Αζερμπαϊτζάν: Νέα ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες το Μπακού να ανταποκριθεί στον στόχο της ΕΕ για τις εξαγωγές φυσικού αερίου το 2027

φωτογραφία ΒΡ
Freepen.gr - Το Αζερμπαϊτζάν και μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της BP κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα. Το νέο απόθεμα, που βρέθηκε νωρίτερα φέτος, βρίσκεται κάτω από το τεράστιο πετρελαϊκό κοίτασμα Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) και θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον όγκο του φυσικού αερίου που διαθέτει το Μπακού για εξαγωγή στην Ευρώπη, σημειώνει ο David O’Byrne για το eurasianet.org.

Σύμφωνα με την BP, το απόθεμα εκτιμάται ότι περιέχει 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου «στη θέση τους», ή περίπου 113 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Το «φυσικό αέριο στη θέση του» αναφέρεται στο συνολικό όγκο που συγκρατείται στο κοίτασμα, ο οποίος δεν θα είναι εξ ολοκλήρου εκμεταλλεύσιμος.

Η συμφωνία μεταξύ της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, Socar, και της κοινοπραξίας επισημοποιήθηκε μέσω προσθήκης σε υφιστάμενη συμφωνία επιμερισμού της παραγωγής (PSA) που κατέχει η κοινοπραξία για το κοίτασμα ACG. Η εν λόγω PSA ανανεώθηκε το 2017 και ισχύει έως το 2049. 

Η BP ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η κοινοπραξία διενήργησε μια γεώτρηση αξιολόγησης στις αρχές του 2023 και τον Ιούλιο επιβεβαίωσε την παρουσία «κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος». Τα μέλη της κοινοπραξίας ACG συνεργάζονται τώρα με τη Socar για να διαμορφώσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης για το νέο απόθεμα φυσικού αερίου- η παραγωγή από την υπάρχουσα εκτίμηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι σύμφωνα με τους όρους του προσαρτήματος, η Socar θα αγοράσει όλο το παραγόμενο αέριο. Λεπτομέρειες σχετικά με τον όγκο της ετήσιας παραγωγής από το νέο απόθεμα δεν έχουν ανακοινωθεί.

«Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά πως το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Το έργο αυτό θα ενισχύσει τον ρόλο του Αζερμπαϊτζάν ως βασικού προμηθευτή ενέργειας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια των εταίρων μας», ανέφερε στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της Socar, Rovshan Najaf.

Η νέα συμφωνία είναι καλά νέα για το Μπακού, το οποίο έχει αντισταθμίσει τον τελευταίο καιρό την υπόσχεσή του να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027. Μιλώντας τον Ιούλιο, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε ότι το Μπακού στοχεύει να εξάγει 16 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως στην Ευρώπη έως το 2027. Πέρυσι, οι εξαγωγές του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω των τριών αγωγών που απαρτίζουν τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου ανήλθαν σε 11,8 δισ. κ.μ., από 10 δισ. κ.μ. πριν από δύο χρόνια.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα του Μπακού να εκπληρώσει τον στόχο των 20 δισ. κυβικών μέτρων μέχρι το 2027 για τις εξαγωγές του δημιούργησε ένα σενάριο τύπου «κότα ή αυγό», στο οποίο οι αγοραστές διστάζουν να δεσμευτούν να αγοράσουν περισσότερο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, καθιστώντας με τη σειρά τους δύσκολο για τους διαχειριστές των τριών αγωγών που απαρτίζουν τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου να προσελκύσουν επενδύσεις που απαιτούνται για την επέκταση της χωρητικότητας των αγωγών ώστε να μπορούν να διακινούν 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ξεχωριστά, η BP και η Socar υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού αναζήτηση υδρογονανθράκων σε δύο τεμάχια στην Κασπία Θάλασσα, τα οποία ονομάστηκαν Karabagh και ADUA.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail