Γιατί η Δύση ποθεί την Ουκρανία - Back to the Future

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έγραψα το παρακάτω κείμενο πριν από δύο και πλέον χρόνια - για την ακρίβεια στις 13 Ιουνίου 2022. Ενώ η Ουκρανία έχει διαλυθεί σε σύγκριση με αυτό που ήταν το Φεβρουάριο του 2022, τα παρακάτω γεγονότα βοηθούν να εξηγήσουμε γιατί η Δύση είναι τόσο αποφασισμένη να ελέγξει την Ουκρανία].

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν πίστευα ότι ο Τζορτζ Μπους είχε το δικαίωμα να πάρει το βραβείο της «πιο ηλίθιας γκάφας εξωτερικής πολιτικής στην ιστορία». Η απόφασή του να εισβάλει στο Ιράκ αντί να εξοντώσει την Αλ Κάιντα έβλαψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τροφοδότησε τη διεθνή τρομοκρατία. Αλλά αφήστε τον Τζο Μπάιντεν να ξεπεράσει τον Μπους επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία που προκαλούν οικονομικό ολοκαύτωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Καλή δουλειά, Τζο.

Ο φαινομενικός λόγος για την «τιμωρία» της Ρωσίας με κυρώσεις που στην πραγματικότητα πλήττουν τη Δύση ήταν η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Τώρα όλοι γνωρίζουμε πως η Ουκρανία ήταν/είναι το φτωχότερο έθνος της Ευρώπης. Σωστά;

Η Ουκρανία είναι μια από τις χειρότερα οικονομικά αδύναμες χώρες μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι διαθέτει τεράστια αεροδιαστημική βιομηχανία, φυσικούς πόρους και μερικά από τα πιο εύφορα εδάφη για γεωργία. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής, η Ουκρανία ήταν το καλάθι του ψωμιού της Σοβιετικής Ένωσης. Παρ' όλα αυτά, οι Ουκρανοί βίωσαν τρομερούς λιμούς, όπως το σταλινικό Holodomor.

Σήμερα, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Εκτός του ότι υπέμεινε έναν πόλεμο με τη Ρωσία, το πολιτικό της σύστημα είναι ιδιαίτερα διεφθαρμένο. Σχεδόν ολόκληρη η οικονομία βρίσκεται στα χέρια μεγάλων ολιγαρχών: εκατομμυριούχων που συγκεντρώνουν περιουσίες χάρη στις διασυνδέσεις τους με την πολιτική εξουσία.
Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα κρίσιμα στοιχεία για την Ουκρανία και τις οικονομικές της δυνατότητες. Όταν λάβετε υπόψη σας αυτά τα γεγονότα, πιθανότατα θα αναρωτηθείτε γιατί η Ουκρανία δεν είναι ένα από τα πλουσιότερα έθνη της Ευρώπης.

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ:

🌐 1η στην Ευρώπη σε αποδεδειγμένα ανακτήσιμα αποθέματα μεταλλευμάτων ουρανίου,
2η θέση στην Ευρώπη και 10η θέση στον κόσμο σε αποθέματα μεταλλεύματος τιτανίου,
2η θέση στον κόσμο όσον αφορά τα εξερευνημένα αποθέματα μεταλλευμάτων μαγγανίου (2,3 δισεκατομμύρια τόνοι, ή 12% των παγκόσμιων αποθεμάτων),
Τα 2α μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο (30 δισεκατομμύρια τόνοι),
2η θέση στην Ευρώπη σε αποθέματα μεταλλευμάτων υδραργύρου,
🌐 3η θέση στην Ευρώπη (13η θέση στον κόσμο) όσον αφορά τα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου (22 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα)
🌐 4η θέση στον κόσμο όσον αφορά τη συνολική αξία των φυσικών πόρων,
7η θέση στον κόσμο σε αποθέματα άνθρακα (33,9 δισεκατομμύρια τόνοι)

Η Ουκρανία είναι μια σημαντική γεωργική χώρα:

🌐 1η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την καλλιεργήσιμη έκταση γης,
🌐 3η θέση στον κόσμο με βάση την έκταση του Τσερνόζεμ (25% του παγκόσμιου όγκου),
🌐 1η θέση στον κόσμο στις εξαγωγές ηλίανθου και ηλιέλαιου,
2η θέση στον κόσμο στην παραγωγή κριθαριού και 4η θέση στις εξαγωγές κριθαριού,
🌐 3ος μεγαλύτερος παραγωγός και 4ος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο,
🌐 4ος μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στον κόσμο,
Ο 5ος μεγαλύτερος παραγωγός σίκαλης στον κόσμο,
5η θέση στον κόσμο σε παραγωγή μελιού (75.000 τόνοι),
8η θέση στον κόσμο στις εξαγωγές σιταριού,
9η θέση στον κόσμο στην παραγωγή αυγών κοτόπουλου,
🌐 16η θέση στον κόσμο στις εξαγωγές τυριού.

Η Ουκρανία μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 600 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Ουκρανία ήταν μια σημαντική βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα:
🌐 1η θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή αμμωνίας,
Το 2ο και 4ο μεγαλύτερο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου στον κόσμο,
🌐 3η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο όσον αφορά την εγκατεστημένη δυναμικότητα πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας,
3η θέση στην Ευρώπη και 11η στον κόσμο όσον αφορά το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου (21.700 χλμ.),
🌐 3η θέση στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία) στην παραγωγή εντοπιστών και εξοπλισμού πλοήγησης,
🌐 3ος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιδήρου στον κόσμο,
🌐 4ος μεγαλύτερος εξαγωγέας τουρμπίνων για πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στον κόσμο,
🌐 Ο 4ος μεγαλύτερος κατασκευαστής εκτοξευτών πυραύλων στον κόσμο,
🌐 4η θέση στον κόσμο στις εξαγωγές πηλού,
🌐 4η θέση στον κόσμο στις εξαγωγές τιτανίου,
8η θέση στον κόσμο στις εξαγωγές μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων,
9η θέση στον κόσμο στις εξαγωγές προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας,
🌐 Η 10η μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα στον κόσμο (32,4 εκατομμύρια τόνοι).

Βρήκα αυτή τη λίστα εκπληκτική. Μια χώρα με αυτόν τον φυσικό πλούτο θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου από οικονομικής άποψης. Αλλά η Ουκρανία υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η εξήγηση είναι απλή - οι δυτικοί πολιτικοί και επιχειρηματίες, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Τζον Κέρι, ο Τζο Μπάιντεν, η Νάνσι Πελόζι, ο Τζον Μακέιν και μια λεγεώνα άλλων, έχουν βάλει το αγκίστρι τους στην Ουκρανία και απαλλοτριώνουν τον ουκρανικό πλούτο για τον δικό τους πλουτισμό.

Σκεφτείτε το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι ο 4ος μεγαλύτερος εξαγωγέας τιτανίου. Ποια είναι τα σημαντικότερα προϊόντα που βασίζονται στο τιτάνιο;

Αεροδιαστημική βιομηχανία-Στις δυτικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το 60% των υλικών τιτανίου χρησιμοποιείται στον τομέα της αεροδιαστημικής. Ωστόσο, με την ταχεία ανάπτυξη της ασιατικής αεροδιαστημικής τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση τιτανίου στον τομέα της αεροδιαστημικής θα αυξηθεί αναλόγως.

Αυτοκινητοβιομηχανία-Ο προτιμώμενος τρόπος για τη μείωση του βάρους των αυτοκινήτων είναι η αντικατάσταση των παραδοσιακών υλικών της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως ο χάλυβας, με ελαφριά υλικά υψηλής αντοχής, όπως το αλουμίνιο, το μαγνήσιο και το τιτάνιο.

Ιατρική βιομηχανία-Το τιτάνιο έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών στον ιατρικό τομέα. Το τιτάνιο βρίσκεται κοντά στα ανθρώπινα οστά, έχει καλή βιοσυμβατότητα με τους ανθρώπινους ιστούς και δεν έχει τοξικές παρενέργειες. Τα ανθρώπινα εμφυτεύματα είναι ειδικά λειτουργικά υλικά που σχετίζονται στενά με την ανθρώπινη ζωή και υγεία. Σε σύγκριση με άλλα μεταλλικά υλικά, τα πλεονεκτήματα της χρήσης του τιτανίου και των κραμάτων τιτανίου είναι κυρίως τα εξής: ελαφρύ βάρος, χαμηλό μέτρο ελαστικότητας, μη μαγνητικό, μη τοξικό, αντοχή στη διάβρωση, υψηλή αντοχή και καλή ανθεκτικότητα.

Χρήσεις του τιτανίου

Χημική βιομηχανία-Το τιτάνιο έχει γίνει ένα από τα κύρια αντιδιαβρωτικά υλικά στον χημικό εξοπλισμό και έχει καθιερώσει το καθεστώς αντίστασης στη διάβρωση στον χημικό εξοπλισμό. Ως ιδανικό υλικό στον χημικό εξοπλισμό, το τιτάνιο έχει επίσης προσελκύσει όλο και περισσότερη προσοχή από τους τεχνικούς μηχανικούς.

Θαλάσσια μηχανική-Το τιτάνιο έχει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση στο θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται ευρέως στην αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, στα πλοία, στην ανάπτυξη της θαλάσσιας θερμικής ενέργειας και στην υποθαλάσσια εξόρυξη πόρων.

Αθλητική βιομηχανία - Το τιτάνιο χρησιμοποιείται σε αθλητικά είδη λόγω του ελαφρού βάρους και της υψηλής αντοχής του. Η χρήση του τιτανίου επεκτάθηκε σταδιακά από τις πρώτες ρακέτες του τένις και του μπάντμιντον μέχρι τις κεφαλές του γκολφ, τα μπαστούνια και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα.
Με αυτή τη γενναιοδωρία φυσικών πόρων η Ουκρανία, θεωρητικά, θα έπρεπε να βρίσκεται στη θέση του γατόπαρδου και να ξεπεράσει τη Γερμανία ως οικονομική δύναμη. Αλλά η διαφθορά και οι εσωτερικές συναλλαγές υπερίσχυσαν και ο ουκρανικός λαός υπέφερε, ενώ οι οικογένειες Μπάιντεν, Κλίντον, Κέρι και Ρόμνεϊ πλούτισαν.

Δεν έχω κάνει ακόμη βαθιά κατάδυση στα τμήματα της Ουκρανίας που παράγουν αυτά τα διάφορα ορυκτά και χημικά, αλλά υποψιάζομαι πως πολλά από τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία βρίσκονται εκεί όπου βρίσκονται πολλά από αυτά τα πλούτη. Λαμβάνοντας υπόψη τι έχει καταφέρει ο Πούτιν στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια, αποσπώντας τον μονοπωλιακό έλεγχο από τα χέρια αχόρταγων ολιγαρχών και καλά συνδεδεμένων δυτικών πολιτικών και εταιρειών, στοιχηματίζω ότι τα τμήματα της Ουκρανίας που είναι τώρα σε θέση να γίνουν μέρος της Ρωσίας θα έχουν ένα λαμπρότερο, πλουσιότερο μέλλον.

Αυτό θα κάνει τη Ρωσία μόνο ισχυρότερη οικονομικά. Οι Matt Bowen και Paul Babbar, γράφοντας στο The Hill, εντοπίζουν μια δυνητικά τρομερή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Δύση στο μέτωπο της πυρηνικής ενέργειας:
Οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να εξετάσουν άμεσα την έκθεσή τους στις ρωσικές πυρηνικές εξαγωγές και να λάβουν μέτρα για τη μείωσή της ή να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη ενεργειακό σοκ στα χέρια του Πούτιν.

Υπάρχουν διάφορα τμήματα της εμπορικής αλυσίδας αξίας της πυρηνικής ενέργειας όπου ένας Ρώσος προμηθευτής θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα ενός αντιδραστήρα στη Δύση για την παροχή ενέργειας. Για τα πυρηνικά καύσιμα, αυτά περιλαμβάνουν την εξόρυξη και την άλεση ουρανίου, τη μετατροπή, τον εμπλουτισμό και την κατασκευή καυσίμων. Για τους υφιστάμενους αντιδραστήρες ρωσικής σχεδίασης, περιλαμβάνουν την παροχή μοναδικών ανταλλακτικών και υπηρεσιών από τον κατασκευαστή αρχικού εξοπλισμού.

Η Ρωσία κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς σε πολλά από αυτά τα κομμάτια της αλυσίδας πυρηνικού εφοδιασμού μέσω της κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom. Για τον λόγο αυτό, διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε δύσκολη θέση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Μπορεί να θέλουν να απεμπλακούν από την αγορά προμηθειών πυρηνικής ενέργειας από τη Rosatom για να μειώσουν τον κίνδυνο της εφοδιαστικής αλυσίδας και να σταματήσουν να στέλνουν χρήματα στη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα, επί του παρόντος, βασίζονται στις ρωσικές υπηρεσίες και υλικά για τη λειτουργία των αντιδραστήρων τους.
https://thehill.com/opinion/energy-environment/3519264-whats-at-risk-due-to-russias-nuclear-power-dominance/embed/#?secret=lFnbYOQixm

Αν έχετε βασανιστεί από την ψευδή αφήγηση ότι η Ρωσία είναι ένας οικονομικός νάνος που προσπαθεί να παίξει με τα λεγόμενα «μεγάλα παιδιά του πρώτου κόσμου», αυτά τα γεγονότα δείχνουν πως σας έχουν ταΐσει μια τεράστια, ψευδή αφήγηση. Οι φυσικοί πόροι της Ρωσίας υπερβαίνουν αυτούς της Ουκρανίας. Μια ενωμένη Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια πραγματική οικονομική δύναμη. Αυτές οι δύο χώρες πραγματικά κατασκευάζουν πράγματα και έχουν τους εσωτερικούς πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν το κάνουν. Και δεν υπάρχουν αποθήκες εναλλακτικών προμηθειών σε άλλες χώρες ικανές να αντικαταστήσουν αυτά που η Ρωσία και η Ουκρανία εξορύσσουν και συγκεντρώνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη προσπαθούν απεγνωσμένα να αποδυναμώσουν τη Ρωσία. Τα σημάδια είναι γραμμένα στον τοίχο για να τα διαβάσουν όλοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail