί πιστεύουν πως θα έχει υβριδικό χαρακτήρα.

Είναι σημαντικό ότι, πριν από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, το ισραηλινό καθεστώς δολοφόνησε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και πραγματοποίησε επίσης θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις στη Χουντάιντα της Υεμένης.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο στρατός της Υεμένης έχουν επίσης ορκιστεί να δώσουν ένα μάθημα στο ισραηλινό καθεστώς.

Λόγω της μεταφοράς στρατιωτικής τεχνογνωσίας και δυνατοτήτων από το Ιράν στους περιφερειακούς συμμάχους του, ενδέχεται να γίνουμε μάρτυρες παρεμβολών και μαγνητικών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ, επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ομάδες αντίστασης στο Ιράκ και εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Υεμένη εναντίον εδαφών που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή.

Παρόλο που το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιορδανίας και ενδεχομένως του ΝΑΤΟ, παραμένουν σε υψηλή επιφυλακή, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αμυνθούν απέναντι σε έναν καταιγισμό χιλιάδων ιρανικών πυραύλων κρουζ μεσαίου βεληνεκούς και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Επιπλέον, ο στόλος των οικονομικά αποδοτικών και αποτελεσματικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν θα μπορούσε να παρακάμψει τα αμυντικά συστήματα του ισραηλινού καθεστώτος, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, όπως είδαμε στην «Αληθινή υπόσχεση 1».

Επιπλέον, η πιθανή απόκτηση υπερηχητικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από την Υεμένη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια σημαντική πλατφόρμα για τον Άξονα της Αντίστασης για να επιδείξει την στρατιωτική του ισχύ εναντίον του Ισραήλ και των συμμάχων του.

Η Υεμένη φαίνεται να προετοιμάζεται για την πιο ουσιαστική πυραυλική επίθεση στην ιστορία της περιοχής, χρησιμοποιώντας υπερηχητικούς πυραύλους Fatah 2. Οι πύραυλοι αυτοί, με τις μοναδικές τους δυνατότητες, θα μπορούσαν να καταστρέψουν την οικονομική υποδομή του Ισραήλ και να βλάψουν σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητες του ισραηλινού στρατού.

Επιπλέον, οι πύραυλοι Fatah είναι πλήρως ικανοί να καταστρέψουν τις οχυρωμένες και πολυδιαφημισμένες υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βάσεις του Ισραήλ.

Η ηγεσία του Ιράν είχε στο παρελθόν προειδοποιήσει σαφώς και κατηγορηματικά ότι αν το Ισραήλ έκανε ένα λάθος εναντίον του Ιράν, οι πύραυλοι θα εκτοξευτούν απευθείας στη Χάιφα και το Τελ Αβίβ.

Φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει ξεπεράσει αυτή την κόκκινη γραμμή, καθιστώντας αυτές τις πόλεις, μαζί με βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Χάιφα, των αμυντικών κατασκευαστικών εταιρειών Rafael, των αεροπορικών βάσεων και του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, νόμιμους στόχους για το Ιράν και τον Άξονα της Αντίστασης.

Μια από τις πιο απλές και εφικτές ενέργειες που μπορεί να αναλάβει το Ιράν είναι η δολοφονία υψηλόβαθμων ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων. Μια τέτοια πράξη δεν θα αποτελούσε μόνο μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αντιποίνων, αλλά θα αποδείκνυε επίσης την ικανότητα του Ιράν σε θέματα πληροφοριών και ασφάλειας.

Επιπλέον, το Ιράν έχει προετοιμάσει εδώ και καιρό ομάδες κυβερνοχώρων για αυτή την στιγμή, έτοιμες να βλάψουν και να καταστρέψουν τις κρίσιμες υποδομές του καθεστώτος, κάτι που θα λειτουργούσε ως προάγγελος της ενδεχόμενης εξόντωσής του.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο για την εκδίκηση του Ιράν θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κατάληψη ή την ανακατάληψη κατεχόμενων περιοχών στη Συρία, όπως τα Υψίπεδα του Γκολάν. Αυτό θα κλιμάκωνε την αντιπαράθεση με το Ισραήλ σε νέο επίπεδο.

Πέρα από την εκδίκηση για τη δολοφονία του Haniyeh και την αποκατάσταση της αποτροπής, μια τέτοια επιχείρηση θα σηματοδοτούσε στο Ισραήλ ότι ο πραγματικός νικητής σε αυτή την αναμέτρηση είναι αυτός που καταλαμβάνει εδάφη - μια υπενθύμιση των γενοκτονικών ενεργειών του Ισραήλ μετά την επιχείρηση Al-Aqsa Storm της 7ης Οκτωβρίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η σημαντική πρόοδος του Ιράν στην απόκτηση όπλων «κατά της πρόσβασης/ άρνησης περιοχής» (A2/AD) τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι δυνατότητες έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τυχόν αεροπορικές, θαλάσσιες ή υποθαλάσσιες επιθέσεις, εξουδετερώνοντας πιθανές επιθετικές ενέργειες των ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων.

Οι συνέπειες αυτών των επιθέσεων για το Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρία πιθανά αποτελέσματα: την έναρξη ενός μακροχρόνιου περιφερειακού πολέμου, μια περιορισμένη σύγκρουση ή καθόλου πόλεμο λόγω της αδυναμίας του Ισραήλ και των συμμάχων του να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

Έτσι, με βάση τις δηλώσεις των ιρανικών αρχών και των ηγετών της αντίστασης, καθώς και τις ενέργειες του παρελθόντος που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αποτροπής, φαίνεται αναπόφευκτο ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ. Μόνο ο ακριβής χρόνος και η φύση της επιχείρησης παραμένουν άγνωστα.

Παρά την παρουσία των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του Ισραήλ στην περιοχή, και τη δήλωση της ακλόνητης υποστήριξής τους στο καθεστώς, η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση 2» φαίνεται να είναι μόνο θέμα χρόνου.

* Ο Pouriya Kousheshiyan είναι αναλυτής και συγγραφέας στρατιωτικών θεμάτων με έδρα την Τεχεράνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail