Η Wall Street αρχίζει να φρικάρει για τη φρικτή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας

Φαίνεται ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν. Οι κακοί οικονομικοί αριθμοί συνεχίζουν να κατακλύζονται, αλλά μέχρι στιγμής η Federal Reserve αρνείται να δώσει το έναυσμα για μείωση επιτοκίων. Την έχουμε ξαναδεί αυτή την ιστορία και δεν τελειώνει ποτέ καλά. Λέγεται συχνά ότι «αυτός που διστάζει χάνεται», και σε αυτή την περίπτωση ο δισταγμός της Fed θα μπορούσε να σημαίνει τεράστιο οικονομικό πόνο κατά τους επόμενους μήνες. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Την Πέμπτη, η Wall Street απάντησε στην αδράνεια της Fed εκτοξεύοντας λίγη ιδιοσυγκρασία. Κάποια στιγμή ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones υποχώρησε 744 μονάδες και έκλεισε τη συνεδρίαση κατά 494 μονάδες κάτω

Ο Dow υποχώρησε 494,82 μονάδες, ή 1,21%, κλείνοντας στις 40.347,97. Στα χαμηλά της συνεδρίασης, ο δείκτης των 30 μετοχών έχασε 744,22 μονάδες ή περίπου 1,8%. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,37% στις 5.446,68 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε 2,3% στις 17.194,15 μονάδες. Ο δείκτης Russell 2000, ο δείκτης αναφοράς μικρής κεφαλαιοποίησης που είχε σημειώσει ράλι τον τελευταίο καιρό, σημείωσε πτώση 3%.
Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Fed θα μας μειώσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο.

Αλλά υπάρχουν άλλοι που ανησυχούν πως «η Fed μπορεί να μην ενεργεί αρκετά γρήγορα για να διατηρήσει την αγορά εργασίας της Αμερικής σε καλή κατάσταση»:
Η αφήγηση στη Wall Street αλλάζει.

Οι έμποροι έχουν στοιχηματίσει εδώ και καιρό στη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve τον Σεπτέμβριο και ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell επιβεβαίωσε ουσιαστικά το ίδιο την Τετάρτη.

Αυτή η μείωση των επιτοκίων, που αναμένεται σε έξι εβδομάδες, αποτιμήθηκε στις μετοχές, οι οποίες αυξάνονταν τους τελευταίους μήνες με ελπίδες για μείωση. Οι μειώσεις επιτοκίων τείνουν να επηρεάσουν τις μετοχές, επειδή μειώνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των κερδών.
Αλλά τώρα, ο φόβος αρχίζει να επικρατεί, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να μην ενεργεί αρκετά γρήγορα για να διατηρήσει την αγορά εργασίας της Αμερικής σε καλή κατάσταση.

Η οικονομολόγος Claudia Sahm είναι μια εξέχουσα εμπειρογνώμονας που ανησυχεί βαθιά από την έλλειψη δράσης της Fed.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανησυχητικά νούμερα που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες, αναρωτιέται τι περιμένουν:
Εάν η Federal Reserve αρχίζει να στρώνει το τραπέζι για μειώσεις των επιτοκίων, ορισμένα τμήματα της αγοράς γίνονται ανυπόμονα για το δείπνο που θα σερβιριστεί.

«Τι είναι αυτό που ψάχνουν;» Η Claudia Sahm, επικεφαλής οικονομολόγος της New Century Advisors, δήλωσε στο CNBC αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη. «Ο πήχης ανεβαίνει αρκετά ψηλά και αυτό πραγματικά δεν έχει και πολύ νόημα. Η Fed πρέπει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία σταδιακά στο κανονικό, πράγμα που σημαίνει σταδιακή μείωση των επιτοκίων».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DoubleLine Jeffrey Gundlach χρησιμοποιεί ακόμη πιο δυνατή γλώσσα.

Λέει πως η Fed κινδυνεύει με ύφεση, μη κάνοντας μια κίνηση τώρα:
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DoubleLine Jeffrey Gundlach πιστεύει επίσης ότι η Fed κινδυνεύει με ύφεση κρατώντας σκληρή γραμμή για τα επιτόκια.

"Αυτό ακριβώς σκέφτομαι γιατί είμαι σε αυτό το παιχνίδι για πάνω από 40 χρόνια και φαίνεται να συμβαίνει κάθε φορά", είπε ο Gundlach, μιλώντας στον Scott Wapner του CNBC στο "Closing Bell" την Τετάρτη. «Όλες οι άλλες υποκείμενες πτυχές των δεδομένων απασχόλησης δεν βελτιώνονται. Επιδεινώνονται. Και έτσι, μόλις αρχίσει να φτάνει σε αυτό το ανώτερο επίπεδο, όπου πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, θα είναι περισσότερα από όσα νομίζουν».
Φυσικά υπάρχουν πολλοί αριθμοί που δείχνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε ήδη στα πρώτα στάδια μιας νέας ύφεσης.

Για παράδειγμα, νωρίτερα σήμερα μάθαμε πως ο δείκτης παραγωγής ISM βρισκόταν σε έδαφος συρρίκνωσης για άλλη μια φορά τον περασμένο μήνα:
Ο ISM (Institute for Supply Management) Manufacturing PMI κατέγραψε 46,8% τον περασμένο μήνα, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα του κλάδου συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το ποσοστό του Ιουνίου 48,5%.

«Μετά το σπάσιμο ενός σερί συρρίκνωσης 16 μηνών με επέκταση τον Μάρτιο, ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες», λέει ο Timothy Fiore, πρόεδρος της επιτροπής έρευνας επιχειρήσεων μεταποίησης του ISM.
Επιπλέον, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περίπου ένα χρόνο την περασμένη εβδομάδα:
Νέα οικονομικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι αιτήσεις για πρώτη φορά για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 249.000 αιτήσεις. Αυτός είναι ο υψηλότερος απολογισμός από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που κατατέθηκαν από άτομα που έλαβαν επίδομα ανεργίας για τουλάχιστον μία εβδομάδα, εκτινάχθηκαν στα 1,877 εκατομμύρια. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.
Δυστυχώς, έρχονται πολλές περισσότερες απολύσεις καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα.

Αυτή την εβδομάδα, μάθαμε ότι ένας λιανοπωλητής επίπλων που είχε επιζήσει από τη Μεγάλη Ύφεση, τη Μεγάλη Ύφεση και την πανδημία του COVID κλείνει και τα 380 καταστήματά του και υποβάλλει αίτηση πτώχευσης:
Μια αλυσίδα επίπλων 120 ετών θα κλείσει και τα 380 καταστήματά της μετά την αίτηση πτώχευσης της μητρικής της εταιρείας - η τελευταία επιχείρηση που λυγίζει από τα υψηλά γενικά έξοδα και το τεράστιο χρέος.

Η εταιρεία Badcock Home Furniture & More, η οποία διαθέτει καταστήματα σε όλο τον Νότο, ανακοίνωσε την Τρίτη την πώληση "που κλείνει".

Η εταιρεία αγοράστηκε πέρυσι από την Conn's, μια εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων με έδρα το Τέξας, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης την περασμένη εβδομάδα.
Μετά από 120 χρόνια, κάπως έτσι τελειώνει.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι λιανοπωλητές που έχουν επίσης χρεοκοπήσει φέτος
Άλλες αλυσίδες επίπλων, συμπεριλαμβανομένων των Bob's Stores, Z Gallerie και Mitchell Gold + Bob Williams, κήρυξαν πτώχευση φέτος.

Συνολικά, οι λιανοπωλητές των ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο σχεδόν 2.600 καταστημάτων το 2024.
Εάν η οικονομία των ΗΠΑ είναι πραγματικά σε «καλή κατάσταση» όπως επιμένουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, τότε γιατί συμβαίνει αυτό;

Κατά τη γνώμη μου, βιώνουμε το προστάδιο μιας οικονομικής καταιγίδας που θα ενταθεί πολύ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Και οι προοπτικές για το 2025 είναι απολύτως θλιβερές.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε για όλα αυτά;

Βραχυπρόθεσμα, προστατέψτε τα περιουσιακά σας στοιχεία και δημιουργήστε ένα αρκετά μεγάλο ταμείο έκτακτης ανάγκης. Ό,τι κι αν συμβεί, θα χρειαστεί να έχετε αρκετά χρήματα για να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας.

Μακροπρόθεσμα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα ζήσουμε την πιο οδυνηρή περίοδο σε ολόκληρη την ιστορία μας.

Οι ηγέτες μας παίρνουν απίστευτα κακές αποφάσεις για δεκαετίες και τώρα έχουμε μπει σε μια εποχή που οι συνέπειες αυτών των αποφάσεων θα γίνουν εμφανείς σε όλους μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail