Θα μπορούσε η Αυστρία να αντικαταστήσει την Πολωνία στην ομάδα V4;

ΑFΡ/Αnadolu/Αskin Κiyagan
Freepen.gr - Εντός ενός έτους περίπου, το γεωστρατηγικό σύστημα στην Κεντρική Ευρώπη θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί. Τα καθήκοντα της κατακερματισμένης πλέον ομάδας των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ (V4) - Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία και Πολωνία - θα μπορούσε να τα διαδεχθεί ένα διαφορετικό σχήμα, το οποίο όχι μόνο θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο της ρυθμιστικής ζώνης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους, γράφει ο G. Fehér Péter στη magyarhirlap.hu.

Μόνο δύο από τα τρία κόμματα που ξεκίνησαν τον σχηματισμό της ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκουν στην ομάδα V4: Το ουγγρικό Fidesz και το τσεχικό ANO, αλλά όχι το αυστριακό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ). Αυτό είναι βέβαιο ότι θα αναστατώσει ακόμη περισσότερο την ήδη ασταθή κατάσταση των V4. Μια άλλη ιδιαιτερότητα των «τριών» είναι πως το Fidesz είναι στην κυβέρνηση, ενώ τα άλλα δύο κόμματα είναι στην αντιπολίτευση.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν ριζικές αλλαγές αυτό το φθινόπωρο και το επόμενο έτος.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Αυστρία στα τέλη Σεπτεμβρίου και, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, τις οποίες το FPÖ κέρδισε με ποσοστό 30%, ο Χέρμπερτ Κικλ του δεξιού κόμματος θα μπορούσε να γίνει καγκελάριος. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Τσεχική Δημοκρατία, όπου τα κόμματα θα αναμετρηθούν το επόμενο έτος και ο πρώην πρωθυπουργός, Andrej Babiš, μπορεί επίσης να γίνει και πάλι πρωθυπουργός.

Εάν και τα δύο συντηρητικά κόμματα κερδίσουν τις εκλογές, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΚ Πατριώτες για την Ευρώπη θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος στην Κεντρική Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι, αν και η Αυστρία δεν είναι μέλος της ομάδας V4, μπορεί ωστόσο να αποτελέσει μέρος της κοινής «διαχείρισης» της Κεντρικής Ευρώπης μέσω των δραστηριοτήτων της στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

Πράγματι, η Κεντρική Ευρώπη αναζητά μια διέξοδο όσον αφορά το ρόλο της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από την πτώση του κομμουνισμού και μετά. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η Κεντρικοευρωπαϊκή Πρωτοβουλία, η οποία ιδρύθηκε στη Βουδαπέστη το 1989 και της οποίας το ιδρυτικό έγγραφο είχε αρχικά υπογραφεί από την Ιταλία, την Αυστρία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, εκτός από την Ουγγαρία. Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε για τη δημιουργία δεσμών συνεργασίας μεταξύ χωρών με διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς και οικονομικές δομές.

Αν όλες οι προβλέψεις επαληθευτούν, το επίκεντρο της πολιτικής της Κεντρικής Ευρώπης θα μετατοπιστεί προς τα δυτικά, με την Πολωνία «έξω» και την Αυστρία «μέσα». Ταυτόχρονα, η ομάδα αυτή θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ρόλο της ως ρυθμιστική ζώνη μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να γίνει μια πολύ πιο φιλόδοξη και διακριτή πολιτική κοινότητα εντός της ΕΕ από ό,τι αρχικά είχαν σχεδιαστεί οι V4.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail