Έχοντας εφεύρει τόσες πολλές τεχνολογίες, πώς μπορούν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν ακόμη τα Windows;

Photo: Public domain
Η πιο πρόσφατη αποτυχία της Microsoft έφερε στο φως, για άλλη μια φορά, τη διαφορά μεταξύ της ασφάλειας των υπολογιστών στον φιλελεύθερο κόσμο και της ασφάλειας των πρώην κομμουνιστικών χωρών. Οι χώρες που εξαρτώνταν από τα Windows είχαν προβλήματα- οι χώρες που είχαν το δικό τους λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο GNU/Linux δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Όσοι γνωρίζουν την ιστορία των λειτουργικών συστημάτων δεν θα παραλείψουν να χαμογελάσουν με αυτή την ειρωνεία- άλλωστε, το «Linux» είναι μια αμερικανική εφεύρεση που βοηθά την κυριαρχία των ισχυρών εθνικών κρατών.

Bruna Frascolla - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό δεν είναι τόσο προφανές, διότι, αν αναζητήσετε στο Google το «Linux», θα ανακαλύψετε ότι είναι εφεύρεση του Φινλανδού πολίτη σουηδικής καταγωγής, ονόματι Linus Torvalds, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Φινλανδία και εφηύρε εκεί τον πυρήνα Linux, το 1991. Αλλά αποδεικνύεται πως αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως Linux είναι, στην πραγματικότητα, ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο GNU, το οποίο είναι ένα συλλογικό δημιούργημα με επικεφαλής τον σχεδόν αναρχικό προγραμματιστή Richard Stallman, έναν εθνοτικά Εβραίο από τη Νέα Υόρκη.

Για να δούμε: όταν κάποιος λέει «Ο τάδε χρησιμοποιεί Linux», δεν εννοεί ποτέ ότι ο τάδε χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο με το λειτουργικό σύστημα Android. Ωστόσο, αυτό είναι αλήθεια, επειδή το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί τον πυρήνα του Linux. Κάθε λειτουργικό σύστημα χρειάζεται έναν πυρήνα που συνδέει το λογισμικό με το υλικό. Αυτό που εφηύρε ο Linus Torvalds ήταν ένας πυρήνας, όχι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα. Και στις ΗΠΑ, ο Stallman και οι συνεργάτες του κατάφεραν να φτιάξουν ένα σχεδόν πλήρες λειτουργικό σύστημα, από το οποίο έλειπε μόνο ο πυρήνας.

Όταν ο Stallman ήταν νέος, η IBM, μια ιδιωτική εταιρεία, κατασκεύαζε το υλικό και το λογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας του συστήματος ήταν εμπορικό μυστικό και πνευματική ιδιοκτησία. Αυτό που ήθελε ο Stallman ήταν να κάνει αντίστροφη μηχανική προκειμένου να δημιουργήσει ελεύθερο λογισμικό, δηλαδή λογισμικό που δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι μυστικό ή να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και ελκυστικό για τους φοιτητές, αλλά έχει τις προφανείς επιπτώσεις του στην ασφάλεια: πώς χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή κλειστού κώδικα που ενημερώνεται εξ αποστάσεως από τον ιδιοκτήτη του λογισμικού;

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν πολλά ιδιωτικά λειτουργικά συστήματα. Ο Stallman μισούσε τη γλώσσα της IBM και επέλεξε το σύστημα Unix, το οποίο χρησιμοποιούσε τη γλώσσα C, καθώς τη θεωρούσε πιο βολική. Το Unix δημιουργήθηκε αρχικά για το Bell System, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ίδρυσε ο Graham Bell.

Έτσι, ο Stallman ίδρυσε το project GNU το 1983 με σκοπό τη δημιουργία ελεύθερου λογισμικού. Το GNU σημαίνει «GNU is Not Unix» και έχει ως σύμβολο το gnu. Το 1991, ο Linus Torvalds υπέβαλε τον πυρήνα του στην άδεια GNU, η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να τον μελετήσει, να τον τροποποιήσει και να τον χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί, και το λειτουργικό σύστημα GNU ήταν έτοιμο να εγκατασταθεί σε υπολογιστές ως εναλλακτική λύση στα εταιρικά λειτουργικά συστήματα. Αλλά αφού ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει, η Google το χρησιμοποιεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Android και το ChromeBook έχουν Linux στα λειτουργικά τους συστήματα. Το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, που χρησιμοποιείται τόσο ευρέως, αναπτύσσεται ελεύθερα: Ο καθένας μπορεί να μελετήσει τον κώδικα και να τον βελτιώσει, και στη συνέχεια η Google παίρνει τον ελεύθερα αναπτυγμένο κώδικα και στη συνέχεια τον κλείνει - εξ ου και ο Chrome, ο οποίος είναι ιδιόκτητο λογισμικό. Όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει το Chromium και να το δοκιμάσει.

Λοιπόν: επειδή είναι ελεύθερο λογισμικό, το GNU επιτρέπει στους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν λειτουργικά συστήματα βασισμένα σε αυτό. Δεν χρειάζεται κάθε GNU να είναι Linux- άλλωστε, από το 1991 έχουν δημιουργηθεί και άλλοι ελεύθεροι πυρήνες. Αξίζει να επισημάνουμε το BSD, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, το οποίο είναι σαν ένα παράλληλο GNU: χρησιμοποιούσε επίσης τη γλώσσα C και βασιζόταν στο Unix. Αμέσως μετά τη δημιουργία του πυρήνα Linux από τον Torvalds, οι άνθρωποι του Berkeley τους έκαναν open sourced. Ως εκ τούτου, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε τον πυρήνα του FreeBSD σε ορισμένα λειτουργικά συστήματα GNU που έχουν φτιαχτεί για Linux, όπως το Debian: εκεί έχετε ένα ελεύθερο σύστημα. Ωστόσο, καθώς το GNU μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, η Apple δημιούργησε ακόμη και ένα GNU που χρησιμοποιεί τον πυρήνα του Darwin, ο οποίος είναι δικός της.

Και ανάμεσα στις πολλές δημιουργίες λειτουργικών συστημάτων, υπάρχει μια σειρά από κρατικά, από τα οποία ξεχωρίζω το Red Star OS, από τη Βόρεια Κορέα, το Astra Linux, από τη Ρωσία, το Kylin, από την Κίνα και το Maya OS από την Ινδία. Από τις χώρες BRICS, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική είναι οι χώρες που έχουν τη δημόσια διοίκηση και τις μεγάλες εταιρείες τους στο έλεος της Microsoft.

Αλλά αυτό δεν είναι ένα κακό που συνδέεται με τη φτώχεια. Αντιθέτως: οι ΗΠΑ, οι οποίες ανέπτυξαν όλες τις πιθανές τεχνολογίες που οδήγησαν στο GNU/Linux, βρίσκονται επίσης στα χέρια της Microsoft. Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail