φωτο: Chicago Town News |
Η Επιτροπή, η οποία έλαβε διοικητική και αναλυτική υποστήριξη από τη δεξαμενή σκέψης RAND Corporation, ανέλαβε να εξετάσει και να διατυπώσει συστάσεις με βάση την Εθνική Αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές και τις πιο δύσκολες απειλές από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε η δεξαμενή σκέψης σε ανακοίνωσή της σχετικά με την έκθεση της επιτροπής.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να εμπλακούν σε έναν πόλεμο σε πολλαπλά θέατρα με ομότιμους και σχεδόν ισάξιους αντιπάλους, και θα μπορούσαν να χάσουν».
Ο αμερικανικός στρατός δε διαθέτει τόσο τις δυνατότητες όσο και την ικανότητα που απαιτούνται για να είναι σίγουρος για την ικανότητά του να αποτρέψει και να επικρατήσει σε μάχη, ανέφερε η έκθεση.
Η Κίνα και η Ρωσία συγχωνεύουν την στρατιωτική, διπλωματική και βιομηχανική ισχύ για να επεκτείνουν την παγκόσμια ισχύ, ανέφερε η έκθεση, θίγοντας παλαιότερους ισχυρισμούς ότι και τα δύο έθνη το κάνουν αυτό για να προωθήσουν και να «εξαναγκάσουν» τους γείτονες στην περιοχή. Τα ευρήματα επεσήμαναν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν μια παρόμοια ολοκληρωμένη προσέγγιση για να αντιμετωπίσουν την Κίνα και τη Ρωσία.
Η έκθεση περιγράφει περαιτέρω πως η Ρωσία σκοπεύει να ξεπεράσει την προθυμία των δυτικών χωρών να στηρίξουν την Ουκρανία και να επιδιώξει μια ευνοϊκή έκβαση της σύγκρουσης, σημειώνοντας ότι αν η Ρωσία αποκτήσει τον έλεγχο της Ουκρανίας, τα σύνορά της με το ΝΑΤΟ θα επεκταθούν από την Αρκτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Ως εκ τούτου, θα παρουσίαζε μόνο σημαντικά περισσότερες απαιτήσεις για τις αναπτυγμένες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η Κίνα παραμένει η «κατεξοχήν πρόκληση» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η πιο τρομερή στρατιωτική απειλή τους, υποστηρίζει η έκθεση.
«Η Επιτροπή διαπιστώνει πως, με πολλούς τρόπους, η Κίνα ξεπερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρώσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ στο δυτικό Ειρηνικό μέσω δύο δεκαετιών εστιασμένων στρατιωτικών επενδύσεων», αναφέρεται στην έκθεση.
Ο νέος άξονας «δημιουργεί έναν πραγματικό κίνδυνο, αν όχι πιθανότητα, ότι η σύγκρουση οπουδήποτε θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολυθεματικό ή παγκόσμιο πόλεμο», σύμφωνα με την έκθεση.
Το Πεντάγωνο επιβαρύνεται με γραφειοκρατικές και αργόσυρτες διαδικασίες, βασίζεται σε «στρατιωτικό υλικό δεκαετιών» και έχει δώσει τη θέση του σε μια «κουλτούρα αποφυγής κινδύνων» που έχει συμβάλει σε μια στάσιμη κατάσταση, υποστηρίζει η έκθεση.
Ο ίδιος ο στρατός, επίσης, υστερεί όσον αφορά «τόσο τις δυνατότητες όσο και την ικανότητα που απαιτείται για να είναι σίγουρος ότι μπορεί να αποτρέψει και να επικρατήσει στη μάχη», σύμφωνα με την έκθεση. Νεότερες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοπόλεμος και οι δυνατότητες υπερηχητικών όπλων είναι μερικά από τα παραδείγματα που αναφέρονται ως απαραίτητα για να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό του στρατού.
Η επιτροπή συνιστά την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη οικοδόμηση της μελλοντικής του δύναμης αντί της διαιώνισης της υφιστάμενης. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ένα συμπληρωματικό νομοσχέδιο πιστώσεων για να ξεκινήσει μια πολυετή επένδυση στη βιομηχανική βάση και στην καινοτομία της εθνικής ασφάλειας, αναφέρει η έκθεση.
Μεταξύ των συνιστώμενων επιλογών για τη βελτίωση της στρατιωτικής ετοιμότητας των ΗΠΑ περιλαμβάνεται η αύξηση των διαστημικών δορυφόρων, των υποβρύχιων σκαφών και μια σημαντική «ώθηση» στην «προωθημένη παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη».
«Ο στόχος είναι η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην εξασφάλιση της άμυνάς της, με τη σίγουρη και κρίσιμη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται στην έκθεση.
«Υπό το πρίσμα της πιθανότητας ταυτόχρονων συγκρούσεων, οι στόχοι δυνατοτήτων που κατανέμονται στους Ευρωπαίους συμμάχους μέσω της Διαδικασίας Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επιλέγονται σκόπιμα, ώστε να μειωθεί η υπερβολική εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για βασικές δυνατότητες που επιτρέπουν τη χρήση τους».
Επίσης, στην έκθεση τονίζεται' η ανησυχία ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, ένα ποσό που τη Δευτέρα έφτασε τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια. Γνωστή για τον στρατιωτικοκεντρικό προϋπολογισμό της, η έκθεση τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες για την ασφάλεια, συνοδευόμενες από πρόσθετους φόρους και μεταρρυθμίσεις στις δαπάνες για τα δικαιώματα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πολέμησαν για τελευταία φορά σε παγκόσμια σύγκρουση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έληξε πριν από σχεδόν 80 χρόνια. Το έθνος ήταν για τελευταία φορά προετοιμασμένο για μια τέτοια μάχη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος έληξε πριν από 35 χρόνια. Σήμερα δεν είναι προετοιμασμένη», αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να δράσουν με τον απαιτούμενο επείγοντα χαρακτήρα, σε όλες τις κυβερνήσεις και ανεξαρτήτως του κυβερνώντος κόμματος. Η παρούσα έκθεση προτείνει μια νέα προσέγγιση για την τόνωση της ταχύτητας και της κλίμακας της αλλαγής».
Η διακομματική επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί από το Κογκρέσο και αποτελείται από υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες σε θέματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας, έχει ως αποστολή την αξιολόγηση των αμυντικών στρατηγικών των ΗΠΑ και την παροχή συστάσεων στο Κογκρέσο και το Πεντάγωνο. Η πιο πρόσφατη έκθεση της επιτροπής δημιουργήθηκε εν μέρει από την RAND Corporation, η οποία παρείχε «αναλυτική, διοικητική, εκδοτική και δημοσιευτική υποστήριξη».
Γενικότερα, η αμυντική βάση των ΗΠΑ είναι «ανίκανη» να καλύψει τις ανάγκες των Αμερικανών συμμάχων σε στρατιωτικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, σύμφωνα με την έκθεση. Σε περίπτωση ενός πολέμου πολλαπλών θεμάτων, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με συμμάχους για να ενισχύσουν τις δυνατότητες παραγωγής του στρατιωτικο-βιομηχανικού τους συμπλέγματος, δεδομένου πως από μόνες τους «δεν είναι σε θέση να παράγουν όλα όσα χρειάζονται».
Το Πεντάγωνο θα πρέπει επίσης να προβεί σε μια σαρωτική επανεξέταση των κύριων συστημάτων του για να διασφαλίσει ότι είναι ενημερωμένα και ετοιμοπόλεμα και να απορρίψει τυχόν προγράμματα που οδεύουν προς την απαξίωση, σύμφωνα με την επιτροπή.
* Πληροφορίες interaffairs.ru