Μπορούν τα οφέλη της ένταξης στην AUKUS να αντισταθμίσουν το κόστος της αυτονομίας και της χρηματοδότησης;

Illustration: Liu Rui/Global Times
Η AUKUS, η τριμερής εταιρική σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, έχει δεχθεί συνεχείς επικρίσεις από την ίδρυσή της. Τώρα, στην τρίτη επέτειό της, η AUKUS απηύθυνε πρόσκληση σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία για πιθανή συνεργασία στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της. Υπό το πρίσμα της κατάστασης της Αυστραλίας ως προειδοποιητικό παράδειγμα, οι σχετικές χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ορθολογική προσέγγιση όταν εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την AUKUS, μια αποκλειστική ομάδα που επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό και τον περιορισμό.

Global Times / Παρουσίαση Freepen.gr

Την Τρίτη, η AUKUS ανακοίνωσε ότι μετά την αρχική διερεύνηση της συνεργασίας με την Ιαπωνία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, τώρα διαβουλεύεται με τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα για να «εντοπίσει δυνατότητες συνεργασίας σε προηγμένες δυνατότητες στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της AUKUS».

Ωστόσο, η AUKUS συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην Αυστραλία. Αρκετοί επιφανείς πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Πολ Κίτινγκ, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Μπομπ Καρ και Γκάρεθ Έβανς, έχουν αντιταχθεί σθεναρά στη συμμετοχή της Αυστραλίας στην AUKUS, εκφράζοντας ανησυχίες ότι θα υπονομεύσει την κυριαρχία της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία αναμένεται να καταβάλει έως και 368 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για την αγορά πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης Virginia από τις ΗΠΑ, το βασικό έργο του πρώτου πυλώνα της AUKUS, ωστόσο η μελλοντική παράδοση παραμένει αβέβαιη και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο Έβανς αναφέρθηκε την Τρίτη στην AUKUS ως «μία από τις χειρότερες αποφάσεις άμυνας και εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ποτέ η Αυστραλία», σημειώνοντας ότι οι υποστηρικτές της «έχασαν κάθε αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας και εθνικού συμφέροντος της Αυστραλίας».

Με την Αυστραλία κολλημένη σε μια κατάσταση που ο Έβανς αποκαλεί «μη αναστρέψιμη», χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η οποία δεν έχει ακόμη ενταχθεί, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ορθολογική και προσεκτική προσέγγιση όταν εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στον δεύτερο πυλώνα της AUKUS. Το Yonhap News επικαλέστηκε πρόσφατα αναλυτές που επεσήμαναν πως αν η Νότια Κορέα αποφασίσει να ενταχθεί στον δεύτερο πυλώνα της AUKUS, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλές διπλωματικές προκλήσεις. Δεδομένου ότι η AUKUS θεωρείται ως μια στρατιωτική συμμαχία κατά της Κίνας, η Νότια Κορέα δεν μπορεί να αγνοήσει τη σχέση της με την Κίνα όταν λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την AUKUS. Για τη Νέα Ζηλανδία, η Κίνα είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος και η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο Καναδάς δεν έχει ακόμη ενταχθεί στον δεύτερο πυλώνα της AUKUS κυρίως λόγω ανησυχιών για το κόστος. Αυτές οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν: Μπορούν τα οφέλη από την ένταξη στη λεγόμενη τεχνολογική συνεργασία της AUKUS να αντισταθμίσουν το τεράστιο κόστος από πλευράς κυριαρχίας, διπλωματικής ελευθερίας, στρατηγικής αυτονομίας, οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικών δαπανών;

Η επέκταση της AUKUS, ως αποκλειστικής στρατιωτικής συμμαχίας, αντιτίθεται στο θέμα της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης, θέτοντας σοβαρή πρόκληση για τη σταθερότητα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και του κόσμου. Ως ζωτικής σημασίας κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, οποιοδήποτε σοκ στην κατάσταση ασφαλείας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, ενόψει της επέκτασης του AUKUS και της συνεργασίας του δεύτερου πυλώνα, θα πρέπει να αξιολογήσουν ορθολογικά το πιθανό κόστος και να λάβουν σοφές στρατηγικές αποφάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail