Πέντε λόγοι για τους οποίους 34 έθνη υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν μέλη των BRICS

Image Source : thewhistler
Freepen.gr - Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη (12 Σεπτεμβρίου) ότι περισσότερα από 30 έθνη είναι έτοιμα να ενταχθούν στο μπλοκ των BRICS. Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα τιμωρήσει τις χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στους BRICS και να δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα για να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία του δολαρίου, γράφει το tfiglobalnews.com.

Την εβδομάδα 8-13/9, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει: «Εάν εγκαταλείψετε το δολάριο, τότε ξεχάστε τις συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, διότι θα σας επιβάλουμε δασμούς 100 τοις εκατό».

Την Πέμπτη ο Πούτιν δήλωσε, ότι συνολικά 34 έθνη έχουν πλέον υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στο μπλοκ των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ο Πούτιν δήλωσε: «Έχει ξεκινήσει μια ενεργή συζήτηση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων των BRICS σχετικά με τη δημιουργία για μια νέα κατηγορία κρατών-εταίρων».

Οι BRICS έχουν ήδη υποστεί μια σημαντική διεύρυνση φέτος: Το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν στα προηγούμενα μέλη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική για να σχηματίσουν το BRICS plus.
 
Με απλά λόγια, ο αναπτυσσόμενος κόσμος απομακρύνεται γρήγορα από τους δυτικούς υποκριτές, προς έναν πραγματικά πολυπολικό κόσμο.

Ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει όπλο το δολάριο στο διεθνές εμπόριο έχει αποδυναμώσει τη φήμη του ως αξιόπιστου εργαλείου για το διασυνοριακό εμπόριο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ακόμη και η Τουρκία, έθνος του ΝΑΤΟ, υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα αίτηση ένταξης στο μπλοκ.

Οι BRICS θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα που θα προσφέρει στα έθνη-μέλη ένα ανεξάρτητο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο δεν θα μπορούν να ελέγχουν οι ΗΠΑ.

Ακολουθούν πέντε σημαντικοί λόγοι για τους οποίους νέα έθνη είναι τόσο πρόθυμα να ενταχθούν στους BRICS.

1. Διαφοροποίηση του εμπορίου και της χρηματοδότησης

Στο σημερινό σύστημα, πολλές χώρες χρησιμοποιούν κυρίως το δολάριο ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο και τη χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και στους κανόνες του.
 
Πλεονέκτημα των BRICS: Από την άλλη πλευρά, οι BRICS εργάζονται για την παροχή πιθανών αντικαταστάσεων. Αυτό περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση σε άλλα νομίσματα και την ανάπτυξη νέων συστημάτων πληρωμών. Για μια χώρα-μέλος, αυτό σημαίνει λιγότερη εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ. Μπορεί να καταστήσει τα εμπορικά και χρηματοπιστωτικά τους συστήματα πιο διαφοροποιημένα και λιγότερο εκτεθειμένα στις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ.2. Πιθανά νέα συστήματα πληρωμών
2. Πιθανά νέα συστήματα πληρωμών

Τρέχον σύστημα: Σήμερα, πολλές παγκόσμιες συναλλαγές διεκπεραιώνονται μέσω συστημάτων που ελέγχονται από ιδρύματα με έδρα τις ΗΠΑ.

Πλεονέκτημα των BRICS: Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες μέλη θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των οικονομικών τους συναλλαγών και να αποφύγουν πιθανούς κινδύνους από οικονομικές αποφάσεις ή κυρώσεις των ΗΠΑ.

3. Νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό

Τρέχον σύστημα: Οι περισσότερες διεθνείς συναλλαγές βασίζονται σε χάρτινο χρήμα, το οποίο δεν υποστηρίζεται από υλικά περιουσιακά στοιχεία.

Πλεονέκτημα των BRICS: Υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με ένα νόμισμα των BRICS που θα υποστηρίζεται από χρυσό. Δεδομένου πως οι χώρες BRICS κατέχουν σημαντική ποσότητα χρυσού, ένα νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό θα μπορούσε να παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

Λίγο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα επίσημα αποθέματα χρυσού που κατείχαν τα κράτη BRICS αυξήθηκαν από λίγο πάνω από 1.500 τόνους σε πάνω από 6.600 τόνους σήμερα.

Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τα νομίσματα των εθνών BRICS πιο πολύτιμα και αξιόπιστα στο διεθνές εμπόριο.

4. Μειωμένος αντίκτυπος των οικονομικών κυρώσεων

Το ισχύον σύστημα: Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις που περιορίζουν την ικανότητα μιας χώρας να εμπορεύεται και να έχει πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Πλεονέκτημα των BRICS: Με την ένταξή της στους BRICS και τη χρήση άλλων συστημάτων και νομισμάτων, μια χώρα θα μπορούσε να προστατευτεί καλύτερα από τον αντίκτυπο τέτοιων κυρώσεων. Δημιουργεί επιλογές για οικονομικές συναλλαγές που δεν ελέγχονται από τις ΗΠΑ.

5. Επιρροή στην παγκόσμια οικονομία

Το ισχύον σύστημα: Η κυριαρχία του δολαρίου επιτρέπει στις ΗΠΑ να δανείζονται και να ξοδεύουν εκτενώς, επειδή υπάρχει υψηλή παγκόσμια ζήτηση για δολάρια.

Πλεονέκτημα των BRICS: Καθώς περισσότερες χώρες εντάσσονται στους BRICS και χρησιμοποιούν διαφορετικά νομίσματα, θα μπορούσε να μειωθεί η παγκόσμια ζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ. Αυτή η μετατόπιση θα μπορούσε να αποδυναμώσει το δολάριο και να μειώσει την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ. Για τα μέλη των BRICS, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη επιρροή στις παγκόσμιες οικονομικές πολιτικές και ενδεχομένως καλύτερες οικονομικές συνθήκες για τα ίδια.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σήμερα εκατοντάδες κυρώσεις στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, οι οποίες είναι όλες μέλη των BRICS. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν επίσης να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας, προκαλώντας ανησυχίες στο Νέο Δελχί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τώρα, όλα αυτά τα μεγάλα κεφάλια έχουν ενώσει τα χέρια τους για να εκθρονίσουν το δολάριο ΗΠΑ και να διεκδικήσουν το δίκαιο μερίδιό τους στην παγκόσμια διακυβέρνηση, μια εκστρατεία που έχει πλέον κερδίσει την υποστήριξη 34 ακόμη χωρών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail