Συσκευές με μπαταρίες ιόντων λιθίου εκρήγνυνται στο Λίβανο, πάνω από 100 τραυματίες και πάλι

Photo: commons.wikimedia.org by Pulux11, CC BY-SA 4.0

Freepen.gr - Στις 17 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν στον Λίβανο βομβητές που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ. Στις 18 Σεπτεμβρίου, πολλοί στη χώρα έγιναν μάρτυρες εκρήξεων γουόκι-τόκι, φορητών υπολογιστών και σκούτερ.

Οι ασύρματες συσκευές επικοινωνίας άρχισαν να εκρήγνυνται και πάλι στον Λίβανο. Πολλά ασθενοφόρα φαίνονται στους δρόμους της Βηρυτού, αναφέρουν το Almayadeen και το Al Jazeera.

Όπως σημειώνει το λιβανέζικο ειδησεογραφικό κανάλι Telegram, αυτή τη φορά είναι οι ασύρματοι σταθμοί ICOM που ανήκουν σε μέλη της Χεζμπολάχ που άρχισαν να εκρήγνυνται.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, πάνω από 100 τραυματίστηκαν από εκρήξεις ασύρματων συσκευών στο Λίβανο, ανακοίνωσε το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Η νέα σειρά εκρήξεων επηρέασε τηλέφωνα και άλλες συσκευές με μπαταρίες ιόντων λιθίου, δήλωσε ο Αλ Χαντάθ.

Η Jerusalem Post ανέφερε ότι οι πρώτες αναφορές για νέο κύμα εκρήξεων εμφανίστηκαν τη στιγμή που θάβονταν τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ. Η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο, αλλά διακόπηκε ξαφνικά.

Σκούτερ και αυτοκίνητα με ηλεκτρονικό εξοπλισμό άρχισαν να εκρήγνυνται και στο Λίβανο. Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσίευσε ένα βίντεο με ένα φλεγόμενο σκούτερ και ανέφερε εκρήξεις φορητών υπολογιστών, ραδιοφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών σε διάφορα μέρη του Λιβάνου. Σύμφωνα με το Al-Hadath, ασύρματες συσκευές εξερράγησαν σε αυτοκίνητα και σκούτερ.

Το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου άρχισαν να εκρήγνυνται βομβητές που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο. Πάνω από 3.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 12 σκοτώθηκαν. Περίπου 500 μέλη της Χεζμπολάχ έχασαν την όρασή τους λόγω των εκρήξεων. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «βαριά αντίποινα» για την επίθεση με τους βομβητές.

Πηγές του Sky News Arabia ανέφεραν πως οι Ισραηλινοί είχαν αποκτήσει πρόσβαση στους βομβητές και είχαν τοποθετήσει εκρηκτική ύλη PETN (pentaerythritol tetranitrate) στο εσωτερικό τους. Η εκρηκτική ύλη πυροδοτήθηκε όταν οι μπαταρίες θερμάνθηκαν. Οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές, ότι οι συσκευές είχαν επίσης ενσωματωμένους διακόπτες για την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση των εκρηκτικών μετά τη λήψη ενός μηνύματος παρόμοιου με αυτά που συνήθως στέλνει η ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι οι συσκευές αγοράστηκαν πριν από περίπου πέντε μήνες. Η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, το όνομα της οποίας αναγραφόταν στους βομβητές, δήλωσε ότι οι συσκευές κατασκευάστηκαν από μια ευρωπαϊκή εταιρεία που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα της εταιρείας.

Η Ρωσία θεωρεί την επίθεση με τους βομβητές στον Λίβανο ως πράξη τρομοκρατίας και υβριδικού πολέμου, η οποία έπληξε χιλιάδες ανθρώπους. Η Ρωσία καταδικάζει έντονα την πρωτοφανή επίθεση στον Λίβανο», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

* Πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail