Bitcoin: Το αντίστροφο του κόσμου των κλόουν

pixabay / Couleur
Μόλις δεις ένα νέο κόσμο, δεν μπορείς να τον ξε-δείς.

Σε όλη την Αμερική και τον κόσμο ξεδιπλώνεται μια νέα, παράλληλη οικονομία - ίσως και μια παράλληλη ζωή. Ξεκίνησε με την πιο ελπιδοφόρα λύση για ένα χαλασμένο χρήμα και από εκεί ξεκίνησε με την πορεία του προς τα κάτω. Πληθωρισμός, εκτύπωση χρήματος, κακή κατανομή πόρων, διασώσεις και παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών - πολλοί από εμάς τα είδαμε αυτά ως αυτό που ήταν και αναγνωρίσαμε πόσο επιζήμιος έγινε ο κακός χειρισμός τους για τις οικονομικές υποθέσεις και τον ίδιο τον ιστό της κοινωνίας.

Joakim Book - mises.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τώρα οι άνθρωποι λαμβάνουν τις πληροφορίες τους μέσω ασταμάτητων, αποκεντρωμένων δικτύων ελευθερίας όπως το Nostr, μοιράζονται κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω προγραμμάτων όπως το Signal και κρατούν τον πλούτο τους σε ασταμάτητα, αποκεντρωμένα χρήματα. Επιπλέον, οι άνθρωποι αποκτούν όλο και περισσότερο την τροφή τους από τοπικούς παραγωγούς και δεν λένε τίποτα στην εφορία γι' αυτό. Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ -κάπου μεταξύ 5% και 10% των Αμερικανών μαθητών- διδάσκονται στο σπίτι. Ο νέος κόσμος που ξεδιπλώνεται καθιστά σιγά-σιγά τον παλαιό παρωχημένο.

Για να σας βοηθήσει και να σας προσφέρει την απαραίτητη ψυχαγωγία στο ταξίδι, είναι ο Knut Svanholm, συγγραφέας του Bitcoin: Everything Divided by 21 Million και του Praxeology, της περσινής εξαιρετικής προσπάθειας να παντρέψει τους κόσμους του Bitcoin και των αυστριακών οικονομικών. Τώρα έχει συνεργαστεί με τον συνεργάτη του στο podcast, Luke de Wolf, για την παραγωγή του Bitcoin: The Inverse of Clown World. Πρόκειται για ένα μανιφέστο ελευθερίας, μια κραυγή συσπείρωσης για έναν καλύτερο κόσμο και ένα ξεκαρδιστικό αντιφεστιβαλικό κείμενο για τον διαλυμένο, κλόουν κόσμο που βλέπουμε γύρω μας.

Σε δεκατρία ευκολοχώνευτα κεφάλαια, μας περιποιούνται προσωπικά ανέκδοτα και κάποιες γνώσεις σχετικά με τη φύλαξη της προσοχής μας, τη θεωρία παιγνίων και την πραξεολογία, τον Hoppe και την επιχειρηματολογική ηθική, την κριτική σκέψη για τη δημοκρατία και τον κολεκτιβισμό. Τα κεφάλαια είναι σκόπιμα γραμμένα έτσι ώστε να είναι αυτοτελή, αυτόνομα δοκίμια - ιδανικά για μια σύντομη ανάγνωση πριν από τον ύπνο ή στην παραλία. Μερικές φορές, αυτό τα κάνει να μοιάζουν με ηχώ, με τα ίδια ακριβώς αποσπάσματα και φράσεις που χρησιμοποιούνται επανειλημμένα.

Έχουμε σκέψεις για τη δημιουργικότητα, τον στωικισμό και ποια είναι η σχέση μεταξύ ελευθερίας και ευθύνης. Τα μικρά βήματα προς την ελευθερία στη δική σας ζωή δημιουργούν περισσότερο «διοξείδιο της ελευθερίας» στην παγκόσμια ατμόσφαιρα. Οι συγγραφείς αναρωτιούνται πώς λειτουργεί ο «wokeism» και παραδίδουν άφθονη στοχαστική ανάλυση ανάμεσα στις γελοίες αξίες και συμπεριφορές που φορούν με περηφάνια τα πλάσματα που μοιάζουν με σαύρες και διευθύνουν το πολιτικό θέατρο.

Το αποτέλεσμα δεν είναι ένα βιβλίο για το Bitcoin, αν και υπάρχουν πολλά θέματα που σχετίζονται με το Bitcoin σε αυτό, μάλλον ο ριζοσπαστικός σκεπτικισμός, η δυσπιστία στην (fiat) εξουσία, η έκκληση για έξοδο και η εμπιστοσύνη στις τεχνολογικές λύσεις. Η γοητεία του The Inverse of Clown World είναι να δούμε ότι όλη η τρέλα στον κόσμο -οι πολιτικές μεγαλοστομίες, οι αυταπάτες των φύλων, η ευρεία ηθική, δημοσιονομική, νομισματική και πολιτική παρακμή- ζητάει μια εξήγηση. Οι περισσότερες τάσεις που βλέπουμε γύρω μας, από την τελευταία κοινωνική μόδα, μέχρι τα ξεπερασμένα πανεπιστήμια- μαζί με τις ενοχλητικές ρυθμίσεις που εκδίδονται από κάποιους δοξασμένους χωριάτες καραγκιόζηδες, οι οποίες φαίνονται τόσο προφανώς άσχετες και τόσο προφανώς ηλίθιες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο;

Οι Svanholm και de Wolf έχουν μια απάντηση για εμάς. Είναι το χαλασμένο νομισματικό σύστημα: «Όταν το χρήμα σταματά να λειτουργεί, όλα γίνονται πολιτικά και μια φάρσα». Όπως πολλοί από εμάς που είμαστε συντονισμένοι με τις τεχνολογικές επιλογές για την ενίσχυση της ελευθερίας στη ζωή μας, οι Svanholm και de Wolf βλέπουν τον κόσμο να αλλάζει ραγδαία:

Είμαστε αντιμέτωποι με μια κοινωνική αλλαγή παραδείγματος τεραστίων διαστάσεων, όπου η επιμονή μας στο παρόν θα καθορίσει τη μοίρα του μέλλοντος των παιδιών μας. Είστε διατεθειμένοι να σταθείτε στο ύψος σας και να αγωνιστείτε για τις ελευθερίες σας ή θα επιλέξετε την ευκολία του να είστε απλά βοοειδή που ψηφίζουν. Είστε πρόθυμοι να δαγκώσετε το χέρι που υποτίθεται ότι σας ταΐζει;
Πράγματι, αυτό συμβαίνει ήδη σε κάποιο βαθμό μεταξύ των Bitcoiners. («Αυτή η παράλληλη πραγματικότητα εκτυλίσσεται ήδη για όσους έχουν αγκαλιάσει την επανάσταση του Bitcoin»). Ο κόσμος που οραματίζονται είναι ως επί το πλείστον εδώ:
Ουσιαστικά όλοι μπορούν να κοιτάζονται στα μάτια και να επικοινωνούν προφορικά χωρίς καθυστέρηση, ανεξάρτητα από το πόσο γεωγραφικά απέχουν μεταξύ τους. Αν το συνδυάσετε αυτό με το Bitcoin, αντιλαμβάνεστε γρήγορα πως τα εθνικά σύνορα είναι ήδη ξεπερασμένα. Αν κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει να επικοινωνήσετε, ούτε καν χρηματικά, τα εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο διαλύονται.
Το Bitcoin είναι ένα βήμα-λειτουργία στο ταξίδι του πολιτισμού προς όλο και πιο δύσκολους τρόπους κατάσχεσης αυτού που ανήκει σε κάποιον άλλον - ο θεμελιώδης σκοπός των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Όταν το χρήμα είναι καθαρή πληροφορία και όχι αδειοδοτημένα ποσά στους ισολογισμούς των υπερ-ρυθμιζόμενων τραπεζών, «η δήμευσή του γίνεται πολύ πιο δύσκολη». Με τον τηλεμεταφερόμενο ψηφιακό χρυσό, αυτόν τον τρυφερό χιπστερικό τρόπο σκέψης για το σκληρό χρήμα στη σύγχρονη εποχή, κάθε ληστής, από τους μικροεγκληματίες μέχρι την εφορία, δυσκολεύεται να μάθει πόσα λάφυρα έχει κάποιος στη διάθεσή του - ή αν αυτό που έκλεψαν δεν ήταν παρά ένα μικρό μέρος από όσα άλλα μπορεί να έχουν τα θύματα.

Ακόμα και παρά την καταστολή της Samourai και άλλων υπηρεσιών συνένωσης νομισμάτων φέτος - κατηγορίες που είναι απίθανο να παραμείνουν - το να διακρίνετε το ιστορικό της διαδρομής των χαρτιών για το ποιος κάποτε κατείχε ποιο χρηματικό ποσό είναι απαγορευτικά δαπανηρό. «Η κλοπή πληροφοριών από τη μνήμη κάποιου είναι εγγενώς πιο πολύπλοκη από την κατάσχεση των φυσικών του αγαθών».

Συνολικά, το βιβλίο που οι Svanholm και de Wolf εγκαινιάζουν σήμερα την Ημέρα του Bitcoin Infinity (μη ρωτάτε...), είναι εξαιρετικό και υπέροχο. Θα αλλάξει τον κόσμο; Πιθανώς όχι, αλλά λίγα βιβλία το κάνουν αυτό. Θα αλλάξει τον κόσμο σας; Ίσως. Η μάθηση και οι ευκαιρίες για αυτο-αναστοχασμό που περιέχονται στο Inverse of Clown World και το εύστοχο χιούμορ με το οποίο παραδίδεται, μπορεί απλώς να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα.

«Το μέλλον είναι ήδη εδώ», σχολιάζει συχνά ο Svanholm. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ζήσετε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail