Η Γερμανία παραπαίει στον απόηχο της εκλογικής νίκης του AfD

Photo: Public domain

Οι Γερμανοί κάτοικοι της Σαξονίας και της Θουριγγίας ξύπνησαν τη Δευτέρα [3/9] σε ένα ριζοσπαστικό νέο πολιτικό τοπίο, καθώς η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ή Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), έλαβε υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων από ό,τι τα τρία κόμματα που απαρτίζουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού -οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι και οι νεοφιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP)- μαζί.

Robert Bridge - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόκειται για το πρώτο αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε γερμανικό κρατίδιο από την εποχή της ναζιστικής κυριαρχίας.

Τα αποτελέσματα αποτελούν σημαντικό πλήγμα για την αγωνιζόμενη κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και καταδεικνύουν την αυξανόμενη διάσπαση του πολιτικού τοπίου και την αύξηση της δημοτικότητας των αντικαθεστωτικών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο Scholz χαρακτήρισε τις απώλειες για την κυβέρνησή του «πικρές» και κάλεσε τα κυρίαρχα κόμματα να σχηματίσουν κυβερνήσεις χωρίς «ακροδεξιούς εξτρεμιστές».

Το AfD, το οποίο, ως «εξτρεμιστική» ομάδα, εμπίπτει στην επίσημη επιτήρηση της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, ιδρύθηκε το 2013 ως παρακλάδι του CDU. Αυτοδιαφημίζεται ως ένα δεξιό κίνημα που ασκεί κριτική στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υποστηρίζει την ένταξη της Γερμανίας. Από την ίδρυσή του, το κόμμα έχει μετακινηθεί περισσότερο προς την πολιτική δεξιά και έχει στρέψει την προσοχή του στη μετανάστευση και το Ισλάμ.

Το κόμμα είναι πιο ισχυρό στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, η οποία είναι λιγότερο πλούσια από τη δυτική Γερμανία.

Ο Björn Höcke, 52 ετών, ο ηγέτης της Θουριγγίας, έχει καταδικαστεί για συνειδητή χρήση ναζιστικού συνθήματος σε πολιτικές εκδηλώσεις, καταδίκη κατά της οποίας έχει ασκήσει έφεση. Δικαστήριο στην ανατολική πόλη Χάλε επέβαλε πρόστιμο στον καθηγητή ιστορίας που έγινε πολιτικός επειδή χρησιμοποίησε την απαγορευμένη φράση «Όλα για τη Γερμανία» ή «Alles für Deutschland» στα γερμανικά. Το σύνθημα ήταν χαραγμένο σε όπλα που χρησιμοποιούσαν παραστρατιωτικοί αξιωματικοί των Ναζί. Η Γερμανία έχει αυστηρούς νόμους κατά της χρήσης φράσεων και συμβόλων που συνδέονται με το ναζιστικό κόμμα.

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, το AfD συγκέντρωσε το 16% των ψήφων. Με άλλα λόγια, όχι ακριβώς μια πανεθνική εθνικιστική κατάληψη. Επιπλέον, με μόλις 2 εκατομμύρια κατοίκους σε έναν εθνικό πληθυσμό άνω των 80 εκατομμυρίων, η Θουριγγία κατατάσσεται στα μικρότερα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός της Σαξονίας ανέρχεται σε μόλις 4 εκατομμύρια.

Παρ' όλα αυτά, είναι μάλλον εκπληκτικό και ανησυχητικό το γεγονός ότι περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους σε αυτά τα δύο κρατίδια ψήφισε ένα κόμμα το οποίο οι ίδιες οι υπηρεσίες πληροφοριών των κρατιδίων έχουν χαρακτηρίσει «εξτρεμιστικό».

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην υποστήριξη του AfD στην ανατολική Γερμανία περιλαμβάνουν τη βαθιά δυσαρέσκεια με την εθνική κυβέρνηση, το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα και την αντίθεση σε οποιαδήποτε περαιτέρω γερμανική στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Και παρά την ταχεία αντίδραση της κυβέρνησης στη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι στο Σόλινγκεν, στη δυτική Γερμανία, λίγο πριν από τις εκλογές δεν κατάφερε να οδηγήσει σε αλλαγή γνώμης. Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς ψηφοφόρους έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ένα συναίσθημα που διαρκεί πολύ καιρό.

Το AfD θεωρεί δικαίως ότι έχει δημιουργήσει μια βαθιά βάση υποστήριξης. Οι εκλογές στα κρατίδια έφεραν «ιστορική» επιτυχία για το κόμμα τους, δήλωσε την Κυριακή η συμπρόεδρος του AfD Άλις Βάιντελ, ζητώντας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παραιτηθεί.

«Είναι επίσης μια τιμωρία για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι ένα ρέκβιεμ για αυτόν τον συνασπισμό», είπε. «Η κυβέρνηση στο Βερολίνο θα πρέπει να αναρωτηθεί αν μπορεί καν να συνεχίσει να κυβερνά. Αυτό το ζήτημα των νέων εκλογών θα πρέπει να τεθεί τουλάχιστον μετά τις [επικείμενες] εκλογές στο Βρανδεμβούργο, διότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι».

Τώρα η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τις θέσεις της, κινούμενη πιο δεξιά για να αντιμετωπίσει τα αξιοσέβαστα κέρδη του AfD. Κοιτάζοντας προς τα κάτω τη συζήτηση για τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αυστηρότερες πολιτικές μετανάστευσης και ασφάλειας και προχώρησε σε μια απροσδόκητη κίνηση για την απέλαση 28 αιτούντων άσυλο που είχαν διαπράξει ποινικά αδικήματα στο Αφγανιστάν.

Τώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου. Ο συνασπισμός του SPD, των Πρασίνων και του FDP αναμένει με νευρικότητα αυτή την ψηφοφορία, καθώς ο γερμανικός πληθυσμός απαιτεί όλο και περισσότερο νέο αίμα στους κόλπους της εξουσίας. Εάν οι πρόωρες πανεθνικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα έπαιρναν πλέον την πλειοψηφία.

Νικητές θα ήταν οι ανταγωνιστές τους, το AfD και η Συντηρητική Ένωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και οι αντίστοιχοι της Βαυαρίας, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). Η Ένωση, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μπλοκ της αντιπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ, ζητά εδώ και καιρό την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, το SPD θα κάνει ιδιαίτερα σκληρή εκστρατεία μέχρι την ημέρα των εκλογών, διότι η ψήφος θα είναι κρίσιμη γι' αυτό. Το κόμμα ηγείται της κυβέρνησης στο Βρανδεμβούργο από το 1990. «Περιμένω ότι όλοι θα καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από ποτέ», δήλωσε ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο. Το κόμμα πρέπει να συνεργαστεί για να ξανακερδίσει ψήφους, είπε. «Ο καθένας πρέπει τώρα να παίξει το ρόλο του ώστε τα πράγματα να βελτιωθούν».

Σε περίπτωση που ο επί 11 χρόνια πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε, δεν καταφέρει να επανεκλεγεί, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση σοβαρές κινήσεις εξουσίας στη χώρα. Υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά από τον Σολτς στους Γερμανούς, να γίνει υποψήφιος καγκελάριος στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2025.

Θα αντέξει τόσο πολύ η κυβέρνηση συνασπισμού; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πολλοί Γερμανοί αναλογίζονται με αγωνία σήμερα εν μέσω της ανόδου της ακροδεξιάς ιδεολογίας, η οποία αρχίζει να αντηχεί σε ολόκληρη τη χώρα. Το αν αυτό θα μετατραπεί σε πολιτικό σεισμό μένει να το δούμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail