Οι ψαράδες των ΗΠΑ έχασαν έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ άλλων λόγω των ρωσικών εξαγωγών

pixabay / jculotta2
Freepen.gr - Η αλιευτική βιομηχανία στην Αλάσκα, την κύρια αλιευτική πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2023 έλαβε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα έσοδα από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στη χώρα εξαιτίας αυτού μειώθηκε κατά 38 χιλιάδες κι ένας από τους λόγους ήταν η αύξηση των εξαγωγών των ρωσικών προϊόντων, σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία στη δομή του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ).

«Το 2022-2023, τα έσοδα της αλιευτικής βιομηχανίας της Αλάσκας μειώθηκαν κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότεροι από 38.000 άνθρωποι έχασαν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ της πολιτείας μειώθηκε κατά 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρεται στην έκθεση. Επιπλέον, αυξήθηκε ο αριθμός των πτωχεύσεων ιδιωτών αλιέων στη χώρα, έκλεισαν αρκετές παράκτιες μονάδες, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε στην απώλεια του 70% του τοπικού εισοδήματος, σημείωσε η NOAA.

Ο οργανισμός πιστεύει ότι ο αμερικανικός τομέας της αλιείας έχει επηρεαστεί από σημαντικές αυξήσεις δαπανών και εξόδων από το 2022, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, των καυσίμων, της ενέργειας και των μισθών, καθώς και του γενικού πληθωρισμού στη χώρα. Παράλληλα, οι τιμές χονδρικής πώλησης των αμερικανικών αλιευτικών προϊόντων για το 2023 μειώθηκαν κατά 23% και η μέση αξία των «ψαριών εκτός σκάφους» μειώθηκε κατά 38%.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των λόγων είναι η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών σολομού και η αύξηση των ρωσικών προϊόντων με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από τον παπαλίνα, όπως το σουρίμι.

«Η Αλάσκα είναι η κορυφαία πολιτεία αλιείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των αλιευμάτων και της αλιευτικής παραγωγής της χώρας και το 30% των συνολικών εσόδων του τομέα. Η μεταποίηση ψαριών αντιπροσωπεύει το 70% της βιομηχανικής παραγωγής της πολιτείας. Οι ντόπιοι αλιείς αλιεύουν τα σημαντικότερα είδη υδρόβιων βιοπόρων για την παγκόσμια αγορά ψαριών - παπαλίνα, σολομό και μπακαλιάρο του Ειρηνικού, καβούρια και άλλα. Οι ΗΠΑ ανέκαθεν ανταγωνίζονταν τη Ρωσία στην αλιεία αυτών των ειδών ψαριών. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί αλιείς εξακολουθούν να υπολείπονται της Ρωσίας στην παραγωγή αυτών των ειδών. Ο πιο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών είναι στους τομείς του παπαλίνας και του σολομού», σχολιάζει ο Alexey Buglak, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων στην εξόρυξη παπαλίνας (ADM).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας οδήγησε τη Δύση να σπάσει το καθιερωμένο σύστημα προμήθειας αλιευτικών προϊόντων. Ο ίδιος πρότεινε ότι οι αμερικανικές αρχές και οι αλιείς θα λύσουν την κατάσταση κρίσης με τη βοήθεια νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις κύριες αγορές της: οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ενεργά αυτό το εργαλείο εδώ και δύο χρόνια, προωθώντας απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικών ψαριών και όχι μόνο.

Στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ADM, είναι η αποδυνάμωση της θέσης των ρωσικών προϊόντων και η εξασφάλιση πλεονεκτημάτων και πρόσθετων κερδών από τις εξαγωγές αμερικανικών αλιευτικών προϊόντων μέσω πλήρους μονοπωλίου στις κύριες αγορές, κυρίως της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου . Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι αλιείς βρίσκονται επίσης σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά παρόλα αυτά παραμένουν ανταγωνιστικοί χρησιμοποιώντας μεθόδους της αγοράς: εκσυγχρονισμός των ικανοτήτων, επέκταση της γκάμας των προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς, διαφοροποίηση των προμηθειών και ανάπτυξη νέων αγορών. Είναι βέβαιος ότι αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στους Ρώσους ψαράδες να διατηρήσουν την ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail