Τα δύο τρίτα των Αμερικανών πιστεύουν τώρα ότι το αμερικανικό όνειρο είναι ανέφικτο

Όταν ήμασταν νέοι, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύαμε ότι κάποια μέρα θα πετυχαίναμε «το αμερικανικό όνειρο». Σήμερα, τα δύο τρίτα από εμάς πιστεύουν ότι το Αμερικανικό Όνειρο είναι ανέφικτο. Αυτό είναι ένα έντονο κατηγορητήριο για ένα σύστημα που διαλύεται στις ραφές ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Ως παιδί, φαινόταν πως σχεδόν όλοι ήταν μέρος της μεσαίας τάξης. Εκείνες τις μέρες, οι άνθρωποι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα μπορούσατε να έχετε ένα ωραίο σπίτι, μια όμορφη οικογένεια, μερικά οχήματα και μια άνετη συνταξιοδότηση. 
 
Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Αλλά τώρα αυτού του είδους ο τρόπος ζωής της μεσαίας τάξης είναι απρόσιτος για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στην πραγματικότητα, μια ολοκαίνουργια δημοσκόπηση της Wall Street Journal/NORC ανακάλυψε πως μόνο το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού πιστεύει ότι το Αμερικανικό Όνειρο «είναι ακόμα ζωντανό»:
Μόνο το ένα τρίτο περίπου των ενηλίκων των ΗΠΑ πιστεύει ότι το αμερικανικό όνειρο είναι ακόμα ζωντανό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal/NORC που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Μια έρευνα σε 2.501 άτομα που διεξήχθη από το Public Religion Research Institute πριν από δώδεκα χρόνια διαπίστωσε πως περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πίστευαν ότι το αμερικανικό όνειρο «εξακολουθεί να ισχύει», αλλά τώρα μόνο το ένα τρίτο αισθάνεται έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση WSJ/NORC σε 1.502. ενήλικες. Η μελέτη βρήκε επίσης ένα ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των οικονομικών στόχων των ανθρώπων και αυτού που πιστεύουν ότι είναι πραγματικά εφικτό - μια τάση που ήταν συνεπής μεταξύ των φύλων και των κομματικών γραμμών, αλλά ήταν ιδιαίτερα κοινή μεταξύ των νεότερων γενιών.
Αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η μεσαία τάξη πεθαίνει.

Μια φορά κι έναν καιρό, είχαμε τη μεγαλύτερη και πιο ευημερούσα μεσαία τάξη σε ολόκληρη την ιστορία του πλανήτη.

Αλλά τώρα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αγωνίζεται βαθιά.

Επομένως, μην προσπαθήσετε να με πείσετε ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε καλή κατάσταση.

Το βιοτικό μας επίπεδο κατηφορίζει σταθερά εδώ και πολύ καιρό και τα πράγματα χειροτερεύουν σχεδόν για όλους.

Η ίδια δημοσκόπηση της Wall Street Journal/NORC διαπίστωσε επίσης ότι μόνο το 10 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύει πως το να γίνει κάποιος ιδιοκτήτης σπιτιού είναι «εύκολο ή κάπως εύκολο»:
Η μείωση της πίστης στο Αμερικανικό Όνειρο συμπίπτει με τη μείωση του ποσοστού των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία σπιτιού και η οικονομική ασφάλεια είναι εφικτές, δείχνει η δημοσκόπηση. Μόνο το 10% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της WSJ πίστευε πως το να γίνει κάποιος ιδιοκτήτης σπιτιού είναι «εύκολο ή κάπως εύκολο», παρά το γεγονός ότι το 89% των ερωτηθέντων θεωρούν την ιδιοκτησία ως «ουσιώδη ή σημαντική για το όραμά τους για το μέλλον».

Το ίδιο ίσχυε και για την οικονομική ασφάλεια, με μόνο το 9% των ερωτηθέντων να ισχυρίζονται ότι η επίτευξη οικονομικής ασφάλειας είναι «εύκολη ή κάπως εύκολη», παρόλο που το 96% πιστεύει πως η οικονομική ασφάλεια είναι «ουσιώδης ή σημαντική», σύμφωνα με την WSJ.
Αυτές τις μέρες, δεν μπορείτε να κάνετε το 90 τοις εκατό των Αμερικανών να συμφωνήσουν σχεδόν σε οτιδήποτε.

Αλλά όταν πρόκειται για αυτό, υπάρχει μια συντριπτική συναίνεση.

Όλοι μπορούν να δουν ότι η στέγαση έχει γίνει απίστευτα δυσβάσταχτη.

Στην πραγματικότητα, μόλις μάθαμε πως οι τιμές των κατοικιών μόλις έθεσαν ένα άλλο ολοκαίνουργιο ρεκόρ όλων των εποχών:
Παρόλο που τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξάνονταν, οι τιμές των κατοικιών έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο που έγινε ποτέ στον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικίας των ΗΠΑ S&P CoreLogic Case-Shiller.

Σε τριμηνιαία βάση που έληξε τον Ιούνιο, οι τιμές σε εθνικό επίπεδο ήταν 5,4% υψηλότερες από ό,τι τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.
Συνολικά, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 1.000 τοις εκατό από το 1974.

Αυτά που αγόρασαν σπίτια τη δεκαετία του 1970 είναι σε εξαιρετική κατάσταση σήμερα.

Αλλά λυπάμαι πολύ για όσους προσπαθούν να αγοράσουν σπίτια.

Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ότι μεγάλο μέρος του αποθέματος κατοικιών μας έχει χρηματοδοτηθεί.

Εκατομμύρια σπίτια αγοράζονται ως επενδύσεις, και αυτό περιλαμβάνει ακόμη και μεγάλους αριθμούς κατοικιών σε χαμηλές τιμές:
Οι επενδυτές σε ακίνητα αγόρασαν το 26,1% των κατοικιών σε χαμηλές τιμές στις ΗΠΑ που πούλησαν το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί και είναι αυξημένο από 24% ένα χρόνο νωρίτερα.
Σήμερα, έχουμε μια απολύτως μαζική στεγαστική κρίση σε αυτή τη χώρα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τώρα στα οχήματά τους.

Η μεσαία τάξη μας εξολοθρεύεται συστηματικά και απλώς στεκόμαστε στην άκρη και το αφήνουμε να συμβεί.

Σήμερα, τεράστιος αριθμός Αμερικανών ζουνι ως φτωχοί στο έθνος που κατέκτησαν οι πρόγονοί τους.

Σε όλη την ιστορία μας, οι περισσότεροι νέοι μπορούσαν να υποθέσουν με ασφάλεια ότι θα τα κατάφερναν καλύτερα από τους γονείς τους.

Αλλά αυτό άρχισε να αλλάζει πριν από αρκετές δεκαετίες. Σύμφωνα με μερικούς πολύ γνωστούς οικονομολόγους, «μόνο περίπου τα μισά παιδιά το 1980 κατέληξαν πιο πλούσια από τους γονείς τους»:
Για πολλούς νέους, το ζήτημα πηγάζει από την αίσθηση πως βρίσκονται σε χειρότερη θέση και αντιμετωπίζουν ένα πιο δύσκολο οικονομικό μέλλον από αυτό που αντιμετώπιζαν οι γονείς τους στην ηλικία τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών του MIT Nathaniel Hendren και τον οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Raj Chetty, μόνο τα μισά περίπου παιδιά το 1980 κατέληξαν πιο πλούσια από τους γονείς τους.

Το 1940, αυτό το ποσοστό ήταν περίπου 90 τοις εκατό – με τη σταδιακή μείωση να αυξάνεται μόνο από τη δεκαετία του 1980.
Περιττό να πούμε ότι όσοι γεννιούνται τώρα αντιμετωπίζουν ένα πολύ θλιβερό μέλλον.

Αλλά αυτό ψηφίσαμε ως κοινωνία.

Απλά συνεχίσαμε να στέλνουμε τους μεγαλοκαταναλωτές πίσω στην Ουάσιγκτον. Ως αποτέλεσμα, χρειάζεται τώρα μια βάρκα με χρήματα για να ζήσει η μέση οικογένεια το Αμερικανικό Όνειρο
Η ανάλυση GoBankingRates προσδιόρισε ότι το American Dream κοστίζει πλέον περισσότερα από 150.000 $ ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια, αλλά ο αριθμός αυτός διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το πού ζείτε.

Εάν ζείτε στη Χαβάη, χρειάζεται ετήσιο εισόδημα 260.734 $ για μια τετραμελή οικογένεια για να ζήσει το Αμερικανικό Όνειρο.

Εάν ζείτε στο Μισισιπή, χρειάζεται ετήσιο εισόδημα 109.516 $ για μια τετραμελή οικογένεια για να ζήσει το Αμερικανικό Όνειρο.
Φυσικά, το να βγάζεις πάνω από 100.000 $ ετησίως είναι απρόσιτο για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε αυτό το σημείο.

Τώρα φτάσαμε σε ένα στάδιο όπου πολλοί άνθρωποι απλώς έχουν παραιτηθεί και οι οικονομικές προοπτικές για το μέλλον δεν είναι καθόλου καλές.

Οι προηγούμενες γενιές μας παρέδωσαν τα κλειδιά της μεγαλύτερης οικονομικής μηχανής που είχε δει ποτέ ο κόσμος, αλλά επιτρέψαμε στους ηγέτες μας να την καταστρέψουν.

Υποβαθμίσαμε το νόμισμά μας, πνιγόμαστε στα χρέη και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν είναι πλέον ικανό να συντηρηθεί.

Νομίζαμε ότι μπορούσαμε να αψηφήσουμε τους νόμους της οικονομίας, αλλά κάναμε λάθος.

Τώρα λοιπόν βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονου οικονομικού πόνου, και αυτό σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail