«Η μετανάστευση δεν αποδίδει, ούτε καν οικονομικά» - Το Βερολίνο χρειάζεται 10 δισ ευρώ περισσότερα σε πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2025

pixabay / flotty
Freepen.gr - Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει «υπολογίσει λάθος» δισεκατομμύρια ευρώ για τις πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας, γνωστές ως χρήματα των πολιτών, με την αρχική της εκτίμηση των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ να υπολείπεται κατά πολύ των 46 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να απαιτούνται, σημειώνει το rmx.news.

Σε έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας Bild, το γερμανικό υπουργείο Εργασίας υποθέτει ότι κατά μέσο όρο 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από κοινωνική πρόνοια γονείς στα έγγραφα για τον «προϋπολογισμό του 2025», που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2024. Ωστόσο, στο έγγραφο αυτό αναφέρεται πως οι δαπάνες για τα τυπικά τέλη και τα έξοδα διαμονής αναμένεται να ανέλθουν σε 45,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που απέχει πολύ από τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2025 για το επίδομα του πολίτη.

Η τεράστια απόκλιση έχει προκαλέσει οργή, αλλά το υπουργείο Εργασίας του Χουμπέρτους Χάιλ (SPD) δήλωσε στη Bild ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται «δεν είναι κατανοητά και βασίζονται μεθοδολογικά σε διάφορες λανθασμένες υποθέσεις... Για παράδειγμα, ένα σημαντικό μέρος των δαπανών διαμονής πρόκειται να καλυφθεί από τους δήμους και συνεπώς δεν αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στο ποσό που αναφέρεται».

Ωστόσο, η διάψευση του Heil δεν διευκρίνισε πόσο απέχουν τα στοιχεία της Bild και κυρίως η Bild επικαλείται εσωτερικά έγγραφα του ίδιου του υπουργείου.

Τα τεράστια ποσά που καταβάλλονται λόγω των χρημάτων των πολιτών έχουν γίνει ένα πολιτικά εκρηκτικό θέμα, πρώτον λόγω του τεράστιου κόστους που επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογούμενους, δεύτερον λόγω του γεγονότος ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει έλλειψη εργαζομένων και τρίτον λόγω του τεράστιου αριθμού αλλοδαπών που επωφελούνται από αυτό το σύστημα πρόνοιας, καθώς οι μισοί από τους δικαιούχους είναι αλλοδαποί και πολλοί από τους υπόλοιπους που είναι Γερμανοί πολίτες έχουν επίσης μεταναστευτικό υπόβαθρο.

«Η μετανάστευση δεν αποδίδει, ούτε καν οικονομικά. Και αν διαφοροποιούσε κανείς τους Γερμανούς με βάση το μεταναστευτικό τους υπόβαθρο, η εικόνα θα ήταν ακόμη πιο καταστροφική», έγραψε ο ευρωβουλευτής Maximilian Krah, ο οποίος είναι μέλος του AfD αλλά παραμένει ανένταχτος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Χ. Μοιράστηκε ένα γράφημα που δείχνει πόσοι λίγοι Γερμανοί λαμβάνουν στην πραγματικότητα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που αμφισβητεί τους αριθμούς του Χάιλ. Πρόσφατα, η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία αμφισβήτησε επίσης τον προϋπολογισμό του Heil, δηλώνοντας ότι τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας θα μπορούσαν να συμβούν όπως είχαν προϋπολογιστεί μόνο εάν «600.000 άτομα που δικαιούνται επιδόματα θα σταματούσαν να τα λαμβάνουν εντελώς» το 2025. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες διαμαρτυρήθηκαν τότε ότι αυτό δεν ήταν «πολύ ρεαλιστικό».

Άλλα κόμματα επιτίθενται επίσης κατά του Χάιλ. Ο αντιπρόεδρος της ομάδας του CDU Γενς Σπαν δήλωσε πως το θέμα «αγγίζει τα όρια της σκόπιμης εξαπάτησης».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος για τον προϋπολογισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, Christian Haase, δήλωσε: «Ο Heil προϋπολογίζει σκόπιμα ψευδή στοιχεία στον προϋπολογισμό, προκειμένου να αποκρύψει τα προβλήματα με το επίδομα των πολιτών».

«Πρόκειται για σκάνδαλο», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του CDU Carsten Linnemann δήλωσε ότι η κυβερνώσα αριστεροφιλελεύθερη κυβέρνηση «συνεχίζει να λέει ψέματα στον εαυτό της, ο προϋπολογισμός θα ανατιναχτεί στα μούτρα της».

Ακόμα και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που ανήκουν στην κυβερνητική κυβέρνηση, κατήγγειλαν τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ο πολιτικός του FDP Torsten Herbst δήλωσε ότι περίμενε «ο υπουργός Εργασίας να παρουσιάσει ρεαλιστικά στοιχεία στο σχέδιο προϋπολογισμού του».

Ωστόσο, μερικές από τις πιο σκληρές δηλώσεις προήλθαν από το AfD, το οποίο έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) παρουσιάζει ξαφνικά ένα νέο δημοσιονομικό κενό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στο επίδομα του πολίτη. Σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργού, η υπηρεσία του αναμένει δαπάνες για το επίδομα του πολίτη ύψους σχεδόν 46 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2025, αν και επίσημα αναφέρθηκαν μόνο 36 δισεκατομμύρια ευρώ».

Το κόμμα προτείνει τώρα μαζικούς επαναπατρισμούς συνολικού αριθμού 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων για να καλύψει την τρύπα στον προϋπολογισμό, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα επαναφέρουν τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας στο ύψος του αρχικού ποσού που είχε προϋπολογιστεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail