Η Γεωργία θα ζητήσει συγγνώμη για την έναρξη του πολέμου του 2008 - ΜΜΕ

Photo: Georgia Dream official Facebook page.
Freepen.gr - Ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Μπιτζίνα Ιβανισβίλι κατηγόρησε το κόμμα Εθνικό Κίνημα, που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ότι υποκίνησε τον πόλεμο του 2008 στη Νότια Οσετία.

Δήλωσε πως η χώρα θα βρει τη δύναμη να ζητήσει συγγνώμη από τους Οσετούς για την «αιματηρή σύγκρουση» και να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την ενότητα μεταξύ των δύο αδελφών εθνών.

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Γκόρι το Σάββατο, ο Ιβανισβίλι, ο οποίος ηγείται του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», αναφέρθηκε στην τραγωδία του 2008, λέγοντας ότι μια 12ετής έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως «προκλήθηκε από το εγκληματικό καθεστώς του Σαακασβίλι» με «εξωτερική» βοήθεια και είχε στόχο να διασπάσει την εθνική ενότητα και να διχάσει τα δύο αδελφικά έθνη.

Υποστήριξε ότι πολυάριθμα στοιχεία που συνέταξε η γεωργιανή κυβέρνηση ενέπλεξαν το κόμμα του Εθνικού Κινήματος στην έναρξη του πολέμου και στη διάπραξη «του χειρότερου εγκλήματος».

«Γνωρίζαμε πολύ καλά πως όλα αυτά ήταν μια καλά σχεδιασμένη προβοκάτσια από το εξωτερικό εναντίον του γεωργιανού και του οσετικού λαού, σκοπός της οποίας ήταν να διασπάσει την ενότητά μας, να καταστρέψει τις σχέσεις μας και να μας κάνει να υπάρχουμε σε συνθήκες ατελείωτης, τεχνητής αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Ιβανισβίλι.Τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης των λαθών του παρελθόντος και της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και «της αιώνιας αδελφοσύνης και φιλίας μεταξύ Γεωργιανών και Οσετών».

Καταδίκασε επίσης τον «υποκινητή του πολέμου» και δεσμεύτηκε να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για την καταστροφή των σχέσεων μεταξύ Γεωργίας και Οσετίας.

«Θα βρούμε οπωσδήποτε τη δύναμη να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φλόγες που τύλιξαν τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Οσετία το 2008 με εντολή του προδοτικού Εθνικού Κινήματος», συνέχισε, υποσχόμενος ότι οι αξιωματούχοι του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια γεωργιανή “διαδικασία της Νυρεμβέργης”, αναφερόμενος στις δίκες των Γερμανών εγκληματιών πολέμου των Ναζί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail