Η Ελβετία καλείται να επανεξετάσει την 500ετή ουδετερότητά της

pixabay / farago_jozsef
Freepen.gr - Είναι καιρός για την Ελβετία, η οποία είναι ουδέτερη από το 1515, να επαναπροσδιορίσει το καθεστώς της μη συμμαχίας της, δήλωσε μια ομάδα Ελβετών εμπειρογνωμόνων, σε έκθεση που παρήγγειλε το υπουργείο Άμυνας της Βέρνης. Οι επικριτές, σε απάντηση, κατηγόρησαν την ομάδα που βρίσκεται πίσω από το έγγραφο για μεροληψία και επιμένουν ότι η ουδετερότητα είναι για πάντα κατοχυρωμένη στο σύνταγμα της χώρας.

Η επιτροπή μελέτης, η οποία συστάθηκε πριν από έναν χρόνο, παρουσίασε την Πέμπτη ένα έγγραφο με 100 συστάσεις για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας των Άλπεων.

«Η πολιτική ουδετερότητας πρέπει να αναθεωρηθεί, να επικεντρωθεί περισσότερο στη λειτουργία της ασφάλειας και να εφαρμοστεί με μεγαλύτερη ευελιξία», προτείνουν στην έκθεση τα μέλη της επιτροπής, η οποία φέρεται να περιλαμβάνει πολιτικούς, οικονομολόγους και επιστήμονες που εκπροσωπούν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και περιοχές.

Μια άλλη βασική σύσταση σε αυτήν είναι ότι «η συνεργασία της Ελβετίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνεται με στόχο να επιτευχθεί μια κοινή αμυντική ικανότητα και να καταστεί μια πραγματική αμυντική συνεργασία».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail